Mass-media rusofone continua sa sfideze legislatia si bunul-simt

In timp ce piata informationala este rusofonizata, Audiovizualul n-a retras nici o licenta de emisie

Au mai ramas trei zile pana la expirarea termenului de la inaintarea petitiei depuse de tinerii de la organizatia neguvernamentala Clubul Absolventilor Institutiilor din Romania si Occident (CAIRO), adresata Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) din R. Moldova. Timp de 30 de zile, CCA era obligat sa retraga licentele de emisie ale posturilor de radio si TV, care nu respecta prevederile Legii Audiovizualului, art.13(3), unde este stipulata obligatia institutiilor Audiovizualului de a emite cel putin 65 la suta din volumul emisiunilor si programelor in limba oficiala.

Rima Placinta,

FLUX

In pofida faptului ca mass-media de limba romana, indeosebi FLUXUL, a mediatizat intens situatia de pe piata informationala, precum si in pofida delaratiei CAIRO, multe posturi de radio si TV din R. Moldova continua sa incalce flagrant legislatia, pun pe post emisiuni si muzica in limba rusa.

A fost suficient sa ascult doar cateva zile programele posturilor Hit FM, Nase Radio, Radio Monte Carlo, Russkoe Radio, Serebreanii Dojdi, ca mi s-a facut capul doba de programe si muzica in limba rusa. Pe parcursul zilei de duminica, posturile de radio Hit FM si Serebreanii Dojdi nu au avut nici un buletin de stiri in limba romana. Mai mult decat atat, nici pomina de cele 65 la suta de muzica difuzata in limba romana, in schimb cantecele rusesti difuzate ajung la 85 la suta din volumul de emisie. Astfel, sunt puse pe post emisiunile "Slivka", "Solov’inie treli", "Otdih", o stupida emisiune care prezinta toate localurile de distractie din Chisinau, unde se practica strip-tease si alte "placeri".

La postul de radio Hit FM, figureaza doar doua buletine de stiri in limba romana. Iar dupa ora 20.30 – timp de maxima audienta – nu veti auzi nici un cuvant in romana, rostit sau cantat. Cat despre publicitate, nici nu face sa vorbesti – ea e orientata, parca, doar spre consumatorii alolingvi. Aceeasi situatie se atesta si la posturile de radio "Monte Carlo", "Nase Radio", "Russkoe Radio".

Nici la unele posturi TV lucrurile nu s-au prea schimbat, predominand emisiunile in limba rusa.

Surse din cadrul CAIRO ne-au informat ca, deocamdata, ei n-au primit nici un raspuns de la CCA, desi, pe declaratia remisa figurau telefoanele si adresa clubului. Tocmai acest motiv il invoca membrii consiliului: ei ne-au declarat ca "au un raspuns, dar nu i-au gasit pe cei de la CAIRO pentru a li-l trimite". Le facilitam lucrul, publicand acest raspuns, fara sa intervenim in limbajul si ortografia originalului.

Raspunsul Consiliului Coordonator al Audiovizualului

nr.102 din 18 iulie 2000

Presedintelui CAIRO

Dlui Vitali Catan

"Odata cu introducerea modificarilor in art.13 al Legii audiovizualului (MO din 5.08.1999), au aparut probleme in vederea aplicarii acestuia in practica, din care cauza, cateva institutii audiovizuale s-au adresat cu un demers Comisiei parlamentare pentru cultura, stiinta, invatamant si mijloace de informare in masa cu cererea de a lamuri prevederile acestui articol. Raspunsul comisiei (scrisoarea nr.10/406 din 14 iulie 2000) a fost urmatorul:

"Prevederile alin.(3) al art.13 din Legea audiovizualului, publice sau private, transleaza (adica, produc si emit sau difuzeaza programe audiovizuale) in limba de stat cel putin 65 % din volumul total al propriilor emisiuni. Aceste prevederi nu se aplica fata de posturile straine (care sunt institutii ale audiovizualului ce apartin altor tari), ale caror emisiuni sunt retranslate (adica, receptate si transmise concomitent de pe alt post) pe teritoriul R. Moldova".

Examinand cererea dvs., Consiliul Coordonator al Audiovizualului va informeaza ca la momentul de fata se efectuiaza monitorizarea prevederilor art.13 al(3) din Legea audiovizualului.

Daca se vor descoperi careva incalcari ale prevederilor normative mentionate, la sedinta urmatoare a Consiliului Coordonator al Audiovizualului (care va avea loc in luna august), in privinta titularilor de licente de emisie care incalca legea, se vor aplica masuri de sanctionare".

In loc de post-scriptum

Desi in luna august echipa FLUXULUI va fi in concediu, noi vom continua sa urmarim evolutia acestui subiect, deoarece pozitia noastra este transanta: este inadmisibila tolerarea actualei situatii de pe piata informationala din R. Moldova care este rusificata la maximum, situatie care contribuie la intoxicarea populatiei si sfideaza statutul limbii romane, singura limba oficiala in republica. // Flux

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.