Mănăstirea “Marta şi Maria” – temelia credinţei în Sudul Basarabiei

Mănăstirea „Sfintele Femei Mironosiţe Marta şi Maria”, se află la 400 de metri pe traseul Căuşeni-Tighina în preajma satului Hagimus, raionul Căuşeni, la poale de pădure.

Pe data de 26 mai 1997 este fondată Mănăstirea „Sfintele Femei Mironosiţe Marta şi Maria” de către protoiereul mitrofor Andrei Cotruţă, duhovnicul-fondator al obştii monahale, prin susţinerea regretatului Episcop de Edineţ şi Briceni Dorimedont (Cecan), (1961-2006), la 7 aprilie 1998, de Buna Vestire, a fost sfinţită biserica „Acoperemântul Maicii Domnului”.

În scurt timp însă mica biserică a devenit neîncăpătoare. Astfel, s-a decis să construiască o biserică mai mare. În vara anului 2000 a fost pusă temelia, apoi a fost ridicată biserica cu două nivele: Biserica de Iarnă cu hramul „Sfântul Apostol cel Întâi Chemat” şi biserica de vară „Sfintele Femei Mironosiţe Marta şi Maria”.

În anul 2007 Mănăstirea Putna din România donează Mănăstirii din ţinutul Căuşenilor o biserică de lemn, care a primit hramul „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare”. Aici se fac slujbe duminica şi în zilele de sărbători. Hramul acestei bisericuţe este pe 2 iulie, ziua în care Domnitorul Moldovei a trecut la cele veşnice, atunci se face o slujbă mai specială.

La Mănăstire puteţi să mai admiraţi un parc amenajat de măicuţe şi un colţişor verde, unde trăiesc în armonie păuni, păsări exotice, căprioare etc.

Un popas aţi putea face şi la Izvorul Maicii Domnului din curtea mănăstirii. Aici vin sute de pelerini pentru a se scufunda, pentru a primi tămăduire.

Această Mănăstire este ca o temelie a credinţei în Sudul Basarabiei, o lumânare aprinsă pentru această bucăţică de pământ.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.