La Chişinău se desfășoară ICT Summit 2010

Moldova ICT Summit 2010 este un eveniment decisiv pentru relansarea sectorului IT în R.Moldova, susţin oficiali de la Chişinău

Moldova ICT Summit 2010 şi-a deschis astăzi lucrările la Chişinău. În cadrul deschiderii, oficiali şi experţi de la Chişinău şi de peste hotare au menţionat că evenimenul dat este unul decisiv pentru relansarea sectorului IT în R.Moldova şi extinderea lui în afara ţării. Moldova ICT Summit 2010 şi-a pus scopul să mobilizeze dialogul dintre reprezentanţii guvernului, business-ului și donatorilor prin extinderea posibilităţilor de dezvoltare a ţării prin prisma implementării tehnologiilor informaţionale şi crearea unei economii bazate pe cunoaştere, în care sectorul TIC ar reprezenta un catalizator important.

Premierul Vlad Filat a declarat că “organizarea acestui summit reprezintă atitudinea pe care o are Guvernul R.Moldova față de această industrie. Atragem o mare atenție acestui domeniu, în special implementării programului e-Guvernare menit să debirocratizeze procesul de guvernare. Acum suntem în fază finală în procesul de creare a Centrului unic de eGuvernare”.

Ministrul Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor susţine că “acest eveniment este unul decisiv pentru industria IT din R.Moldova, care inevitabil va contribui la relansarea sectorului IT. Suntem deciși să mizăm pentru această direcție pentru că dezvoltarea sectorului IT nu ține de existența unor zăcăminte minerale, ci de experți calificați. Sunt sigur că lucrările acestui summit se vor finaliza cu o ofertă unicală a R.Moldova pentru comunicatea internațională, care ne va aduce în rândul statelor lidere în domeniul IT”.

Ambasadorul SUA la Chişinău, Asif J. Chaudhry a menţionat că “Până acum se vorbea că R.Moldova este o țară agrară, dar cota agriculturii și a industriei IT este la fel, aproximativ câte 10%. Plusul este că în industria IT sunt implicați tinerii, care reprezintă viitorul țării și că aceste servicii sunt plătite mult mai bine”.

Manager General Microsoft Romania, Calin Tatomir, a declarat că “industria IT a fiecărei țări este motorul economiei, pentru că o dezvoltare economică este imposibilă fără perfecționarea industriei tehnologiilor informaționale. Compania Microsoft investește anual circa 9,5 mlrd de dolari în domeniul cercetărilor și educației și sunt bucuros să vă comunic că, începând de mâine, și R.Moldova va fi inclusă în acest proiect după semnarea unui acord cu Ministerul educației de la Chișinău”.

Preşedintele Asociaţiei Naţionale a companiilor private din domeniul TIC, Veaceslav Kunev a susţinut că “industria IT are toate șansele să devină una din industriile principale ale R.Moldova. Acum activează în acest sector peste 1500 de companii cu peste 40 000 de angajați. Productivitatea muncii în această industrie este de 8 ori mai mare decât media pe industrie. Din această cauză volumul exporturilor practic se dublează în fiecare an”.

În aceste două zile vor fi abordate astfel de teme ca poziţionarea Moldovei pe arena internaţională, intervenţiile statului pentru susţinerea sectorului TIC, posibilitatea dezvoltării e-plăţilor, creşterea competitivităţii, inovaţiilor şi investiţiilor în domeniul TIC, dezvoltarea parteneriatului public privat.

Evenimentul, în anul curent, va fi axat pe trei direcţii:

* Development4ICT – platforma de comunicare între jucătorii sectorului TIC vizavi de principalele bariere şi provocări pentru o dezvoltare viguroasă a sectorului;
* ICT4Business – o platformă pentru companiile TIC din Moldova pentru a discuta şi a- şi prezenta soluţiile pentru business-ul autohton.
* ICT4Professionals – cunoştinţe pentru profesionişti – o serie de sesiuni tematice, inovative, relevante pentru specialiştii din domeniul TIC.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare