Mai multe ONG-uri cer Parlamentului instituirea unei comisii pentru identificarea unei soluții de demisie a actualilor judecători de la CC

PE SCURT

Mai multe organizații apelează la cei patru judecători constituționali care încă au mandate constituționale – Raisa Apolschii, Veaceslav Zaporojan, Artur Reșetnicov și Corneliu Gurin – să-și prezinte imediat demisia.

În lipsa demisiilor judecătorilor respectivi, organizațiile solicită Parlamentului instituirea de urgență a unei comisii, formate din reprezentanți ai partidelor politice, experți  locali și  internaționali, pentru identificarea unei soluții de demisie a actualilor judecători și numirea în mod transparent a unor noi judecători constituționali.

PE LUNG

Într-un apel public organizațile societății civile și persoane fizice își exprimă regretul față de modul în care a acționat Curtea Constituțională în perioada 7 – 9 iunie 2019, generând de fapt o criză politică fără precedent în Republica Moldova.

Acestea au declarat că Curtea Constituțională a adoptat o decizie, trei hotărâri și două avize care nu s-au bazat pe Constituția Republicii Moldova și propria jurisprudență, așa cum a confirmat și Comisia de la Veneția în opinia publicată la 24 iunie 2019.

În apel se mai arată că, prin hotărârile adoptate, judecătorii constituționali au adus un prejudiciu ireparabil imaginii Curții Constituționale din Republica Moldova. Unica soluție pentru a restabili încrederea și autoritatea Curții Constituționale este demisia neîntârziată a judecătorilor constituționali.

„Modul în care Curtea Constituțională a acționat în 7-9 iunie, într-un tandem evident cu deputații PDM, constatat și de Comisia de la Veneția, demonstrează afilierea și lipsa de imparțialitate a Curții Constituționale. Modul de interpretare absurdă a termenului de trei luni ca fiind unul de 90 de zile denotă o lipsă de cunoștințe minime juridice sau o intenție sau neglijență gravă cu privire la capacitățile profesionale ale judecătorilor Curții Constituțional”, au declarat semnatarii apelului.

Citiți și: Comisia de la Veneția: NU au existat condiții pentru ca Parlamentul să fie dizolvat pe 7 sau 8 iunie

Printre semnatarii apelului figurează: Amnesty International Moldova, Asociația pentru Democrație Participativă „ADEPT”, Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER), Asociația pentru Politică Externă (APE), Asociația Presei Independente (API), Centrul „Acces-info”, Centrul „Contact”, Centrul de Investigații Jurnalistice, Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM),
Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, Comunitatea Watchdog.MD, CPR Moldova
Expert-Grup, Fundația Est-Europeană, Ambasada Drepturilor Omului, Institutul de Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Institutul de Politici Publice (IPP), Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE),Promo-LEX, Transparency International Moldova.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.