"Mediul de afaceri" in cadere libera

Republica Moldova a coborit la capitolul "reformarea mediului de afaceri", din 175 de tari, de pe locul 88 detinut in anul 2005 pe locul 103 in anul 2006, se arata intr-un Raport al Bancii Mondiale (BM) prezentat miercuri in cadrul unei conferinte de presa de catre Edward Brown, director de tara al BM pentru Moldova.

Oficialul Bancii Mondiale a specificat ca acest declin este conditionat de unele ineficiente in mediul de afaceri al Moldovei, in particular, in domeniul licentelor si al autorizatiilor de constructie.

Cu toate acestea, a spus Brown, R.Moldova a implementat reforme pentru imbunatatirea mediului de afaceri. Astfel, prima etapa a "ghilotinei regulatorii" a fost finalizata cu succes in martie 2006. Au fost examinate minutios 1130 de regulamente guveramentale, 12 la suta dintre ele fiind eliminate complet, iar 35 la suta dintre regulamente au suportat rectificari substantiale. Numarul permiselor si licentelor necesare pentru afaceri a fost redus de la 400 pina la 128.

In Raportul BM se mai arata ca impozitul pe venit corporativ a fost redus de la 20 pina la 18 la suta, iar ulterior – pina la 15 la suta. De asemenea, timpul necesar pentru vamuirea bunurilor s-a redus de la 500 pina la 70 de minute, gratie implementarii sistemului ASYCUDA.

Referindu-se la domeniile in care se impune realizarea celor mai stringente reforme, Edward Brown a mentionat optimizarea continua a procedurilor administrative, o atentie deosebita urmind sa fie acordata obtinerii licentelor si autorizatiilor de constructie, care impun in prezent 34 de proceduri si dureaza 158 de zile. In sirul reformelor de realizat urmeaza sporirea flexibilitatii reglementarilor muncii, facilitarea comertului transfrontalier si a accesului la credit prin introducerea sistemelor informationale, pentru a permite companiilor din Moldova sa faca uz de reputatia lor drept garantie.

In linii generale, Raportul BM evoca clar necesitatea unor reforme ulterioare pentru a face economia Moldovei mai competitiva si mai atractiva pentru investitorii straini si cei locali. In anul fiscal curent (1 iulie 2006 – 30 iunie 2007) Banca Mondiala va oferi Republicii Moldova resurse in valoare de 30-35 mln dolari SUA pentru realizarea proiectelor investitionale, a mai spus Brown.

In cadrul aceleasi conferinte a fost lansata publicatia "Banca Mondiala in Moldova", in care se vorbeste pe larg despre BM si despre programul ei de asistenta pentru tara noastra.

Republica Moldova este membru al Bancii Mondiale din anul 1992. // Moldova Suverana

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.