Majoritatea cazurilor de arest preventiv sunt neintemeiate

Expertii nationali sunt convinsi ca majoritatea cazurilor de arest preventiv din Republica Moldova nu sunt motivate. Acestia sustin ca daca orice persoana, care a fost arestata preventiv, ar apela la CEDO, „ar cistiga cu siguranta”.

Potrivit juristului Alexandru Tanase, faptul ca legislatia in vigoare prevede arestul preventiv nu inseamna ca „el trebuie sa fie aplicat in toate cazurile, ci doar in cazurile exceptionale”. „Majoritatea judecatorilor aplica aceasta masura sub pretextul ca invinuitul ar putea influenta martorii sau ar putea parasi tara, fara a prezenta dovezi. De asemenea, de cele mai dese ori instanta de judecata tine cont de parerea procurorilor, nu de a ambelor parti”, a declarat, marti seara, Tanase la PRO TV Chisinau.

El a precizat ca, la 4 octombrie, CEDO a facut publice hotaririle pe cazurile „Sarban versus Moldova” si „Becciev versus Moldova”. Guvernul Republicii Moldova a fost gasit vinovat de incalcarea drepturilor la libertate si la siguranta si a dreptului la respectarea vietii private si de familie. „Atit Sarban, cit si celelalte persoane care au fost retinute pe dosarul primariei, urmeaza a fi eliberate”, a spus Tanase, desi nu crede ca situatia din sistemul judecatoresc al Republicii Moldova se va schimba dupa adoptarea acestor hotariri. „Mandatele de arest, care a fost eliberate in cazurile ce vizeaza persoanele publice, nu sunt eliberate la discretia judecatorilor, ci a anumitor demnitari, fiind decizii politice”, a subliniat el.

La rindul sau, presedintele Baroului Avocatilor, Gheorghe Amihalachioae, a declarat ca, in 50 la suta din cazuri se incalca drepturile detinutilor, iar arestarea preventiva nu trebuie sa fie aplicata decit in cazurile exceptionale. „CEDO a constatat ca practica judiciara din Republica Moldova este vicioasa. Hotaririle CEDO trebuie sa serveasca drept exemplu pentru toate cazurile care cad sub incidenta acestor prevederi. Atunci cind CEDO emite o hotarire impotriva Republicii Moldova, de fiecare data se pune accentul pe bani si sunt evitate celelalte aspecte ale problemei. Principala problema insa este faptul ca aceste persoane au fost arestate pe motive politice”, a subliniat Amihalachioae.

Ministrul Justitiei, Victoria Eftodi, nu a participat la dezbaterile televizate, desi a fost invitata. / Ludmila Tcacenco // Flux

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.