Lacul fără fund (VIDEO)

De Adriana Agapii/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Lacul Vulturilor sau Fără fund este un lac din Munţii Siriului, jud Buzău, România. Nu este el chiar fără fund, dar acest lucru nu-i ştirbeşte din frumuseţe.

Ţinutul este la mare căutare printre turişti pentru sălbăticia locului şi pentru peisajele absolut senzaţionale.
Lacul Vulturilor este cu precădere unul dintre obiectivele turistice de mare anvergura a acestei zone, fiind situat la o altitudine de 1.420 m, în Munţii Siriului, pe partea estica a versantului Mălâia, întinzându-se pe o suprafaţă de 0,90 ha şi având o adâncime maximă de 2,5 m, în pofida denumirii populare ce conţine sintagma de ,,lac fără fund’’.

Natura s-a jucat, a sculptat, a desenat şi a dat lumii o frumuseţe răpitoare. Lacul, oglinda în care se priveşte cerul şi crestele înverzite ale munţilor, ademeneşte şi vrăjeşte privirile.

Denumirea de Lacul Vulturilor îi revine lacului datorită marelui scriitor Alexandru Vlăhuţă şi a însemnărilor sale făcute în opera sa, România Pitorească. Alexandru Vlăhuţă spune că acesta ar fi fost sălaşul de primăvară al vulturilor, ei având obiceiul să îşi înveţe puii sa zboare în această regiune. Frumoasă legendă, pe măsura locului despre care se vorbeşte în ea.

Al doilea nume, cel popular, şi anume Lacul Fără Fund, este datorat altei legende cunoscute prin părţile locului. Se spune că un cioban, sătul de această meserie, şi-ar fi părăsit turma de oi, aruncându-şi bâta în acest lac. După mult timp, el o regăseşte plutind pe Dunăre, moment la care, cuprins de nostalgia locurilor natale, decide să se întoarcă la vechile lui activităţi, căutându-şi turma de oi şi realizând că oieritul este, cu adevărat menirea sa.

Zona este cunoscută ca având traseele turistice nu dintre cele mai accesibile, poate de aceea este considerată ca fiind cu adevărat sălbatică unde pot fi găsite caprele negre, protejate de lege, acestea fiind pe cale de dispariţie.

Veniţi pe aceste meleaguri vă veţi regăsi liniştea sufletească, poate vă surâde norocul să prindeţi în obiectivul aparatului de fotografiat capra neagră sau puteţi fi martorul unei lecţii de zbor dată de maeştrii domeniului, vulturii.

Distanţa de la Chişinău până la Lacul Vulturilor este de 400 km.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.