Connect with us
"
"

Cultură

Lucrările moldovencei Irina Greciuhina, expuse la Strasbourg

Publicat

pe

PE SCURT

În Palatul Europei din Strasbourg puteți găsi lucrările moldovencei Irina Greciuhina. Acestea fac parte dintr-o expoziție de artă întitulată „Femeile Artiste – Agenți ai Schimbării”. Moldoveanca își prezintă lucrările alături de Nathalie Falck (Franța), Fatma Lootah (Emiratele Arabe Unite – Italia) și Nadia Osi (Irak – Marea Britanie). 

Operele de artă pot fi văzute până la 15 noiembrie. 

PE LUNG

„Indiferent de domeniul de activitate, femeile au fost întotdeauna pionerii unor schimbări semnificative în lume, schimbări ce continuă să ne marcheze viețile de zi cu zi. Expoziția „Femeile Artiste – Agenți ai Schimbării” are obiectivul să aducă sub reflectoare rolul femeilor artiste în crearea transformărilor reale în societățile noastre”, susțin organizatorii expoziției. Potrivit lor, picturile expuse se focusează pe analiza puterii femeilor artiste, care își împărtășesc opinia și poveștile, proiectând o lume mai bună și mai liniștită în care să trăiască.

Irina Greciuhina este o artistă din Republica Moldova și architect. Irina este fondatoarea biroului ZENDesign. Echipa ZENDesign a implementat multe proiecte publice și rezidențiale în Republica Moldova, România, Portugalia, China. Din copilărie, Irina a urmat școala de arte, unde a descoperit frumusețea artei. Ulterior, a continuat formarea în domeniul la Academia de Muzică, Teatru și Arte Fine în Moldova. Irina combină activitatea de arhitect cu pictura. Împreună cu echipa sa, Irina a câștigat mai multe premii în domeniul arhitecturii și designului.

Expoziția are loc în contextul Forumului Mondial pentru Democrație 2019, dedicat temei Informației și Democrației. Forumul este o platformă unică care întrunește factori de luare a deciziilor şi activiști, pentru dezbateri despre soluţiile necesare pentru provocările cheie în adresa democraţiilor din întreaga lume.

Jurnalistă și omul cu frumosul, cărțile și dulciurile. Toate animalele sunt prietenii ei. Scrie ușor despre subiecte grele și face fotografii pe care o să le vindem cu mulți bani cândva.

Cultură

Arta a ieșit în stradă. Ce este POSTER X POEM și unde îl poți vedea

Publicat

pe

De către

Dacă treci zilele astea pe strada 31 august, pe lângă muzeul Național de Istorie, s-ar putea să dai nas în nas cu o serie de poezii ilustrate, afișate pe gardul instituției.

Început la București în martie 2020, proiectul POSTER x POEM este un proiect interdisciplinar care aduce împreună poeți contemporani și artiști vizuali. POSTER x POEM a ajuns la Chișinău la inițiativa AA+, care a lansat provocarea către 14 poeți contemporani și 14 artiști vizuali basarabeni. 

Fiecare poster propune o interpretare vizuală proprie, alături de textul poemului inițial, duo-urile de artiști fiind: Alexandru Vakulovski x Aliona Ciobanu, Moni Stănilă x Veronica Gorii, Paula Erizanu x Maks Graur, Veronica Ștefăneț x Cristina Halp, Dan Negară x Anna Vasina, Hose Pablo x Sandul, Artur Cojocaru x Alex Escu, Anastasia Palii x Adrian Gavriliuc, Artiom Oleacu x Ecaterina Șălaru, Iulia Iaroslavski x Mihaela Mândru, Ion Buzu x Veronica Belous, Cristina Dicusar x Ana Grigorovscaia, Victor Țvetov x Cristian Menumortu, Alexandru Cosmescu x Denis Foca.

Plecând de la conceptul „carte blanche”, artiștii vizuali au primit ca temă să creeze un poster pornind de la un poem al unui poet contemporan. Singura regulă a fost ca poemul și numele poetului să se regăsească în poster. „Întotdeauna am crezut că poeții trebuie să fie prieteni cu artiștii vizuali, pentru că de ei depinde cum arată cărțile în care se adună poemele. Următorul pas sunt posterele. Bineînțeles că mă bucur că după un poem de-al meu se va face un poster. De-abia aștept să-l văd! Am văzut cum întâlnirea dintre doi artiști naște scântei. Și e și mai frumos că poezia pornește din stradă, dar se întoarce înapoi în stradă. Bucurați-vă de ea!”, a adăugat poetul Alexandru Vakulovski.

Început la București

POSTER x POEM a pornit cu o primă expoziție de postere online și offline pe gardul Muzeului Național de Artă al României din București. În cadrul acestei expoziții au fost prezentate primele 16 postere din proiect, printre poeții invitați numărându-se Tara Skurtu, Dan Coman, Vasile Leac, Andrei Dosa, Mina Decu, Răzvan Țupa, Teona Galgoțiu și Svetlana Cârstean.

POSTER X POEM crede că poezia trebuie să ajungă la cât mai multă lume și pentru asta ea trebuie să iasă din cărți și să apară pe pereți și garduri. Iar posterul este mediul perfect pentru  a duce poezia în mijlocul orașului, printre oameni. 

Proiectul este inițiat de GLITCH – studio de comunicare cu înclinație către proiecte culturale din București și a ajuns la Chișinău în colaborare cu AA+ – o inițiativă nonformală, din Moldova, care își concentrează activitatea în jurul culturii vizuale locale și de peste hotare.

Aici poți vedea evenimentul și mai multe detalii.

Citește mai departe

Cultură

Arta născută din pandemie

Publicat

pe

De către

Pandemia nu doar ne-a închis în case, ne-a ținut departe de prieteni și de cei dragi, dar și a creat rezerve de timp liber pentru unii. Astfel, criza a servit și drept sursă de inspirație mai mulți fotografi, artiști și oameni care au descoperit o nouă față a acestei perioade. Iată câteva proiecte pe care le-am descoperit și am decis să le împărțim cu tine. 

Cu toții știm că chiar de la înregistrarea primelor cazuri de COVID-19 cei mai solicitați au ajuns să fie medicii, care nu aveau timp de răgaz, nici măcar să meargă acasă sau să-și mănânce liniștiți prânzul. Măștile, costumele de protecție cu care s-au echipat pentru a putea lupta mai mult cu acest virus, i-au sufocat, obosit și lăsat urme pe chipurile lor. Anume de la această idee a pornit și proiectul „Fețele celor din prima linie”, a fotografului italian Alberto Giuliani. „Acești medici și asistenți medicali lucrau câte 12 ore fără întrerupere. Erau atât de storși de orice energie încât, atunci când ieșeau din spitale, aveau impresia că au nimerit într-o altă lume cuprinsă de liniște”, spune fotograful. 

Ce faci când pandemia te-a despărțit de persoana dragă pentru mai multe luni, în care o poți vedea doar pe ecranul telefonului sau al laptopului? Poate creezi un proiect artistic despre întâlnirile anulate de COVID-19 și proiectezi pe pereți chipul persoanei apropiate? Cel puțin asta a făcut ilustratorul Karman Verdi.

Dar ce fac cei care într-o zi, brusc, s-au trezit că trebuie să închidă ușile atelierului de confecționare a încălțămintei, restaurantelor, frizeriilor, cluburilor sportive, cofetării etc? Fotograful american Benny Migliorino a căutat chipuri și istorii ascunse de măștile de protecție „Măștile de față”. „90 la sută din afacerile din satul Patchogue, New York – unde locuiesc și lucrez – au fost închise. Am vrut să surprind pe proprietarii acestor afaceri în mediul lor”, povestește tânărul. 

Restricțiile și obligația de a sta în casă le-a inspirat și pe două artiste, Jolanta Nowaczyk și Ekaterina Muromsteva, care au găsit o modalitate mai specială de a-și expune lucrările și de a vorbi despre problema operei de artă în timpul pandemiei. La scurt timp după ce Croația a introdus blocarea, Muromsteva a deschis o „Galerie la balcon” în apartamentul închiriat, cu expoziții care se schimbă în fiecare săptămână. „A fost reacția la situația care ți-a blocat orice acces către public”, spune Muromsteva, scrie BalkanInsight. Astfel, la galeria expozițională, adică la balcon, au fost prezentate proiectele artistice precum: Cum să devii invizibil, uniformele de carantină și Portretele câinilor care se plimbă cu stăpânii lor etc. De asemenea, fetele au lansat și un proiect „Când rămâi fără foi pentru pictură, nu uita că ai toaleta”, unde au pictat pe hârtie igienică. 

Deși muzeele și teatrele din întreaga lume au stins luminile și zăvorât ușile, acestea ți-au oferit posibilitatea să faci tururi virtuale și gratuite prin ele. 

Un așa numit muzeu virtual „Muzeul de Artă Covid” a fost lansat de către un grup de tineri din Spania. „Mulți artiști vizuali aleg Instagram ca platformă pentru a-și împărtăși arta și ne-am gândit de ce să nu creăm o platformă unică care ar pune la un loc toate aceste lucrări”, spun inițiatorii. Astfel, în fiecare zi, ei se întâlnesc prin WhatsApp pentru a selecta imagini transmise de artiști din întreaga lume. Timp de o lună, proiectul a reușit să adune peste 65.000 de urmăritori pe Instagram.

În Olanda, un alt proiect își propune să pună arta pe internet și pe pereții oamenilor. În martie, doi graficieni, Max Lennarts și Menno de Bruijn, au creat Stay-Sane-Stay-Safe.com la sugestia prietenului lor care este asistent medical la un spital. „El a întrebat dacă avem un poster frumos pe care îl putem trimite cu un mesaj care să inspire în această perioadă mai dificilă”, spune Bruijn. Atunci s-au gândit să creeze un site pe care să posteze o serie de postere cu mesaje de încurajare a angajaților din sistemul medical, cât și să-i îndemne, într-o formă mai inovatoare, pe oameni să stea acasă, pentru a nu permite răspândirea virusului. Drept urmare, artiștii din 81 de țări au trimis peste 1.500 de postere și astfel, proiectul a prins culoare. 

Citește mai departe

Cultură

Sfinții doctori: cum le mulțumește o artistă din România lucrătorilor medicali

Publicat

pe

De către

Artista Wanda Hutira din România a realizat o serie de șase postere prin care își dorește să le mulțumească medicilor și lucrătorilor medicali pentru lupta pe care o duc împotriva coronavirusului. Deși au stârnit multe polemici pe internet, iar acuzațiile de blasfemie au venit chiar și din partea autorităților locale din București, posterele cu personaje sfinte din diferite religii și culturi în uniforme de medici au împânzit capitala României.

Puteți admira lucrările mai jos:

Lucrările au fost realizate pentru agenția de publicitate McCann România.

Sometimes miracles come from people. This series from Wanda Hutira is part of a new project by McCann Romania.We want…

Geplaatst door Catalin Dobre op Maandag 13 april 2020

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Lifestyle19 ore în urmă

Partea plină a paharului. Lucrurile bune pe care ni le-a adus pandemia

PE SCURT Înainte de pandemie, cu o zi înainte ca echipa Moldova.org să înceapă munca de acasă, din autoizolare am...

Politică2 zile în urmă

Pe banii noștri: un deputat în căutarea identității și două partide care s-au lansat în gaming și aplicații mobile

La începutul acestei săptămâni Parlamentul părea că nu se putea trezi. Era luni dimineața, iar în acel moment, exista cam...

Social3 zile în urmă

Cine a fost Lia Manoliu – sportiva din Chișinău care a intrat în Cartea Recordurilor

Lia Manoliu a fost o atletă română, laureată cu aur la Jocurile Olimpice de vară din Mexico 1968 și cu...

Social3 zile în urmă

10 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: Starea de urgență se prelungește până pe 31 iulie

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Politică3 zile în urmă

Rezumat din Parlament: angajarea răspunderii și minus două ore de democrație

Pe ordinea de zi ședinței au fost puse inițial 42 de proiecte de legi. Printre acestea au fost și alte...

Social4 zile în urmă

Turist în Moldova: Duruitoarea Veche, Râșcani

Duruitoarea Veche este una din cele mai cunoscute destinații turistice din Republica Moldova. Totuși, ne-am gândit că s-ar putea să vrei...

Social4 zile în urmă

9 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 195 cazuri noi de infectare și zece decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Advertisement

Politică

Divertisment6 zile în urmă

Va interzice Putin curcubeul?

PE SCURT Pe 3 iulie, la o întâlnire dintre Vladimir Putin și membrii grupului de lucru pentru amendamentele la Constituție,...

PoliticăO săptămână în urmă

Protest în regiunea transnistreană: „Noi nu vă limităm în totalitate”

PE SCURT Pe 2 iulie, în Râbnița a avut loc un protest după ce așa-zisele autorități transnistrene au anulat permisele...

Politică2 săptămâni în urmă

Ce înseamnă schimbările în Constituția Rusiei și cum ar putea influența regiunea transnistreană. Explicăm

PE SCURT De pe 25 iunie până pe 1 iulie are loc referendumul pentru modificarea Constituției Federației Ruse. În regiunea...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Trei sate moldovenești din stânga Nistrului au trecut în subordinea Tiraspolului?

PE SCURT Așa-zisele autorități transnistrene anunță că aproape 80% dintre cazurile de COVID-19 au fost tratate.  Thomas Mayr Harting, reprezentantul...

Politică4 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. „Discriminare. Autoritățile moldovenești nu au anulat bacalaureatul pentru studenții din regiune”

PE SCURT Astăzi, 16 iunie, în regiunea transnistreană, se încheie starea de urgență, însă restricțiile rămân în vigoare. Acest lucru...

Istorie1 lună în urmă

„Politicienii folosesc divizarea în societate, manipulând cu preferințele alegătorilor”, spune o doctoră în Științe Politice

PE SCURT Instalarea stării de urgență pare că a amplificat problemele politice și divergențele existente în societate, la fel ca...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: Tiraspolul sugerează că s-a descurcat mai bine decât Chișinăul

PE SCURT Biroul Politici de Reintegrare a anunțat că au fost ridicate unele restricții de circulație pentru locuitorii satelor din...

Advertisement

Opinii

iulie 2020
L Ma Mi J V S D
« iun.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031