Mai mulți analiști au criticat absența opoziției la dezbaterile privind sistemul electoral

Societatea civilă a criticat refuzul unor politicieni ca Maia Sandu sau Andrei Năstase de a participa la dezbaterile organizate de Parlament pe marginea modificării sistemului electoral. Experții consideră acest comportament drept unul iresponsabil și care demonstrează că acești politicieni se conduc de alte interesele, decât de cele ale poporului.

„Am crezut că opoziția o să participe la discuții și va stopa războiul politic. Acum este clar cui îi trebuie acest război și de cine este amplificat”, a remarcat veteranul de război Ghenadie Cosovan.

El consideră că votul mixt trebuie votat de Parlament cât mai curând, întrucât Republica Moldova se confruntă cu numeroase provocări cărora trebuie să le facă față.

Și alți participanți la dezbateri au criticat lipsa liderilor unor partide de opoziție la discuții. „Se vede acum pentru cine interesele poporului sunt mai importante decât interesele lor politice”, a declarat un vorbitor.

Și aleșii locali au vorbi în favoarea modificării sistemului electoral. „Sper că de doleanțele cetățenilor de a schimba sistemul electoral se va ține cont”, a declarat Nina Costiuc, primar de Budești.

Iar expertul Roman Chircă a remarcat că toți vorbesc despre sistemul mixt sau uninominal, care ar fi mai potrivit pentru Republica Moldova, dar nimeni nu pomenește nimic de bine despre actualul sistem, ceea ce demonstrează încă o dată că sunt necesare schimbări. „Nu există nici un fan sau promotor al ideii votului proporțional, pentru că din 1994 deja s-a văzut totala deraiere de la ceea ce doream să construim – un sistem pe partide politice și am ajuns la partide cu o singură persoană. În preajma alegerilor încep negocierile pentru înscrierea pe listă, taxe. Acesta a fost sistemul politic în care a trăit Republica Moldova. Nimeni nu spune că sistemul proporțional ar fi bun. Unicul argument este nu acum”, a declarat Roman Chircă.

Parlamentul a reluat vineri dezbaterile privind modificarea sistemului electoral, în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția și a oficialilor europeni. La prima discuție după votarea proiectului au participat experți, politicieni, aleși locali. Majoritatea vorbitorilor s-au pronunțat pentru modificarea sistemului electoral și să se țină cont astfel de așteptările cetățenilor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.