La Eurovision, Estul a ingenuncheat Vestul

Cea de-a 53-a ediţie a concursului Eurovision, desfăşurată în capitala Serbiei, pe Belgrade Arena, a fost plină de personaje inedite şi de o diversitate de genuri muzicale. Conceput ca un concurs muzical, Eurovisionul şi-a schimbat între timp specificul, transformându-se într-un spectacol total în care piesa, interpretarea şi show-ul contează în egală măsură. Printre câştigători au predominat, şi în acest an, ţări din Europa de Est.
Concursul Eurovision are o tradiţie incontestabilă în a dezminţi previziunile specialiştilor, pentru că, în definitiv, publicul este cel care îşi spune cuvântul, fie că pricepe la muzică, fie nu. Publicul ştie ce-i place. În seara semifinalelor, dar şi în finală, ţări cu show-uri elaborate, în care au fost băgate o groază de bani, cu pretenţii mari la un loc pe podium, au trebuit să se recunoască învinse.

Moldova a câştigat o artistă de valoare

Deşi speram să rupem gura Europei şi să ne clasăm pe unul dintre locurile fruntaşe cu piesa „A century of love”, se pare că Geta Burlacu nu i-a prea impresionat pe votanţi, care ne-au tăiat elanul încă din prima semifinală. În ciuda unei performanţe vocale bune, europenii au apreciat cu totul şi cu totul altceva. Votul geopolitic, vizibil la fiecare ediţie, ar putea fi aici o explicaţie.
În acest an, pentru prima dată de când Moldova participă la concursul european de muzică, reprezentanţii noştri au fost puternic susţinuţi atât financiar, cât şi logistic, de un sposnor. Compania ORANGE a avut încredere în talentul şi vocea Getei Burlacu, dar şi în spiritul de transparenţă al concursului şi s-a alăturat proiectului. „Moldova nu a câştigat la Eurovision, dar, în schimb, a câştigat un prieten, o artistă cu un talent nemaipomenit şi cu o voce minunată, de care poate să fie mândră. Cel mai bun lucru pentru noi este că am partricipat la Eurovision. Atât angajaţii de la ORANGE Moldova, cât şi clienţii acesteia sunt bucuroşi că au susţinut-o pe Geta şi mândri de prestaţia noastră din acest an la Eurovision”, a declarat Jerome Poulain, Director de Marketing şi Comunicare al Companiei ORANGE Moldova.

Surprize de la ORANGE

Pentru a transfera şi la Chişinău un pic din atmosfera şi magia Eurovisionului, Compania ORANGE Moldova a organizat un concert gratuit în Piaţa Marii Adunări Naţionale, cu participarea unor vedete internaţionale, la care au fost circa 50 de mii de spectatori. Iar pentru ca mai multe persoane să se bucure de acest spectacol, ORANGE a organizat un concurs-victorină de sms-uri – „Eurovision 2008” – câştigătorul căruia a devenit Oxana Tolcaciov. Premiul mare a constat într-o excursie, alături de persoana dragă, la Eurovision, Belgrad. „Nu pot să redau în cuvinte cât de frumos a fost la Eurovision. Ceea ce se vede din sală nu se poate compara cu ce vedem, de obicei, pe ecran. Când am fost anunţată că am câştigat, am avut o mare senzaţie de bucurie. Mai ales că această surpriză a venit exact de ziua mea de naştere. Nicio clipă nu am crezut că voi câştiga. Şi nici prietenilor mei nu le venea a crede că este adevărat ce se întâmplă!”, ne-a declarat Oxana Tolcaciov, administrator la Hotelul „Jolly Alon”.

Ursuleţul, un simbol al delegaţiei noastre

Deşi competiţia a fost dură, iar ţara noastră nu a reuşit să concureze în finală, Geta Burlacu este optimistă şi spune că prestaţia sa a fost una decentă şi că e foarte mândră de participarea la Eurovision. La Belgrad, Geta a participat la un chat în direct cu peste 1500 de vizitatori, dintre care 1000 de persoane i-au trimis mesaje de susţinere şi apreciere, iar celelalte i-au adresat diverse întrebări. Special pentru promovarea piesei a fost creat şi un blog al interpretei pe care i s-au pus întrebări dintre cele mai diverse şi mai interesante. Cea mai frecventă întrebare adresată de majoritatea admiratorilor era legată de ursuleţul cu care Geta a ieşit în scenă. Admiratorii vroiau să ştie cum îl cheamă. Doar că interpreta nu s-a gândit să-l „boteze” atunci când l-a luat de acasă.
Cu un buget de peste 600 000 de lei, Moldova a avut în acest an cea mai bună promovare de până acum. „Geta a fost promovată în toate ţările participante la concurs, unde au fost expediate CD-uri şi materiale promoţionale, a susţinut câteva concerte în România, Ucraina, Rusia. A fost o experienţă curajoasă să ne prezentăm cu o piesă de jazz la un asemenea concurs. Îi mulţumesc Getei pentru colaborarea extraordinară. Prestaţia sa a fost foarte bună. În pofida faptului că nu s-a calificat în finală, piesa şi interpretarea au fost deosebite. Asta este, aşa sunt regulile unui concurs. Mulţumim şi partenerului general al proiectului, Companiei ORANGE Moldova pentru colaborarea prodigioasă pe toată durata concursului. Am avut mereu, la orice etapă, suportul Companiei OANGE Moldova. Şi nu în ultimul rând, mulţumim publicului telespectator”, a declarat Vitalie Cojocaru, managerul proiectului din partea Companiei TRM.
Eurovisionul rămâne deocamdată un vis frumos. A câştiga un loc la acest concurs rămâne pentru artiştii care ajung să reprezinte Moldova la finalele internaţionale ale concursului un obiectiv dificil. Cu toate acestea, reprezentanţii Companiei ORANGE Moldova susţin că o victorie este cu putinţă şi că vor susţine şi în viitor acest proiect.

Rusia, gazda Eurovision 2009

Marea câştigătoare a fost Rusia, prin reprezentantul ei, Dima Bilan. Acesta s-a bucurat de prezenţa în show a celebrului violonist Edvin Marton şi a campionului la patinaj Evgeni Pluşcenko. Potrivit regulamentului, în anul ce vine Rusia va fi gazda acestei competiţii. Marele trofeu, care reprezintă un microfon clasic „cu un aer nostalgic”, este confecţionat din sticlă transparentă, cu detalii pictate şi a fost conceput de designerul Kjell Engman.
Pe locul doi s-a clasat Ani Lorak, reprezentanta Ucrainei, iar locul al treilea i-a revenit Kalomirei din Grecia.
Concurs cu tradiţie, existând din 1956, Eurovision Song Contest este un eveniment anual televizat ce adună participanţi din ţări ale căror posturi publice de televiziune sunt membre ale European Broadcasting Union (EBU). La ediţia din acest an a fost înregistrat un număr record de participanţi, la concurs participând 43 de ţări.// Jurnal de Chisinau

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.