Lazăr: Colaborarea cu FMI continuă, dar țara nu se împrumută

Parteneriatul Republicii Moldova cu Fondul Monetar Internaţional continuă, dar Republica Moldova nu are nevoie la moment de mijloace financiare oferite de către FMI, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, ministrul Economiei Valeriu Lazăr.

Acesta a aprecizat că prognozele Ministerului şi ale FMI sunt practic identice și indică faptul că Moldova are o economie sănătoasă. “Mă bucură faptul că toate constatările FMI coincid cu ale noastre vizavi de sănătatea economică. Economia este destul de robustă şi în proces de însănătoşire. Am recuperat foarte bine anul trecut – 8% este cea mai bună creştere economică în regiune”, a menţionat ministrul Valeriu Lazăr.

El a mai menţionat că FMI împărtaşeşte prognozele guvernului în privinţa unei creşteri medii de 4,5% în următorii ani.

La moment, Republica Moldova nu are un program cu FMI – însă continuă să poarte discuții și să colaboreze cu instituția mondială. “Programul cu FMI nu este un scop în sine. Un scop în sine este să avem parametri macrofinanciari buni care ar permite şi atragerea finanţărilor internaţionale. Este foarte important să avem expertiza FMI pentru că noi pe moment nu avem nevoie de mijloace financiare pentru că acestea sunt direcţionate spre majorarea rezervelor valutare ale Băncilor Naţionale. Noi avem rezerve valutare mai mult decât destule”, a declarat Lazăr.
În contextul discuţiilor cu FMI, Valeriu Lazăr s-a referit şi la reducerea TVA în agricultură de la 20% la 8%. În opinia ministrului PDM, aceasta a fost o decizie corectă pentru a pemite dezvoltarea sectorului. ”Sectorul agricol este unul cu mare portenţial de dezvoltare dar este unul decapitalizat, mai ales după seceta din 2012. De aceea sectorul are nevoie de a fi susţinut cel puţin 3-4 ani ca să-şi revină şi să devină atractiv pentru investiţii, de acea politica fiscală trebuie să stimuleze procesul investiţional în domeniu. Decizia de a avea o taxă redusă de 8% este una corectă şi nu are rost să schimbăm ceva”, a spus ministrul Economiei.

Anul trecut, Economia Moldovei a obținut o creştere record, de aproximativ 8%. Un alt succes recent în domeniu a fost parafarea Acordului privind crearea Zonei de Liber Schimb cu UE, care în acest an urmează să fie semnat.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.