Max Martin, geniul din spatele tuturor hiturilor pop

PE SCURT

Max Martin a scris cel puțin unul dintre cântecele pe care le-ai auzit peste tot de nenumărate ori sau chiar îți plac – „Baby One More Time” cântat de Britney Spears, „I Kissed A Girl” cântat de Katy Perry, „Shake It” cântat de Taylor Swift, „Can’t Stop the Feeling” al lui Justin Timberlake, „Since U Been Gone” interpretat de Kelly Clarkson sunt numai câteva dintre hiturile pe care le-a produs.

Max Martin este extrem de discret și rar oferă interviuri. În industria muzicală este considerat un geniu, pentru că, de regulă, tot ceea ce produce ajunge în top.

PE LUNG

Numele său real este Karl Martin Sandberg, este suedez și s-a născut în anul 1971. A lucrat la 22 de cântece care au ajuns Nr.1 în Topul Billboard 100 – mai mult decât orice alt muzician, întrecându-i pe John Lennon și Paul McCartney. Printre acestea se numără „3” – Britney Spears, „Raise Your Glass” – P!nk, „Roar” – Katy Perry, „Shake It Off” – Taylor Swift, „Can’t Feel My Face” – The Weeknd, „Can’t Stop the Feeling!” – Justin Timberlake.

Max este enigmatic și se ferește de lumina reflectoarelor. În rarele sale apariții la evenimente importante, precum decernarea premiilor Grammy este prietenos și uneori dezvăluie detalii din culisele muncii sale.

Trebuie să scrii simplu și interesant

Producătorul povestește că a crescut cu muzica lui Elton John și cu trupa Beatles și, uneori, habar nu avea ce spuneau aceștia. „Nu înțelegeam toate cuvintele, dar era pur și simplu grozav. Acum, dacă am de ales dintre un cuvânt corect gramatical și „cu sens” și un cuvânt care nu are același sens, dar sună mai bine, o să merg pe a doua variantă. Dar evident, ideal este să scrii versuri logice care sună și foarte bine”, afirmă el.

Martin susține că îi place ca un artist cu o voce mare să cânte ceva simplu. „Mulți dintre cântăreți vor să-și demonstreze abilitățile vocale, înțeleg asta. Dar îți poți da seama de grandoarea unei voci și când aceasta interpretează ceva simplu. Trebuie să-i convingi că nu trebuie să demonstreze nimic, că toate turneele și discurile, și premiile lor sunt suficiente, că trebuie să se simtă în siguranță și pe o piesă simplă. Provocarea cea mai mare, dar și trucul cel mai util este să scrii ceva nu neapărat ieșit din comun, dar care este interesant și unic. E cel mai greu”, explică acesta.

Hit me baby one more time

„Baby one more time”, lansată în 1998, este o piesă scrisă de Max Martin și produsă în colaborare cu Rami Yacoub. Titlul original, cel propus de Martin, a fost „Hit me baby one more time”, dar posturile de radio și televiziune au scos „hit me” („lovește-mă”, traducere mot-à-mot din engleză – n.r) din titlu, pentru că ar fi fost un îndemn la violență. Creatorii piesei au explicat, ulterior, că au folosit verbul „hit” ca slang pentru verbul „a suna”.

Ideea liniei melodice i-a venit spontan lui Martin. „M-am culcat, adormeam… și la un moment dat, pur și simplu o melodie mi-a apărut în minte. Îmi era atât de lene să mă ridic din pat, dar am făcut-o, pentru că mi-am zis că e o melodie bună. Mi-am luat reportofonul și am îngânat acea linie melodică. M-am dus înapoi în pat și imediat mi-a apărut în minte un alt sunet. M-am ridicat din nou, încet, să nu-mi trezesc soția. Mi-am luat reportofonul iar și în șoaptă, obosit, am înregistrat sunetele pe care le aveam în minte și pur și simplu au ieșit cuvintele hit me baby one more time”, își amintește muzicianul.

Demo-ul piesei a așteptat aproape un an până să fie înregistrat de un artist. Martin își amintește că a încercat să ofere cântecul interpreților cunoscuți la acea vreme, dar nu a fost să fie. Într-un final piesa a ajuns la Britney Spears care avea 16 ani și tocmai semnase un  contract cu casa de discuri Jive Records. „Când am auzit-o cântând, am știut imediat. Felul în care a înregistrat melodia i-a adăugat o altă dimensiune”, spune el. Piesa a ajuns nr. 1 în toate țările în care a fost lansată.

„Am văzut de multe ori ce face faima”

Martin spune că, dacă lucrezi cu cineva care este departe de tine, ca vârstă și personalitate, de exemplu cu o fată de 20 de ani, atunci trebuie să-i asculți povestea. Ideile cântecelor trebuie să vină de la interpreți și de la experiențele lor. Experiența de ani de zile reprezintă o parte a acestui puzzle, dar crearea noilor ritmuri, a noilor tendințe în muzică este treaba celor tineri. Dacă 200 de milioane de oameni iubesc un cântec atunci eu încerc să înțeleg de ce.

„E aproape ca o știință: asculți și încerci să descifrezi codul.”

Multe dintre hiturile lui Martin au fost scrise pentru femei. De la Britney Spears, Taylor Swift și Katy Perry la Adele, Ellie Goulding și Jessie J. Muzicianul spune că a văzut ce poate face faima din om.

„Cred că toți ar trebui să fim recunoscători marilor artiști. Eu sunt bucuros să văd că există oameni care vor să muncească în acest domeniu. Este ușor pentru noi să spunem că ele devin aceste dive bogate și răsfățate, dar uităm că ele ies în lume și lucrează, și fac turnee mondiale, și devin super-renumite pentru plăcerea noastră. Și noi urmărim cum viețile lor se destramă în fața ochilor publicului… Am văzut de multe ori ce face faima. Și asta are legătură cu decizia mea de a nu oferi interviuri și a nu mă expune public. Nu suntem făcuți să fim atât de faimoși, nu este normal. Nu se află în ADN-ul nostru”, consideră producătorul.

Cei care lucrează cu Max Martin spun că este un om foarte umil, cu o inteligență emoțională și socială ieșită din comun. Colegii săi îl descriu ca fiind un adevărat psiholog care poate vorbi cu oricine, despre orice.

Munca de echipă

Piesele incluse în Top 100 cele mai mari hituri ale anului 2018 au fost compuse, fiecare în parte, în medie de 5 compozitori și scriitori. Noel Gallagher, membru al fostei trupe rock Oasis nu este de acord cu această formulă. „Doi tipi fac beat-urile, altul face linia de vârf, altcineva face altceva. Este moartea artei, pentru că nu mai există artiști – există doar scriitori și interpreți”, crede acesta. Dar Max Martin are o perspectivă diferită. „Cred că arta este artă, oricum este făcută. Sunt un mare fan a ceea ce a făcut Noel cu Oasis. Dar în toată istoria pop-ului, de la Elvis și artiștii casei de discuri Motown până la Whitney Houston, toți marii artiști au cântat piese compuse pentru ei de echipe întregi”, explică producătorul.

Și-ar înregistra Martin propriul cântec? „Niciodată”, spune el. „Dar dacă aș face-o, ar fi ceva acustic, melancolic și foarte, foarte melodic. În muzică, starea mea preferată este aceea când dansezi cu lacrimi în ochi. Cred că e o trăsătură de caracter scandinavă”, glumește el.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.