Mihai Poalelungi: Prin judecătoriile din Moldova s-au spălat 18,5 miliarde de dolari. Investigație de Kommersant Moldova

Președintele Curții Supreme de Justiție, Mihai Poalelungi, dezvăluie scheme prin care cu ajutorul sistemului judecătoresc se spălau miliarde de dolari. În schemă ar fi implicați magistrați și executori judecătorești, o bancă din Moldova, cinci companii rusești și persoane fizice care dețin cetățenie moldovenească. Schema a fost dezvăluită de către Poalelungi pentru publicația Kommersant Moldova. Procuratura Anticorupție a pornit un dosar penal pe acest caz.

Atenția lui Mihai Poalelungi i-au atras-o zeci de decizii judecătorești de încasare a unor datorii de la 180 până la 800 de milioane de euro. Banii urmau să fie restituiți de către companiile rezidente din Rusia, unor companii din alte țări, inclusiv din zonele off-shore.  Cele mai multe decizii în acest sens au fost emise de către Judecătoria Comercială de Circumscripție din Chișinău, este vorba despre “trei sau patru decizii” în valoare de 500 de milioane de dolari fiecare, a spus Poalelungi pu Kommersant.

“Schema lucra în felul următor, compania rusă care urma să legalizeze o anumită sumă de bani, deschidea un cont la Moldinconbank. Firma căreia i-ar fi datoare compania rusească se adresa în instanța din Moldova pentru un ordin de încasare a datoriei”, a explicat Poalelungi jurnaliștilor.

Ordinul se transmitea unui anumit executor judecătoresc, care venea la banca exact atunci când se transferau banii în cont. După, ei erau transferați imediat pe conturi bancare offshore. Beneficiarii finali ai transferurilor erau câteva companii britanice reale.

Președintele CSJ spune că în perioada 2010-2013 au fost emise 33 de asemnea decizii, 9 dintre care sunt falsificate. Deciziile erau emise de judecători cu o sumedenie de greșeli, spune Poalelungi.

Procuratura Anticorupție a pornit o cauză penală pe spălare de bani în valoare de 18,5 milioane de dolari, dar nu are deocamdată suspecți. Președintele CSJ la rândul său a discutat, despre această situație, cu toți șefii judecătoriilor din țară la o ședință care a avut loc săptămâna trecută.

Instituțiile de drept din Rusia au spus pentru Kommersant, că nu au fost deocamdată sesizate pe acest caz de organele oamenii legii din Moldova. Nici sursele din băncile rusești ale publicației nu au confirmat că ar fi știut despre acestă schemă.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.