Liberalii apreciaza limitarea numarului de locuri in universitati drept o greseala fatala a guvernarii

Partidul Liberal (PL) isi exprima dezacordul fata de politica Guvernului de reducere a numarului de locuri in universitati, mentionind ca prin aceasta masura, guvernarea limiteaza accesul tinerilor la educatie, incalcindu-le dreptul la invatatura. Aceasta declaratie a fost facuta marti, 4 iulie, de vicepresedintele PL, Dorin Chirtoaca.

Potrivit lui Chirtoaca, hotarirea respectiva a Guvernului este lipsita de temei juridic, constituindu-se in incalcarea unor articole din Constitutie si Legea invatamintului, precum si a unor prevederi ale Planului de actiuni RM-UE, si venind in contradictie cu declaratiile pro-europene ale guvernarii in ceea ce priveste alinierea sistemului educational la standardele internationale.

in opinia sursei citate, hotarirea respectiva afecteaza atit universitatile de stat, cit si cele private. Cota limita de inmatriculari impusa va reduce din posibilitatile universitatilor private de a se autofinanta si de a investi in calitatea studiilor oferite. in conditiile create, sustine vicepresedintele PL, universitatile private nu au decit doua alternative: fie sa majoreze taxa pentru studii, fapt care va determina inevitabil reducerea numarului de studenti, fie sa inceteze activitatea din lipsa de surse financiare pentru salarizarea cadrului didactic, intretinerea si dezvoltarea infrastructurii universitare.

Chirtoaca sustine ca, de vreme ce RM tinde sa devina membra a Uniunii Europene, ea trebuie sa demonstreze stabilitate democratica pe termen lung si o economie de piata functionala. Pentru aceasta, autoritatile trebuie sa incurajeze investitiile, inclusiv in sistemul educational, pe cind limitarea accesului la studii universitare nu va solutiona problema somajului, precum se pretinde prin implementarea hotaririi, in schimb va tergiversa consolidarea democratiei in mediul politic, social si economic al tarii, a conchis vicepresedintele PL.
Conform hotaririi din aprilie curent, aprobate de Guvern, in institutiile de invatamint superior din Moldova vor fi inmatriculati cu 20,4 la suta mai putin studenti in raport cu anul 2005. Din cele 27 685 de persoane, ce se planifica sa fie inmatriculate, 7645 se vor putea inscrie la locurile cu finantare bugetara si aproximativ 20 mii – in baza de contract. Guvernul si-a justificat atunci actiunea prin reducerea planului la un sir de specialitati ale domeniului stiinte sociale, drept, economie, concomitent cu majorarea numarului de locuri la specialitatile pedagogice si ingineresti, pentru evitarea formarii surplusului de cadre pe piata muncii, precum si pentru asigurarea cu cadre in sectorul real, in sistemul educational, al ocrotirii sanatatii etc.
Admiterea in institutiile de invatamint superior din R. Moldova a inceput la 1 iulie curent. // Info-Prim Neo

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.