Maia Sandu cere CSM să selecteze persoane integre și necompromise în calitate de judecători ai CC. Ce se va întâmpla în caz contrar

PE SCURT

Prim-ministra Maia Sandu a solicitat astăzi Consiliului Superior al Magistraturii să selecteze exclusiv persoane integre și necompromise în calitate de judecători ai Curții Constituționale.

Dacă CSM-ul nu va ține cont de criteriile de integritate și profesionalism în cazul selectării judecătorilor Curții Constituționale, va trebui să inițiem imediat procesul de curățare externă a acestuia și a sistemului judecătoresc”, a avertizat Maia Sandu.

PE LUNG

Prim-ministra a menționat că instituția Curții Constituționale, compromisă într-un mod fără precedent de personaje precum Poalelungi și Gurin, are nevoie de o reabilitare în fața cetățenilor, a societății și a partenerilor externi.

Persoanele care se fac vinovate de numeroase condamnări la CtEDO, care au executat nestingherit comenzile politice ale fostului regim, care au emis acte ilegale sau care nu își pot justifica averile, nu pot nicidecum reface încrederea în Curtea Constituțională”, aexplicat Maia Sandu.

Potrivit ei, restabilirea onoarei și a prestigiului Curții Constituționale se poate realiza doar dacă în calitate de judecători vor fi desemnați, printr-o competiție transparentă și meritocratică, oameni integri, buni profesioniști, persoane care vor pune întotdeauna Constituția în prim-plan și nu vor accepta jocuri de culise sau influențe din afară.

În acest context, prim-ministra a spus că dacă CSM-ul nu va ține cont de criteriile de integritate și profesionalism în cazul selectării judecătorilor Curții Constituționale, va trebui să fie inițiat imediat procesul de curățare externă a acestuia și a sistemului judecătoresc. „Pentru că, într-o asemenea situație, va fi clar pentru toată lumea că CSM-ul și sistemul judecătoresc nu sunt în stare să se curățe din interior”, a adăugat ea.

Declarația a fost făcută, în contextul în care membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se întrunesc astăzi într-o nouă ședință, iar pe agendă CSM figurează și desemnarea a doi judecători la Curtea Constituțională.

Reamintim că 17 organizații neguvernamentale au lansat un apel în care îndeamnă Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) să aleagă doi candidați la funcția de judecător constituțional care vor fi cu adevărat integri și competenți, asupra cărora nu planează suspiciuni de corupție, lipsă de integritate sau comportament dubios.

Curtea Constituţională este formată din 6 judecători, numiţi pentru un mandat de 6 ani. Doi judecători sunt numiţi de Parlament, doi de Guvern şi doi de Consiliul Superior al Magistratului. Potrivit legislației în vigoare, magistrații CC sunt inamovibili pe durata mandatului.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.