Connect with us

Important

Mihai Ciobanu: Am cutreierat satele Moldovei şi am cules folclor pentru mulţi ani înainte/ INTERVIU

Publicat

pe

Interviu oferit de Mihai Ciobanu, artist al poporului, pentru Moldova.ORG.

Stimate Mihai Ciobanu, sunteţi artistul care nu faceţi pauze în activitatea de creaţie, ci asiguraţi continuitate proiectelor lansate. Un argument al acestei afirmaţii ar fi şi CD-ul cu muzică uşoară lansat la începutul acestui an. Când aţi decis să interpretaţi şi muzică uşoară?

Muzica uşoară are aceeaşi menire ca şi muzica populară – să bucure inimile ascultătorilor, să-i facă să uite de grijile şi problemele vieţii cotidiene și să se bucure de viaţă, de fiecare clipă a ei. Ambele genuri exprimă aceleaşi sentimentente pe care le trăieşte omul. Nu am încercat niciodată să fac diferenţă între muzica populară şi cea uşoară. Ceea ce contează, cu adevărat, este încărcătura emotivă pe care o transmiţi publicului. Am cântat muzică uşoară cu diverse ocazii, dar abia acum am decis să înregistrez mai multe  piese şi să le înmănunchez într-un CD. La 5 din cele 15 cîntece ale acestei apariţii discografice muzica îmi aparţine,  la  celelalte Mariei Stoianov, Tamarei Darie, lui Viorel Mahu, Iurie Andronic, pe versuri de Vasile Romanciuc, Grigore Vieru, Radmila Popovici-Paraschiv, Raisa Ţâbârnă. Am muncit cu mult drag la acest CD, nu m-am grăbit să-l lansez. Înseamnă că acum a sosit momentul ca să apar în faţa admiratorilor mei cu un asemenea proiect. Nu mi-am propus niciodată să fac ceva în grabă, doar ca să fie la număr.

Oricum, sunteţi un artist de top – cu cele mai multe cântece înregistrate şi CD-uri lansate. De asemenea, aţi realizat şi cele mai multe serate de creaţie, filme muzicale.

Nu am analizat acest aspect, dar dacă afirmaţi aşa ceva – vă cred. Desigur, duc o evidenţă la tot ceea ce fac, deoarece este viaţa mea. Imi amintesc de fiecare cântec lansat, cum am lucrat la el împreună cu autorii. Sunt emoţiile pe care le-am trăit și imi place să le perpetuez prin timp, fiind conștient de faptul că vine un timp când omul începe să trăiască din amintiri. Deci, culege ce a semanat pe parcursul vieții.

Multe dintre cântecele de pe ultimele CD-uri sunt semnate de Dumneavoastră, muzica și versuri. Scrieți cu intenția de a descrie mai profund stările și emoții sufletești sau din dorința de a vă etala talentul, pasiunee și pe această dimensiune de creație ?

Nu mă consider compozitor sau poet. Emoţiile pe care le am, e firesc, trebuie  exprimate, descrise în text sau muzică. Atunci când trebuie să povestești cuiva, evident, anumite aspecte iți scapă, nu ești atât de convingător ca atunci cînd ești unul la unul cu gândurile tale, cu emoțiile tale. Pe parcursul anilor am m-am bucurat de prietenia multor poeți talentați, care, într-adevăr, au reușit de minune să descrie stările mele sufletești. Cânt cu aceeși placere cântecele mele de alta dată, dar mereu am dorința de a oferi ceva nou, inedit admiratorilor mei, iar alți melomani să mă descopere. Nu voi renunța, desigur, la versurile, melodiile profesioniștilor, dar atunci când voi simți că am adunat în suflet emoțiile necesare unui cântec – le voi exprima, așa cum am facut-o și până acum. Şi dacă îmi reuşeşte acest lucru, dar mai ales dacă  sunt apreciate de către melomani – mă bucur. Înseamnă că am procedat corect.

Pe timpuri, când activați în orchestra ,,Folclor” , mergeați cu regularitate prin satele Moldovei după cântece, fiind un înverșunat căutător de folclor autentic. Mai sperați să gasiti asemenea bujuterii folclorice?

Așa a fost. Am cutreierat satele Moldovei şi mă bucur că am reușit să culeg folclor pentru mulţi ani înainte. Păstrez cu sfinţenie înregistrările cu informatorii din satele noastre, dar mereu sunt în căutare şi, de ce nu, mai sper să găsesc nişte perle folclorice, cărora să le dau o nouă viață, să le readuc în circuit.

Feciorul Mihăiță, stabilit cu familia în Canada, este un virtuoz violonist. Atmosfera muzicală din casă, că și soția Dumnevoastră, Valentina, este violonistă, l-a influențat să meargă pe acest drum?  

Sigur că a fost influenţat de atmosfera muzicală care era  în familia noastră. Ne bucurăm că a îndrăgit cu adevărat aceasta meserie. Dragostea faţă de  muzica populară  a fost unul din pilonii pe care s-a sprijinit familia noastră. Ne bucurăm că şi acolo, în Canada, departe de ţară, nu se desparte de vioară, profesează în continuare muzica. Desigur, aria repertorială este mult mai extinsă decât o avea în Moldova, deoarece Canada gazduiește migranți din diferite țări și trebuie să se adapteze cerințelor lor. Or, școala muzicală moldovenească, inclusiv cea violonistică este foarte bune și cei care pleacă în străinătate, grație profesionalismului lor, se încadrează ușor în circuitul internațional.

Cu ani în urmă se afirma că folclorul este un izvor nesecat. Acum când folclorul este adaptat la alt sound, să spunem, modernizat, nu se vi se crează impresia că ar putea să sece acest izvor?

Satul, de unde am pornit majoritatea interpreţilor profesionişti, este izvorul folclorului, de care se vorbește. Constat cu regret, dacă se ruinează satele, se trec bătrânii, generaţiile noi  îmbătrânesc în alte ţări, atunci frică mi-i că va seca și izvorul folclorului. Un neam rezistă  prin folclor, prin grai, prin  datini şi  obiceiuri  strămoşeşti, deaceea este important ca aceste repere ale identității lingvistice și culturale să fie păstrate și transmise altor generații, oricât de greu ar fi. Am mers, în ultimul timp, în mai multe țări unde locuiesc concetățeni ai noștri și simt că le este dor de casă, de tot ce înseamnă baștină. Mulți dintre ei sunt asigurați material, au profesii prestigioase, dar au o trsitețe în suflet, le lipsesc anume aceste repere. Din acest motiv, tot mai multe asociații ale moldovenilor organizează concerte cu artiști din Moldova. Dacă înainte se organizau doar la ,, Mărțișor”, acum asemenea întâlniri se organizează fără ocazii speciale. Artiștii noștri sunt invitați la nunți, cumătrii ale moldovenilor din străinătate, ca să se simtă cumva în Moldova.

Cântecele de autor adeseori sunt personificate. Se cântă tot ce trăiește omul, se dau chiar și nume, prenume, profesii cui sunt dedicate. Aceste cântece ar putea avea viața lungă sau ar putea să dispară odată cu destinatarul?

Mie nu-mi place să-mi  cânt numele în cântecele mele, dar asta nu înseamnă că cântecele de acest fel nu au dreptul la viaţă. Este posibil că odată cu trecerea interpretului in nefiinţă, să fie date uitării şi aceste  cântece personalizate. Scopul meu este ca o bună parte din repertoriul meu să aibă o viaţă lungă. Pentru că despre satul natal, despre casă părintească, despre copii și nepoți, fără a le da numele, despre dragoste și emoții ale unor evenimente se va cânta mereu.

Ce cântec din muzică populară ați fi dorit să-l lansați Dumneavoastră?

Sunt foarte multe cântece frumoase, lansate de colegii mei, cântece care alcătuiesc, cum se spune, fonoteca de aur a folclorului nostru. Astfel, nu poate fi vorba doar de un cântec, dar ca să răspund concret la întrebare –   mi-aş fi dorit să lansez balada „Mioriţa”, dar consider că Nicolae Sulac  a interpretat-o la un nivel profesionist, greu de atins. Asemenea bijuterii muzicale şi-ar dori în repertoriu fiecare interpret profesionist.

Citește mai departe
Advertisement

Important

Top 5 cele mai vizualizate reportaje marca Moldova.org

Publicat

pe

Anul acestea, pe Reportaje.Moldova.org au fost publicate peste 100 de reportaje ample despre multe subiecte. Noi am selectat cinci dintre ele care au cele mai multe vizualizări.

Locul 5

Per Bălți ad Chișinău. Marșul socialiștilor

– peste 158 de mii de vizualizări pe Facebook-

„Marșul național al majorității populației” – astfel a fost întitulat evenimentul organizat de Partidul Socialiștilor în această duminică, în Piața Marii Adunări Naționale. Pe 18 noiembrie, susținătorii partidului erau invitați în centrul Chișinăului pentru a cere întoarcere puterii în mâinile poporului, pentru a demonstra că ei sunt mulți, pentru a reitera „calea greșită pe care merge actuala conducere”, și a ajunge într-un final la o rezoluție.

Locul 4

Liniștea dinaintea furtunii, protestele din 26 august

– peste 216 mii vizualizări pe Facebook-

Duminică, 26 august, a fost o zi a protestelor și a cordoanelor de polițiști. Timp de câteva ore, Piața Marii Adunări Naționale a devenit o platformă pentru schimb de replici și reproșuri între participanții celor două proteste organizate de Ilan Șor și Comitetul Mișcării de Rezistență Națională ACUM.

Locul 3

Satul, oamenii și țevile cârpite

– peste 301 mii vizualizări pe Facebook –


Republica Moldova este plină de cârpituri. Drumurile sunt peticite. Țevile și casele sunt știrbite, iar cele mai rufoase și ponosite sunt inimile oamenilor și vieților lor grele, pline de lipsuri.

Locul 2

Hrișcă și тушёнка, cu drag de la Șor

– peste 307 mii vizualizări pe Facebook –

Hrișcă, tocăniță de carne, pâine pe săturate și muzică populară. Așa s-a desfășurat protestul împotriva scumpirii carburanților organizat de Ilan Șor. În același timp, mii de oameni s-au adunat, la fel, în PMAN pentru a protesta împotriva guvernării.

Locul 1

Serafima a plecat

– peste 426 mii vizualizări pe Facebook –

Serafima Gherman stă așezată pe podea în bucătărie. Se pregătește să plece la fiica ei în Milano. Ar sta și în picioare, dar nu o mai țin. Și nici cârja nu-i mai este de mare ajutor. A deschis frigiderul și a început să scoată de acolo bucăți înghețate de carne, pachete cu pătrunjel și leuștean, brânză de oi. S-a uitat îndelung la aceste bucăți, apoi și-a mutat ochii pe valiza albastră, încercând să se dumirească dacă o să încapă totul în ea. Știa prea bine că, acolo unde pleacă, este și carne din belșug, și cașcavaluri de tot felul, dar mai știa un lucru – ca mâncarea de acasă nu-i nimic. Și-apoi, nu știe pentru cât timp va pleca, să stea carnea să se strice?

Citește mai departe

Important

Top 5 cele mai citite articole pe Moldova.org

Publicat

pe

Continuăm să facem totalizările pentru anul 2018. În continuare, Moldova.org vă propune topul celor mai citite știri de pe site.

Locul 5

Zece FEMEI care au schimbat istoria Basarabiei și de care nu știai

Femeia basarabeană… Necunoscută în trecut, neînțeleasă nici astăzi, învăluită într-o rană ademenitoare a vremii.  Mai jos vă prezentăm zece femei care au schimbat istoria Basarabiei, celebre în epocile sale, care au lăsat o moștenire demnă de urmat.

Locul 4

20 de lucruri pe care le-a făcut noul prim-ministru al Armeniei în două luni de conducere  

Pe 8 iulie, s-au făcut două luni de când Nikol Pashinyan este prim-ministrul Armeniei. Pashinyan a ajuns în această funcție după ce a avut loc Revoluția de Catifea. Protestele masive în Armenia au început când fostului președinte al Armeniei Serzh Sargsyan (9 aprilie 2008 – 9 aprilie 2018), i s-a terminat mandatul și a fost desemnat prim ministru. Sargsyan a fost președintele Partidului Republican din Armenia, partid care a deținut majoritatea parlamentară.  

Locul 3

La revedere, Dorin 

La revedere, Dorin. Drum bun mai departe. Mai departe de Primărie. Ai fost un primar prost, dar câțiva ani ai fost primarul meu. Te-am ales eu și alții ca mine, care, de îndată ce am împlinit 18 ani, am mers la vot pentru tine și PL. Unii am reușit chiar să ne convingem și părinții să voteze cu tine. Ți-am strigat numele în piață în aprilie 2009.

Locul 2

Accident pe traseul Ialoveni-Costești. Un microbuz plin cu pasageri s-a răsturnat// VIDEO 

Un microbuz plin cu pasageri s-a răsturnat pe traseul Ialoveni-Costești. Microbuzul a derapat și s-a răsturnat într-un șanț de la marginea drumului. Potrivit primelor informații, victime nu sunt, doar câteva persoane s-au ales cu traume.  

Locul 1

Respinsă la Chișinău din cauza înălțimii, a devenit polițistă în SUA! INTERVIU cu Irina Celpan 

Povestea Irinei pare ruptă din filmele despre „American dream”. A mers pentru prima dată în SUA, în statul Delaware, pentru câteva luni, pentru a munci și strânge bani pentru anul universitar de la Chișinău, iar ce a găsit acolo a ambiționat-o să își urmeze visul – cel de a deveni polițistă. A fost o cale deloc ușoară, mărturisește chiar ea, însă dragostea pentru munca pe care o face zilnic nu-i lasă loc de regrete. Irina Celpan a povestit pentru Moldova.org despre provocările pe care le-a avut ultimii ani, viața peste ocean și frumusețea meseriei de polițist.   

Citește mai departe

Important

Comisia Europeană cere măsuri urgente R. Moldova pentru a beneficia, în continuare, de regimul fără vize

Publicat

pe

Comisia Europeană a transmis miercuri mai multor state din regiunea Balcanilor de Vest şi din estul Europei care nu sunt membre ale UE, inclusiv Republicii Moldova, că pentru a beneficia în continuare de regimul de scutire de la obligativitatea vizelor pentru cetăţenii lor care călătoresc în UE trebuie să depună mai multe eforturi pentru combaterea corupţiei, a crimei organizate şi a migraţiei ilegale, transmite Agerpres.

Cetăţenii din Albania, Bosnia, Georgia, Macedonia, Muntenegru, Republica Moldova, Serbia şi Ucraina pot călători fără viză în Uniunea Europeană.

Aceste state îndeplinesc în mare măsură condiţiile UE pentru liberalizarea regimului de vize, dar Comisia Europeană menţionează în raportul ei anual că se impun acţiuni – unele chiar ”imediate” – pentru ca acest regim să fie menţinut.

Documentul atrage atenţia că toate cele opt state trebuie să facă mai mult pentru combaterea crimei organizate, iar Republicii Moldova şi Ucrainei li se solicită să adopte ”acţiuni imediate” împotriva corupţiei.

Republica Moldova este singura ţară dintre cele opt căreia Comisia Europeană îi cere să ia măsuri urgente împotriva spălării banilor şi corupţiei.

”Neobligativitatea vizelor pentru partenerii noştri est-europeni şi din Balcanii Occidentali este o mare reuşită pentru ambele părţi. Dar aceasta vine şi cu responsabilităţi”, a declarat în faţa presei la Bruxelles comisarul european pentru migraţie, afaceri interne şi cetăţenie, Dimitris Avramopoulos.

El a cerut ”eforturi rapide şi susţinute pentru a se continua diminuarea migraţiei ilegale şi combaterea corupţiei şi a crimei organizate”.

Migraţia ilegală în UE dinspre Ucraina, Serbia şi Bosnia rămâne la un nivel ridicat, în timp ce numărul tot mai mare de cereri de azil neîntemeiate formulate de cetăţeni moldoveni şi georgieni provoacă îngrijorare, menţionează raportul.

Comisia Europenă a salutat eforturile Albaniei pentru diminuarea migraţiei ilegale, precum şi decizia Serbiei de a elimina liberalizarea vizelor pentru iranieni, însă şi-a exprimat preocuparea faţă de acordurile acesteia cu alte state privind regimul de călătorii, întrucât astfel există riscul facilitării accesului în UE pentru cetăţenii unor state terţe.

”Există loc pentru îmbunătăţiri, mai ales în ceea ce priveşte readmisia cetăţenilor ţărilor terţe, în special în Serbia”, se constată în raport.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Externe11 ore în urmă

Rusia: Armata va apăra un oraş de urşii polari

Locuitorii unui oraş rusesc din Arhipelagul Novaia Zemlea din Arctica urmează să primească protecţie militară pentru a se apăra de...

Social11 ore în urmă

Agenția Medicamentului sistează comercializarea medicamentelor cu conținut de Fenspiridă

Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a anunțat astăzi că sistează distribuția și comercializarea produselor medicamentoase ce conțin substanța activă fenspirida....

Social15 ore în urmă

Imagini revoltătoare la o grădiniţă din Chişinău: O educatoare a lovit un copil, iar acesta a căzut

Imagini revoltătoare la grădiniţa numărul 46 din capitală. O educatoare a fost filmată cum loveşte de mai multe ori un...

Externe16 ore în urmă

2 400 pachete de ţigări, descoperite la Albița într-un autocar care efectua curse între R.Moldova şi Italia

Aproximativ 2 400 pachete de ţigări de contrabandă au fost descoperite, joi, în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa, într-un...

Social16 ore în urmă

Dosarul „Centrul de Sănătate Publică”. A fost reţinut angajatul unei companii, bănuit că ar fi corupt funcţionarii CSP

Reprezentantul unui agent economic din capitală a fost reţinut, astăzi, de CNA şi procurorii anticorupţie în dosarul „Centrul de Sănătate...

Reintegrare17 ore în urmă

Tiraspolul refuză să elimine posturile „grănicerești” din Zona de Securitate

Delegația Republicii Moldova a semnalat, din nou, la ședința Comisiei Unificate de Control, instalarea ilegală a posturilor transnistrene de „grăniceri”...

Alegeri17 ore în urmă

Curtea de Apel a respins solicitarea PL de a exclude din cursa electorală PSRM

Curtea de Apel a respins astăzi ca neîntemeiată solicitarea Partidului Liberal de a exclude din cursa electorală PSRM. Președintele formațiunii...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri20 de ore în urmă

Maia Sandu: Cea mai mare pacoste a acestor alegeri parlamentare o reprezintă dezinformarea

„Cea mai mare pacoste a acestor alegeri parlamentare o reprezintă dezinformarea, știrile false. Guvernarea cheltuie milioane pe fabricarea și distribuirea...

Alegeri20 de ore în urmă

Candidatul Călin Vieru recunoaște: La alegeri, șansele mele sunt de a ajunge pe locul trei, după Năstase și Țuțu

Călin Vieru, candidat independent  în circumscripția nr.33, recunoaște că șansele sale la alegerile parlamentare sunt de a ajunge pe locul...

Alegeri2 zile în urmă

Socialiștii promit să anuleze hotărârea privind marcarea Zilei Europei pe data de 9 mai

Partidul Socialiștilor intenționează să anuleze hotărârea Parlamentului privind marcarea Zilei Europei pe data de 9 mai. Despre aceasta a anunțat...

Alegeri2 zile în urmă

„Vot interzis, alegeri fraudate”. Blocul ACUM a cerut la CEC ca cetățenii din Diasporă să voteze cu pașapoarte expirate// VIDEO

Blocul electoral ACUM a organizat în această dimineață o acțiune publică în fața Comisiei Electorale Centrale cu genericul „Vot interzis,...

Alegeri3 zile în urmă

Unirea-Democrația Acasă susține că mai mulți profesori sunt obligați să participe la întâlnirile electorale ale PDM

Partidul Unirea – Democrația Acasă susține că în multe instituții de învățământ profesorii sunt obligați să participe la întâlnirile electorale...

Alegeri3 zile în urmă

Candidatul independent Viorel Savva propune înființarea „Partidului Vocea Diasporei”

Candidatul independent în circumscripția 51, SUA, Canada, a lansat propunerea de a crea „Partidul Vocea Diasporei”, un partid bazat pe...

Alegeri3 zile în urmă

Candidatul ACUM Ion Terguță a depus un demers pe numele lui Pavel Filip în care solicită alocarea a 1,7 milioane// VIDEO

Candidatul Blocului ACUM în circumscripția nr 17 Nisporeni, Ion Terguță, a depus astăzi un demers pe numele premierului Pavel Filip...

Advertisement

Opinii

februarie 2019
L Ma Mi J V S D
« ian.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com