Mediul de afaceri din Moldova are asteptari economice tot mai scazute

In luna octombrie, asteptarile mediului de afaceri din Moldova au fost tot mai mici, Indicele Sentimentului Economic (ISE) atingand cea mai mica valoare din ultimii doi ani.

Potrivit studiului “Sentimentul National” prezentat marti, 4 noiembrie de catre IDIS Viitorul, cele mai mari scaderi ale confidentei agentilor economici au fost inregistrate in randurile celor ce activeaza in comert si in agricultura.

Expertul IDIS “Viitorul”, Mihai Bologan a declarat in cadrul prezentarii studiului ca in comert se asteapta o activitate de business slaba in urmatoarea perioada, cel putin pana la sarbatorile de iarna. Totodata, in cazul agricultorilor pesimismul ia amploare din cauza imposibilitatii de a-si valorifica marfa la preturi avantajoase.

De asemenea, putine intreprinderi din sectorul vegetal au posibilitatea sa exporte si majoritatea sunt nevoite sa-si vanda marfa la preturi mici deoarece nu au conditii de pastrare a productiei. Potrivit expertului, agricultorii obtinand o roada bogata se asteptau la preturi de desfacere a produselor mai mari, insa asteptarile lor nu s-au indreptatit.

In acelasi timp, cererea pentru servicii in ascensiune in perioada de toamna-inceputul iernii, precum si starea de business favorabila in luna septembrie a contribuit la un optimism sporit pentru urmatoarele luni in acest sector. O confidenta in crestere a inregistrat-o sectorul industrial, datorita cresterii capacitatilor de productie si a unei stari de business relativ optimiste in luna precedenta.

Potrivit studiului, inflatia asteptata de agentii economici pentru luna noiembrie este de circa 1,42%.
De mentionat ca studiul “Sentimentul National” este realizat lunar, de catre expertii IDIS “Viitorul”, pe baza monitorizarii intreprinderilor din agricultura, comert, constructii, industrie, servicii si transport si comunicatii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.