Maria Tonu, basarabeanca care promovează literatura românească în Canada/ INTERVIU

„În 2007 am venit la Toronto în deplasare. Nu cunoșteam pe nimeni aici, am încercat să găsesc o comunitate viabilă, dar am înțeles că lumea este foarte ocupată, are griji mari și încearcă să supraviețuiască. Având experiența de ONG, având timp liber și adepți am creat Comunitatea Moldovenilor din Ontario. I-am consacrat, cu dăruire, ani buni de activitate…”

Am citit această prezentare pe blogul doamnei Maria Tonu (basarabeanca care promovează literatura românească în Canada). De asemenea, am aflat și despre unele activități pe care le organizează în Canada și am dorit să aflu mai multe despre un Om, care departe de casă își trăiește viața cu demnitate.

Stimată Maria Tonu, departe de Moldova, în Toronto, cât de frecvent se aude limba română?

Limba română este la ea acasă în cadrul comunităților, dar și în mass media din diaspora romînească din Canada. Imigranții au toate drepturile și libertățile de a-și păstra identitatea națională, valorifica și fortifica tezaurul din țara natală.

Sunteți fondatoarea și moderatoarea cenaclului „Grigore Vieru” din Toronto. Vă întruniți cu ocazii speciale ?

Ne întrunim trimestrial. Cenaclul este o platformă culturală. Colaboram cu cenaclul „Florica Batu Ichim” din Kitchener, moderat or Dumitru Ichim, preot si scriitor, cu editura „Altaspera”din Huntsville, director Boris Kriger, preot și scriitor cu rădăcini de neam la Ploiești, cu societatea „Limba Noastra cea Română” din Chisinau, președinte Valentina Butnaru, cu Asociația Culturală Română din Hamilton (Cîmpul Românesc), președinte Dumitru Rachițan. Organizăm concerte și întâlniri cu oameni de creație. A evoluat cu mare succes Mihai Ciobanu, artist al poporului din Republica Moldova. Amintesc și de evenimentele cu participarea lui O.Creangă, scriitor; D.Popescu, redactor „Observatorul”, P.Davydov, cercetător și autor de cărți despre cactusi, Toronto s.a.). Am făcut editări și lansări de carte, spre exemplu, volumul „Poetul din Stele” dedicat lui Grigore Vieru.

Am aflat din CV-ul Dumneavoastră, unul impunător, care include mai multe activități, că ați lansat cărti de poezie și proză, dar și didactice. În mare parte acestea fiind editate în Toronto. Pasiunea de a scrie vi se materializează mai usor departe de casă. Scrisul este un antidot la nostalgie pentru baștină ?

Scrisul este una din preocupările mele. Aici este ușor cu editarea lucrărilor. Am publicat și o monografie , teza de doctor în sociologie, elaborată în Republica Moldova, dar care a făcut anticamera 15 ani, ba la USM, ba la AȘM, fără nici o perspectivă de a fi susținută public. Spre regret, persistă încă multe deformări sociale în Republica Moldova. Cât privește nostalgia, pot spune că port mereu în suflet aroma plaiului natal. Suntem în veacul Internetului (îl consider a opta minune a lumii), care ne oferă acces la informație și comunicare. Zilnic ascult muzica de acasă, citesc știrile, privesc TV online. Desigur, avem pe masă bucate naționale, iar în casă cărți și simboluri dragi inimilor noastre.

În Canada sunt mai multe asociații de moldoveni. Este o colaborare armonioasă, va întruniți la festivități, evenimente mai importante ?

Desigur. Suntem o mână de copământeni risipiți printre arțarii Canadei, de aceea fiecare basarabean este un frate, o soră.

Cum v-ati acomodat în spațiul canadian și ce știu canadienii despre Moldova? Va implicați în viața societății a țării de reședință ?

Canada este o țară superbă în care conviețuiesc în pace și înțelegere imigranți din toate colțurile lumii. Promovez valorile noastre naționale prin intermediul Comunității Moldovenilor din Ontario pe care am fondat-o în 2009. Întreprind tot ce e posibil pentru o diplomație populară de calitate pe care o efectuez din 1983, prima mea calatorie peste hotarele Moldovei și pâna azi. În Republica Moldova am activat în Asociația Bolnavilor de Miopatie cu apartenență de membru în organizații internaționale ca: EAMDA, WAMDA, ALS International, participând la simpozioane internaționale în 11 țări. Peste tot am promovat imaginea pozitivă a Moldovei și am adus experiența acestor țări în contextul politicilor sociale de la Chișinau. În prezent particip activ în rețelele : LinkedIn, Facebook, Twitter, Canadian Ethnic Media Association (CEMA), Femei de Succes, rețeaua femeilor românce din Canada. Un exemplu este și conexiunea Comunității Moldovenilor din Ontario cu 43 autori din Diasporă în volumul „Poetul din Stele”, editat în 2012 la Toronto.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.