Marian Lupu s-a intalnit cu Misiunea BM in domeniul sectorului privat

Moldova.ORG — Marian Lupu, presedintele Parlamentului R. Moldova, a avut o intrevedere cu Misiunea Bancii Mondiale in domeniul sectorului privat, care se afla in vizita in tara noastra in perioada 2-6 iulie, informeaza serviciul relatii cu mass-media a Legislativului.

Interlocutorii au discutat aspecte ce vizeaza starea de implementare a Proiectului Bancii Mondiale de Ameliorare a Competitivitatii, reforma regulatorie, elaborarea si implementarea Sistemului European de Control al Calitatii Produselor etc.

Misiunea Bancii Mondiale a salutat inaintarea in Parlament a pachetului de amendamente la circa 80 de acte legislative in vederea realizarii etapei a doua a reformei regulatorii. Totodata, misiunea BM a constatat existenta anumitor restante in respectarea graficului de realizare in practica a Ghilotinei II. Desi pachetul de amendamente urma sa fie inaintat Legislativului la sfarsitul lunii martie, acest lucru s-a produs abia la finalul lunii iunie, au constatat expertii Bancii Mondiale.

In acest sens, Irina Astrakhan, seful Misiunii BM, a accentuat necesitatea implementarii eficiente a etapei a doua a Ghilotinei si asigurarii aspectului calitativ al acestei importante reforme pentru societate si mediul de afaceri din R. Moldova. Misiunea Bancii Mondiale a subliniat faptul ca in conditiile in care Parlamentul are la dispozitie foarte putin timp pentru examinarea pachetului de amendamente, una din solutii pentru a evita diminuarea aspectului calitativ al implementarii
reformei, ar putea fi extinderea termenului de realizare a reformei.

La randul sau, Marian Lupu a mentionat importanta Proiectului Bancii Mondiale de Ameliorare a Competitivitatii, inclusiv pentru sustinerea eforturilor de integrare europeana a tarii noastre si pentru dezvoltarea sectorului real al economiei. Spicherul a remarcat contributia inalta a proiectului si asistenta valoroasa acordata tarii noastre.

Totodata, presedintele Parlamentului a impartasit viziunea expertilor Bancii Mondiale in privinta necesitatii implementarii eficiente a reformei regulatorii si cu respectarea calitatii in adoptarea modificarilor la legislatia ce vizeaza activitatea antreprenoriala. Spicherul a accentuat faptul ca etapa a doua a Ghilotinei nu va fi una formala si declarativa, ci o reforma cu actiuni cu efect practic pentru mediul de afaceri din Moldova. In acest sens, Marian Lupu a subliniat faptul ca Parlamentul ar putea sustine ideea de prelungire a termenului de implementare a etapei a doua a reformei regulatorii in caz de necesitate.

Marian Lupu a informat expertii Bancii Mondiale ca aceste chestiuni vor fi discutate astazi in cadrul sedintei Comisiei speciale pentru optimizarea cadrului legislativ de reglementare a activitatii de intreprinzator, la care vor participa experti independenti si reprezentanti ai mediului de afaceri.

Interlocutorii au subliniat importanta asigurarii desfasurarii calitative a reformei regulatorii pentru crearea unui cadru favorabil de dezvoltare economica, precum si au pledat pentru mentinerea unei cooperari bune intre autoritatile Republicii Moldova si mediul de afaceri din tara.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.