Manastirea Saharna – Loc de reculegere sufletească

De Adriana Agapii/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Un defileu stâncos şi împădurit al râuleţului Saharna, o mănăstirea ca un mărgăritar ridicându-se din verdele pădurilor şi o linişte ameţitoare, care te îmbie să te gândeşti la eternitate, bunătate, melancolie şi frumuseţe. Toate aceste minuni le poţi vedea la doar 120 km de capitala Moldovei, Sfânta Mănăstire Saharna cu hramul „Sf. Treime”.

Nucleul istoric ala întemeieri mănăstirii l-a constituit vechiul schit rupestru de la Saharna,care datează posibil din sec. XIV. Schitul poate fi vizitat şi astăzi de turişti, aflându-se la doar 200 m de actuala Mănăstire Saharna.

Istoria construcţiei mănăstirii este neclară şi bântuită de o legendă, care istoriseşte precum că unui călugăr din vechiul schit rupestru i s-a arătat pe una din stâncile înalte de la Saharna, chipul Maicii Domnului, care potrivit legendei şi-a lăsat amprenta într-o piatră.

Datorită mărturiei „purităţii Dumnezeieşti” a acestui ţinut, începe construcţia unei biserici din lemn în 1777, care este reconstruită mai târziu din piatră în stil vechi moldovenesc şi înfrumuseţată cu bogate picturi murale.

În incinta mănăstirii se află unicele în republică moaşte ale Sf. Cuvios Macarie, care au devenit prilej de pelerinaj pentru creştinii ortodocşi.

Pe una dintre stâncile care domnesc asupra mănăstirii, se află amprenta lăsată de Maica Domnului, potrivit legendei, într-o piatră, care constituie o curiozitate a locului şi atracţie turistică vizitată de mulţi oaspeţi.

Pe lângă frumuseţea şi bogăţia spirituală a Saharnei, ţinutul oferă şi delicii peisagistice vizitatorilor determinate de prezenţa cascadelor şi pragurilor spectaculoase de pe râuleţul Saharna.

Astăzi râuleţul nu mai are debitul de odinioară, mărturiile istorice demonstrează faptul că pe acest teritoriu ar fi existat 22 de cascade. Cascade au rămas mai puţine în zilele noastre, însă istoria şi scurgerea timpului nu a ştirbit din frumuseţea locului, ci din contră, i-a mai adăugat o tentă enigmatic.

Ce poţi să-ţi mai doreşti de la viaţă decât să stai întins pe iarba mustoasă sus pe colina de lângă mănăstire, să savurezi momentul şi să te delectezi cu frumuseţile locului.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.