Mihail Zaharescu, despre experiența studențească în Grecia/ INTERVIU

mihail zaharescul 2Moldova.ORG vă invită să-l cunoașteți astăzi pe Mihail Zaharescu, unul dintre tinerii din Republica Moldova care a ales să studieze în Grecia. Tânărul nu s-a limitat doar la activitățile didactice, iar în scurt timp a creat, împreună cu alți prieteni, Asociația Tinerilor Moldoveni din Grecia.

Mihail, ce te-a determinat să-ţi continui studiile în Grecia si cum te-ai acomodat mediului universitar strain?

Ideea de continua studiile peste hotare a apărut cu jumate de an înainte de bacalaureat. Eram tentat să fac cunoştinţă cu o lume ce are altă mentalitate, priorităţi şi viziuni proeuropene.

Dupa o vară de chin si nervi am reuşit să strâng tot pachetul de documente, să le traduc şi să le depun direct la Ministerul de Învăţământ din Grecia. Aici deja începea mare curiozitate, dacă o să trec sau nu. În luna august am primit răspuns că sunt oficial student la University of Piraeus din Atena cu specialitatea Technology Education & Digital Systems.

De la început mi-a fost foarte greu deoarece nu ştiam limba, încercam să mă descurc în engleză, rusă, dar nu a fost suficient.

Am aplicat la cursurile de limbă greacă. În grupă erau diferite nationalităţi şi nimeni nu vorbea greaca. Parcă era o lume întreagă adunată într-o sală, iar eu eram reprezentantul Moldovei. Am făcut tot posibilul ca să las o impresie bună despre ţara mea. După 9 luni de studiere a limbii au urmat examenele şi o nouă etapă – cea de student la universitate.

La facultatea mea de bază am fost întâlnit cu felicitări şi aplauze. Aici era un pic altă situaţie, sute de colegi greci şi eu singurul străin. Am avut parte de nişte colegi minunaţi care m-au acceptat ca pe unul de-al lor. M-am acomodat rapid noului sistem de învăţământ, e ceva foarte diferit de Moldova. Aici nu se pune întrebarea cum să pot copia la examene, dar ce am înţeles eu din cadrul cursului. În afară de orelelor teoretice se organizează cursuri, seminare de promovare cu participarea celor de la microsoft, apple, google. Ne-au fost oferite toate condiţiile pentru a deveni adevăraţi specialişti în domeniul ales.

De curând ai finalizat studiile la University of Piraeus. Cum ai caracteriza anii de studenție la o universitate elenă?

Au fost ani plini de realizări, descoperiri şi multe cunoştinte. Deja sunt la etapa când pot să evaluez cât de bun sunt în domeniu. Studiile dau roade, trebuie doar să depui efort.

În universitatăţile din Grecia, fregvenţa este liberă, absențele nu contează, dacă eşti student bun şi susţii toate examenele la timp. Dacă ai restanţe, nu eşti exmatriculat, dar ai şansa de a susţine repetat examenul în anul următor. De asemenea toate cursurile studiate sunt axate pe meseria pe care o studiezi, adica dacă eu învăț la informatică, eu nu voi face istorie, economie au alte discipline adăugătoare.

Cum sunt tratați studenții străini în Grecia?

 Atât timp cât dai dovadăeşti o persoană bine educată nu va exista statutul de student moldovean sau student grec. Chiar dacă naţionalitatea din paşaport diferă, la facultate toţi sunt egali.

Sigur că există și o concurenţă sănătoasă, dar ea nu deteriorează relațiile, mai curând le întărește. Mie îmi place că grecii nu înjosesc,  nu subestimează și nu încearcă să îți impună părerea.

mihail_zaharescu1Fiecare țară are un sistem unic de învățământ. Ce ți-a plăcut cel mai mult la University of Piraeus?

Am avut norocul de a învăța într-o universitate în care totul era făcut pentru studenți. Eram liber să lucrez în laboratoare, absolut gratis. Fără plată erau și cărțile din care am studiat. La fiecare seminar se înmânau diplome pentru cei mai activi, ceea ce conta mult pentru CV.

De asemenea, studenților li se elibera o cartelă PASO, cu ajutorul căreia aveai reduceri la jumătate de preț la transportul public.

 Ești președintele Asociației Tinerilor Moldoveni din Grecia. Cum a început acest proiect?

După ce am participat la câteva activități din Grecia, a apărut idea creării unei asociații care ar uni sub un acoperiș toți tinerii moldoveni stabiliți în Republica Elenă. La început am fost 7 persoane, eu eram vicepreședinte, cu timpul însă situația s-a mai schimbat. Am dorit să facem ceva frumos, prin care să promovăm cultura și valorile de acasă. Să implimentăm proiecte și activități în diferite domenii ca: societatea civilă, cultură, mass-media, educație.

Ce activități a desfășurat ATIM în ultima perioadă?

În ultimul timp a fost mai greu să lucrăm deoarece mulți dintre membri au finisat studiile și au plecat în alte țări. Cu toate aceste asociația activează în continuare și nu va dispărea. Câte o dată este cam greu să-i implicit pe basarabenii noștri în activitățile ligii, dar noi am găsit o soluție – sportul. Organizăm multe competiții sportive, de asemenea suntem implicați în proiecte de caritate, concerte, cenacluri literare. Toate activitățile noastre sunt susținulte de Ambasada Moldovei din Grecia, cărora neapărat ținem să le mulțumim.

Cu ce dificultăți se confruntă tinerii moldoveni din Grecia?
Nu ași putea spune că tinerii moldoveni se confruntă cu anumite probleme, poate doar la angajare. Cel mai greu le este celor care au terminat universitatea în Moldova și doresc să găsească un job in Grecia. O altă limbă, stil de viață, condiții climaterice (o toamnă și trei veri), încetul cu încetul își fac efectul. În ultimul timp am auzit tot mai mulți tineri că le este dor de casă, alții chiar renunță și se întorc în Moldova.

Avem și persoane care nu vorbesc limba maternă, doar că ei nu conștientizează riscul de a o uita. Vii aici, știi 2-3 limbi, mai înveți vreuna și peste câțiva ani te trezești că nu mai poți vorbi limba română ca înainte.

De aceea și există Asociația Tinerilor Moldoveni din Grecia pentru a integra tinerii corect în societate, a-i învăța să-și iubescă țara, să vorbescă limba lăsată de străbuni și să păstreze tradițiile neamului nostru.

Criza din ultima perioadă a afectat mai multe țări, printe care și Grecia. Care este situația la moment? Este posibil să îți dezvolți o carieră sau să-ți găsești un job?

Daca luăm în considerație faptul că Moldova se află permanent în criză, îmi este destul de greu să descriu situația de aici. Istoria este că dacă ieși în stradă și strigi că statul a adus țara în criză, dar singur nu dorești să schimbi nimic este ireal să eviți această situație.

Nu sunt economist ca să spun de ce a început criza, dar vă pot asigura că grecii lucrează 8 ore pe zi și au 14 salarii anuale, ce pot ajunge până la câteva mii de euro.

La moment situația s-a mai îmbunătățit, se simte chiar și un progres. Exemplu este și faptul că în acest an Grecia este la conducerea  Parlamentului European. Nu este imposibil să îți găsești un job, aici deja depinde de caracterul și ambițiile fiecăruia.

Ce planuri ai pentru viitor? Te-ai gândit să te întorci în Moldova?

Sigur că am și eu anumite planuri, scopuri. Sunt implicat într-un proiect, dar până la promovare mai trebuie încă multă muncă. Nu știu dacă am să mă mai întorc acasă. În Moldova vin cu drag în fiecare an, deorece acolo mi-au rămas părinții, prietenii, rudele și desigur o parte din sufletul meu.
Interviu realizat de Irina Titica

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.