Connect with us
"
"

Cultură

Marie Fredriksson, solista formației Roxette, a murit după o luptă îndelungată cu cancerul

Publicat

pe

PE SCURT

Cântăreața suedeză Marie Fredriksson, solista formației Roxette, a murit luni, la vârsta de 61 de ani, după o luptă de 17 ani cu cancerul. Printre hiturile trupei Roxette s-au numărat melodii precum „It Must Have Been Love”, „Listen To Your Heart”, „Spending My Time” și multe altele. Trupa a avut un succes și a dominat clasamentele muzicale în anii ’90, înregistrând vânzări peste 75 de milioane de discuri în întreaga lume.

„Cu mare tristețe anunțăm că unul dintre cei mai mari și iubiți artiști ai noștri a plecat din viață. Marie Fredriksson a murit în dimineața zilei de 9 decembrie”, a anunțat familia artistei. Marie era căsătorită cu Mikael Bolyos și avea cu acesta doi copii, pe Inez Josefin, în vârstă de 26 de ani, și pe Oscar, de 23 de ani.

PE LUNG

Colegul ei de scenă Per Gessle a adus un omagiu lui Marie, pe Twitter: „Timpul trece atât de repede. Nu de mult am petrecut zile + nopți în micul meu apartament, unde ne-am împărtășit visurile. A fost o onoare că ți-am cunoscut talentul + generozitatea. Toată dragostea mea se îndreaptă către tine + familia ta. Nimic nu va mai fi la fel”.

Din anul 2002, Marie Fredriksson a luptat cu o tumoare cerebrală, fiind diagnosticată după ce și-a pierdut cunoștința în apartamentul său. Medicii au avertizat-o că are doar o șansă de supraviețuire de 20%, dar ea a reușit să se recupereze după un lung și agresiv curs de tratament.

În 2009, trupa s-a reunit și a reînceput să susțină concerte live. A concertat la nunțile regale suedeze ale prințesei Victoria în 2010 și a prințesei Madeleine în 2013. „A fost uimitoare. Nu știu câte sute de concerte am susținut în ultimii cinci ani și toate, datorită energiei sale”, a spus Per despre ea în 2018.

În februarie 2016 a concertat pentru ultima dată, deoarece Marie a fost sfătuită de medici să nu mai cânte pe scenă. „Este o muncă grea. Marie nu mai poate participe la turnee”, a spus atunci managerul ei, Marie Dimberg. În autobiografia ei din 2015, Marie părea că s-a resemnat cu soarta sa și cu starea ei de sănătate.

În iunie 2016, grupul muzical și-a lansat cel de-al zecelea album, „Good Karma”.

„Am pierdut mulți ani din cauza bolii. Dar în fiecare zi îmi spun că sunt recunoscătoare să stau aici. Și că mai pot cânta”, a scris ea în cartea The Love Of Life.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Cultură

Viorel Mardare a decedat

Publicat

pe

De către

Regizorul Viorel Mardare s-a stins din viață în această dimineață, la ora 7:15, după mai bine de jumătate de an de luptă cu adenocarcenomul,  care i-a afectat rinichii, plămânii și ficatul. Diagnoza i-a fost pusă în august 2018. Viorel Mardare urma un tratament prin cure de chimio și imunoterapie la o clinică din Austria, iar pe 21 ianuarie a fost internat la Institutul Oncologic din Chișinău.

Viorel Mardare este unul dintre cei mai renumiți regizori moldoveni contemporani. El este cunoscut și apreciat în special pentru spoturile publicitare și sociale pe care le-a regizat în cadrul Atelierului Sergiu Prodan. El a devenit renumit la nivel internațional în 2016, când a fost produs filmuleţul „Go on. Fruits from Moldova”, în care melodia lui Freddy Mercury a fost interpretată de oameni simpli din Republica Moldova.

Viorel Mardare s-a născut la 7 octombrie 1981, în Chișinău și a studiat la Facultatea de Jurnalism, USM și la Regie și Film, AMTAP.

Citește mai departe

Social

Cum o femeie din R.Moldova a reușit să prevină cancerul de col uterin. „Eram sigură că sunt sănătoasă”

Publicat

pe

De către

Irina are 46 de ani și a reușit să prevină cancerul de col uterin datorită testului Papanicolau. La unul din controalele de rutină, femeia a fost diagnosticată cu leziuni precanceroase, iar o intervenție chirurgicală a ajutat-o să evite o maladie oncologică pe viitor.

„Eram sigură că sunt sănătoasă”

Nu aveam niciun simptom care să mă pună în gardă. Eram atât de sigură că analizele vor ieși bine încât am uitat să îi las medicului numărul meu de telefon. Când au venit rezultatele și s-a dovedit că am probleme, medicul a fost nevoit să mă căute prin intermediul rețelelor de socializare”, își amintește Irina.

Ea spune că medicii au fost nevoiți să acționeze rapid ca să prevină răspândirea celulelor care îi puteau provoca boala oncologică. A avut o intervenție chirurgicală, a petrecut câteva zile la spital, iar la scurt timp după externare și-a putut relua modul de viață obișnuit. Pentru că a reușit să intervină la timp, Irina a fost scutită de numeroase complicații și de proceduri chinuitoare pe viitor, iar acum are o stare bună de sănătate.

La îndemnul Irinei, toate prietenele ei au făcut testul Pap  

Experiența prin care a trecut a făcut-o să acorde și mai multă atenție stării sale de sănătate, dar și să le ajute pe femeile din anturajul său să înțeleagă cât de important este testul Pap. „Eu le îndemn pe toate femeile să se adreseze la medicul de familie cât mai des. Când mama este sănătoasă întreaga familie este fericită. Nu trebuie să ne fie frică. Cu cât mai târziu afli diagnosticul, cu atât scad șansele de tratament complet”, spune Irina.

Ea crede că  testarea gratuită a femeilor și campaniile de informare  sunt  soluțiile cele mai bune pentru prevenirea cancerului cervical: ”Sunt foarte bune inițiativele de a merge prin sate și orașe și de a face controale. Cred că ar fi bine, de asemenea, să existe posibilitatea ca acest control să fie efectuat și în zilele de sâmbătă, când femeile nu sunt prinse la serviciu”.

Studiu național: puține femei din Moldova știu cum să prevină cancerul de col uterin

La fel ca și Irina, sute de femei ar putea preveni cancerul de col uterin, dacă s-ar adresa la timp la medicul de familie pentru efectuarea testului citologic.

Cu regret, Studiul național despre cunoștințele, atitudinile și practicile în domeniul prevenirii cancerului de col uterin, realizat în toamna anului 2018, arată că mai mult de jumătate dintre femeile cu vârsta de 25-61 de ani din Republica Moldova, care ar trebui să facă acest test o dată la 3 ani, nu l-au făcut niciodată.

Potrivit Studiului, doar o pătrime din femeile de vârstă eligibilă din R. Moldova cunosc despre posibilitatea realizării testului citologic, iar dintre acestea mai puțin de jumătate știu că testul poate fi realizat gratuit. În special femeile din familiile sărace sunt cele care nu cunosc acest lucru.

Și mai puține sunt femeile care știu că testul se face o dată la trei ani, astfel că multe dintre ele îl fac fie mai des (o dată pe an), fie mai rar (o dată la 4-5 ani), decât este recomandat de specialiști.

Întrebate despre barierele ce le-ar împiedica să efectueze testul de screening cervical, cele mai multe femei au invocat lipsa de timp, frica, dar și necunoașterea unde să se adreseze pentru a efectua testul.

Cancerul de col uterin va fi prevenit

Situația se va schimba în următorii ani, datorită unui amplu program de prevenire a cancerului de col uterin, desfășurat în perioada anilor 2017-2020, de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Fondul ONU pentru Populație (UNFPA), Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), Agenția de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare a României (RoAid), în parteneriat cu Asociația internațională pentru prevenirea cancerului de col uterin și alți parteneri.

Rezultatele Studiului național despre cunoștințele, atitudinile și practicile în domeniul prevenirii cancerului de col uterin vor fi utilizate pentru elaborarea unei strategii de comunicare pentru schimbare de comportament a femeilor din grupul țintă, precum și pentru luarea deciziilor informate și bazate pe dovezi în acest domeniu.

Astfel, se așteaptă că numărul cazurilor de îmbolnăvire cu acest tip de cancer se va reduce cu 20 % până în 2025, iar mortalitatea cauzată de maladie se va reduce cu 5 % în următorii șapte ani.

Citește mai departe

Social

35 de medici oncologi vor merge în mai multe localități pentru a consulta populația

Publicat

pe

De către

35 de medici oncologi se vor deplasa în raioanele țării, timp de o lună, pentru a acorda consultaţii pacientilor şi a oferi informaţii medicilor din localităţi.

Acțiunea face parte din campania națională de informare a populației privind bolile oncologice, combaterea și tratamentul acestora, dedicată Zilei Mondiale de luptă împotriva Cancerului.

Astfel, în perioada 04 februarie-01 martie, medicii oncologi (mamologi, pulmonologi, ginecologi, urologi, proctologi) se vor deplasa cu echipa multidisciplinară în raioanele republicii conform orarului:

04-08 februarie la Edineț, Briceni, Dondușeni, Ocnița, Florești, Drochia;

11-15 februarie la Călărași, Nisporeni, Rezina, Telenești, Șoldănești, Glodeni, Sîngerei, Fălești, Rîșcani;

18-22 februarie la Cimișlia, Leova, Basarabeasca, Anenii-Noi, Ștefan Vodă, Strășeni, Criuleni, Dubăsari;

25 februarie-01 martie la Cantemir, Vulcănești, Taraclia.

„Cancerul este una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă sistemul medical și întreaga societate. Prevenirea, diagnosticarea precoce și tratamentul la timp, sunt măsurile esențiale pentru a reduce îmbolnăvirea cu cancer și mortalitatea din cauza acestei maladii”, a declarat secretarul general de stat, Boris Gîlca.

De asemenea, în cadrul campaniei de prevenire a cancerului, desfășurată pe parcursul lunii februarie, va fi acordată asistență metodică medicilor din raioane, se vor desfășura mese rotunde, discuții interactive cu cetățenii și sesiuni de informare a populației privind riscurile de îmbolnăvire de cancer, prevenirea, diagnosticarea precoce și tratamentul cancerului.

În Republica Moldova, conform datelor Global Cancer Observatory în anul 2018 au fost înregistrate 254,3 cazuri noi la 100 mii populație, la evidență fiind total înregistrate 545,5 cazuri la 100 mii populație.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Sănătate15 ore în urmă

Obezitatea împotriva cancerului, mahmureala pentru vegani și de ce a surzit Beethoven. Ultimele știri medicale

PE SCURT Excesul de greutate poate ajuta pacienții cu cancer, vegetarienii suferă de mahmureală mai tare decât cei care mănâncă...

Reintegrare2 zile în urmă

Istoriile a 12 tineri care au făcut armata în regiunea transnistreană: „În armată nu se schimbă nimic. Așa a fost, este și va fi”

PE SCURT „Această istorie a început acum mai bine de un an. În luna noiembrie 2018 am făcut cunoștință cu...

Economie2 zile în urmă

Realitățile noului deceniu: „Tesla”, criptomonedele și roboți pentru explorarea selenară

PE SCURT Va putea în noul an, Tesla să mențină ritmul anului trecut, marcat de volume record de vânzări? Cum...

Ecologie2 zile în urmă

Ce i-a făcut pe 500 mii de oameni din întreaga lume să renunțe la carne

PE SCURT Organizația neguvernamentală Veganuary încearcă să convingă din ce în ce mai mulți oameni să renunțe la carne în...

Social3 zile în urmă

A revenit la Chișinău după 30 de ani: Nu știu ce s-a schimbat mai mult Moldova sau eu

PE SCURT Elina Fuhrman (51 de ani) este o apreciată jurnalistă CNN care s-a născut în Uniunea Sovietică şi a...

Economie3 zile în urmă

Cât costă să naști în Moldova

PE SCURT De la 1 ianuarie 2020, indemnizația unică la naștere a fost majorată până la 8 299 de lei,...

Politică4 zile în urmă

Vacanțele de lux ale familiei Dodon în ultimul deceniu: Maldive, Seychelles, Dubai 

PE SCURT Politicianul Igor Dodon, conturile căruia, în ultimii 15 ani, au fost alimentate, oficial, doar din bugetul de stat,...

Advertisement

Politică

Politică4 zile în urmă

[SONDAJ] Câte partide ar ajunge în Parlament la anticipate și cu cine s-ar confrunta Dodon la prezidențiale

PE SCURT Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, în Legislativ ar accede doar trei formațiuni politice, iar...

Externe4 zile în urmă

Who is Mihail Mișustin? Noul premier rus, omul care joacă hochei „cu cine trebuie”

PE SCURT Președintele rus Vladimir Putin a lansat pe 15 ianuarie mai multe inițiative de modificare a Constituției. Imediat după...

Politică4 zile în urmă

Sinteza ședinței de Guvern: Centrul de Implementare a Reformelor dizolvat, vămuirea electronică și controlul vamal – modificate

PE SCURT  Membrii Cabinetului de Miniștri s-au reunit în această după amiază în ședință, unde au aprobat un șir de...

Politică5 zile în urmă

Dodon îndeamnă MAI, Guvernul și Primăria Chișinău să se curețe de „duhuri rele”. Iată 8 lăcașe pe care i le recomandăm în schimb

PE SCURT După ce Consiliul pentru egalitate a constatat că crucifixul instigă la discriminare, Dodon a recomandat ministrului de Interne,...

Justiție6 zile în urmă

SINTEZĂ / Vlad Plahotniuc și familia acestuia sunt interziși în SUA. Cine mai este inclus în listă

PE SCURT Fostul lider al Partidului Democrat din Moldova Vladimir Plahotniuc are interdicția de a intra pe teritoriul SUA. Acesta...

Politică2 săptămâni în urmă

Infografic / Recordurile raioanelor din Republica Moldova

PE SCURT Un studiu realizat de BNS, pentru anii 2014-2018, configurează topul raioanelor conform diferitor criterii social-economici. Cifrele prezentate de...

Politică4 săptămâni în urmă

Perlele politicienilor din ultimii 10 ani

Evenimentele politice s-au perindat în ultimii zece ani cu atâta rapiditate, încât cel mai probabil vor intra ca un capitol...

Advertisement

Opinii

ianuarie 2020
L Ma Mi J V S D
« dec.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031