Mica Unire a fost celebrată şi la Paris

În seara zilei de 24 ianuarie, basarabenii din Paris au comemorat unirea din 1859 într-o şedinţă organizată de Clubul Liberal Paris (CLP). Participanţii au discutat despre semnificaţia Unirii Principatelor în istoria Neamului, dar şi în istoria Europei.

Potrivit lui Nicolae Dragomir, vicepreşedintele CLP, „acest eveniment atinge direct şi Republica Moldova căci la acea vreme judeţele basarabene Cahul, Bolgrad şi Ismail erau în componenţa Moldovei, deci şi basarabenii au contribuit la realizarea Micii Uniri”.

S-a menţionat că la acea vreme marile puteri erau în majoritate contra unirii principatelor dunărene şi a fost nevoie de multe activităţi în străinătate pentru a sensibiliza opinia internaţională. „De la Paris a pornit Unirea Principatelor, şi asta ne responsabilizează pe noi, membrii diasporei de la Paris să fim demni urmaşi ai înaintaşilor noştri”, a spus Vasile Calmaţui, preşedintele CLP.

La fel, s-a discutat şi despre semnificaţia unionismului în ziua de azi şi s-a menţionat că Unirea Principatelor Române a avut loc „în ciuda opoziţiei marilor puteri ale vremii, dar acest fapt nu a descurajat patrioţii de atunci”. Participanţii la şedinţă au ajuns la concluzia că „Dacă se doreşte şi dacă adevărul este cu noi – se poate!”, spun organizatorii.

La sfârşitul evenimentului a fost adoptat planul de acţiuni pentru anul 2013.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.