Libertatea presei în Moldova, cu 19 trepte mai jos. Parlamentul, apărat de carabinieri împotriva jurnaliștilor

PE SCURT

De Ziua Mondială a Libertății Presei, jurnaliștii din R. Moldova au renunțat să pășească cele 19 trepte până la Parlamentul și au desfășurat flash-mobul pe trotuarul bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt și în fața scărilor. Cauza a fost accesul limitat al jurnaliștilor de câțiva carabinieri.

PE LUNG

Centrul pentru Jurnalism Independent, în parteneriat cu alte organizații de media din Republica Moldova, a lansat Zilele Libertății Presei în Moldova. Jurnaliști, activiști civici și politicieni au participat la flash-mob unde a fost expus un panou cu Inamicii Presei. Potrivit centrului, protagoniștii acestui panou sunt partide și deputați din actualul parlament care au manifestat un comportament ostil la adresa instituțiilor media și a jurnaliștilor în perioada 3 mai 2018 – 3 mai 2019.

Nadine Gogu, directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent a menționat că pe parcursul anului trecut au fost mai multe cazuri în care jurnaliștii au fost agresați, li s-au îngrădit accesul la informații de interes public, au fost și politicieni care au manifestat intoleranță față de jurnaliști. „Prin acest panou, vrem să le reamintim politicienilor că rolul presei este să informeze depre problemele guvernării, iar rolul guvrnanților este să citească presa și să rezolve acele probleme”.

https://www.facebook.com/moldova.org/videos/662673127503954/

Prezenți la eveniment au fost liderii blocului ACUM. Maia Sandu, lidera PAS, a menționat că în R. Moldova există puține instituții de presă liberă. „Pentru că avem o guvernare care nu-și dorește ca presa să scrie liber. În general, noi politicienii trebuie să fim răbdători și cu instituțiile care dezinformează la nesfârșit și mint despre activitatea noastră. Ca politicieni, noi trebuie să fim răbdători și corecți”, a declarat politiciana.

După ce și-a văzut chipul pe panoul Inamicii Presei, Andrei Năstase, liderul PPDA, a declarat că politicienii sunt obligați să aibă mai multă toleranță și răbdare „cu cei care uită ce înseamnă deontologie și ce înseamnă să fii jurnalist adevărat. „Sunt onorat că după 9 ani de luptă și linșaj mediatic la adresa mea, holdingul controlat de Plahotniuc m-a criticat, pentru că am atenționat o jurnalistă că manipulează opinia publică”.

https://www.facebook.com/dumitru.alaiba/posts/663727160732497?__xts__[0]=68.ARAMdSi6ubSV6HnLoOOZQ1DhPIfNOH27rncK498JX7ju9r92QVt1DFeszVnbKlOMvhkzcP97P8dYA4qH4qAZOonIAa9OC2qbolGZK7-rxmKFOhtotO173i6zHruyzEYUpeZeTq8f8YQLjJjz5kS3IuE2J91oH582WgjNCCWG7AA3cFRLFBcipjwHEe9PhR0LA4RXjHGacYl7U_68Y51Ox-kHWQ-0-_pMt6yPXD3rqumA4JMluvn11EDnt07jBb4_chHNhcNQ2zAcP8TYI89CWHUY_GFNejU6-uFWc7TSsGHmoZx0Ay25o4Zl9Nc3a_l2RM7b40As8uLycL2mhtBHqBY&__tn__=-R

Raportul Organizației „Reporteri fără Frontiere” (RSF) poziționează Republica Moldova pe locul 91 din cele 180 de țări monitorizare în legătură cu libertatea presei în 2019.

În contextul marcării Zilelor Libertății Presei, pe parcursul lunii mai vor fi organizate un șir de evenimente publice, care vor avea în centrul atenției subiecte care vizează libertatea presei din Moldova și alte probleme cu care se confruntă jurnaliștii.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.