Mai multe ONG-uri au transmis Delegației UE un apel de a iniția o investigație internațională a furtului din sistemul bancar

Mai multe organizații ale societății civile au înmânat luni, 15 august, Delegației Uniunii Europene un apel de a iniția o investigație internațională a furtului din sistemul bancar.

Reprezentanţii societăţii civile au declarat că nu au încredere în organele de anchetă din Republica Moldova. În apel, societatea civilă menţionează că, drept urmare a furtului miliardului, moneda naţională a fost depreciată, au fost falimentate intenţionat trei bănci şi s-a atentat la integritatea fluxurilor financiar-bancare, aflate sub supravegherea Băncii Naţionale a Moldovei.

În plus, liderii ONG-işti au declarat că dat fiind faptul că schema furtului din sistemul bancar moldovenesc s-a derulat cu implicarea cetăţenilor SUA şi ai ţărilor UE se cere o investigaţie internaţională.

„Nu există un dosar care s-ar numi furtul miliardului. Sunt dosare separate, care mimează căutarea vinovaților”, a declarat fostul deputat Valentin Dolganiuc.

La rândul său, reprezentatul Delegației UE în RM Wicher Slagter a spus ca instituția va analiza apelul și va lua o decizie în acest sens.

Apelul a fost semnat de Asociaţia pentru democraţie participativă ADEPT, Asociaţia Presei Independente, Centrul  de Resurse DIALOG-Pro, Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Congresul Autorităţilor Locale din Moldova, Confederaţia Naţională a Patronatului din Republica Moldova, IDIS Viitorul, Institutul de Politici Publice, Transparency International – Moldova ş.a.

Foto: Captură video Realitatealive.nd

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.