Connect with us

Social

„La Chișcăreni ACASĂ” – un nou traseu turistic amenajat în Moldova cu suportul băștinașilor

Publicat

pe

Comuna Chișcăreni din raionul Sângerei poate deveni o nouă atracție turistică în Moldova. Aici a fost lansat traseul turistic „La Chișcăreni – ACASĂ” care descoperă istoria și locurile frumoase ale localității.

Principalele puncte de atracție sunt monumente istorice din perioada boierului Nicolae Casso (1839-1904), popasuri turistice în spații forestiere, un centru de artizanat, precum și patru agro-pensiuni cu servicii turistice complete.

Ideea creării traseului turistic aparține primăriei și a fost susținută prin contribuțiile băștinașilor care au venit cu o contribuție de 12.000 lei, Guvernul Elveției prin intermediul PNUD (420.658 lei), DVV International (98.000 lei) și investiții ale proprietarilor pensiunilor în sumă de 243.600 lei.

„Dincolo de promovarea patrimoniului local, acest proiect contribuie la crearea locurilor de muncă, atrage investițiile localnicilor și, în final, creează condiții pentru ca oamenii să rămână acasă sau să revină oricând”, a declarat la evenimentul de lansare a traseului turistic, Andrei Darie, Specialist programe, Creștere incluzivă, PNUD Moldova.

Turiștii vor putea admira împejurimile de la înălțime urcând pe Movila lui Casso.

La fel, vor avea parte de plimbări cu transport eco local (căruța), iar la Casa „Albinuța” vor putea beneficia de terapie apicolă.

Cei care vor dori să pescuiască sau să se relaxeze, o vor putea face la popasurile amenajate la iazuri și în pădure. Traseul este completat de serviciile oferite de cele patru pensiunile agro-turistice, activitățile agricole la care se pot implica turiștii și bucatele ecologice pregătite de gospodarii satului.

„Este un proiect foarte important pentru oamenii din satul Chișcăreni, pentru că se creează un mediu benefic dezvoltării economice locale. Printre beneficiari se numără nu doar pensiunile agro-turistice, dar și alte șase întreprinderi locale incluse în traseu drept puncte de vizită, aceasta fiind o posibilitate de a stimula și susține producătorii locali”, a spus Silvia Țurcanu, primara comunei Chișcăreni.

Evenimentul de lansare a traseului turistic „La Chișcăreni – ACASĂ” a avut loc în cadrul ediției a VIII-a a Festivalului Sarmalelor și Plăcintelor, unic în Moldova, care contribuie la promovarea imaginii localității, a tradițiilor și gastronomiei naționale.

Oaspeții și localnicii prezenți la eveniment au putut testa gratuit noul traseu turistic, fiind ghidați de liceenii din sat.

„Noi am pregătit o echipă de ghizi locali din rândul liceenilor. Aceștia deja au ghidat primele grupuri de turiști pe traseu, inclusiv în limba engleză. Prin aceasta ne-am propus ca tinerii să aplice în practică cunoștințele obținute la școală și să fie primii promotori ai frumosului din Chișcăreni”, spune Viorica Ignatiuc, ghid-formator în cadrul centrului „Dialog”.

Crearea traseului turistic în comuna Chișcăreni este unul dintre cele 14 proiecte de dezvoltare economică locală realizate de autoritățile locale și băștinași în cadrul proiectului „Migrație și dezvoltare locală”, implementat de PNUD Moldova cu suportul financiar al Guvernului Elveției.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Social

IT / Chatbot pe facebook pentru prevenirea și combaterea violenței domestice

Publicat

pe

PE SCURT

Sophiko Gogochashvili, o tânără din Georgia, știe cum să prevină și să combată violența domestică. La hackathonul pentru societatea civilă care are loc în Tbilisi (14-16 iunie), Sophiko împreună cu echipa IT lucrează la o extensie pe facebook care să le ofere informație și ajutor victimelor.

PE LUNG

Sophiko Gogochashvili este o tânără din suburbia capitalei, Tbilisi. Societatea în care trăiește este patriarhală și conservativă, din acestă cauză, femeile sunt discriminate, dar și supuse violenței domestice, fie din partea soțului sau familiei. Tânăra este reprezentanta organizației nonguvernamentale „Umbrela socială” și a venit la hackathonul pentru societatea civilă ca să găsească cum să ajute victimele violenței domestice.

În Georgia, fiecare a 11 femeie este victimă a violenței domestice

34% dintre femei spun că violența din partea soțului este acceptabilă

78% de femei spun că nu este acceptabil să vorbească despre violența domestică în familie

Femeile nu sunt informate și câteodată nu înțeleg că sunt victime ale violenței domestice. Violența nu înseamnă doar când cineva te bate, dar când soțul tău sau familia ta nu îți permite să ieși afară, să mergi la serviciu.

Pentru că vor să crească gradul de conștientizare a problemei, vor crea un chatbot pe facebook (chatbot este un program de Inteligență Artificială ce vorbește cu tine).

Au ales să facă un chatbot pe facebook, pentru că nu toți utilizatorii știu să facă căutări în motoarele de căutare, iar rețeaua socială este un instrument simplu care nu necesită cunoștințe speciale. Acest chatbot urmează să le răspundă victimelor referitor la ce este violența, ce tipuri de violență există, de ce servicii poate beneficia ca și victimă a violenței domestice, dar și istorii asemănătoare. 

Hackathonul pentru societatea civilă este la a treia ediție. Mecanismul regional de dezvoltare a societății civile pentru țările membre ale Parteneriatului Estic este un proiect finanțat de UE pentru Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina. Are scopul de a promova rolul actorilor societății civile în reformele care se implementează în țările lor. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de un consorțiu condus de GDSI Limited (Irlanda). Câștigătorul va beneficia de implementare în totalitate a instrumentului IT în sumă de 10 mii de dolari.

Citește mai departe

Social

Apelul Maiei Sandu către Diasporă

Publicat

pe

De către

Pe SCURT

Maia Sandu, prim-ministra Republicii Moldova, a ieșit în fața presei după prima ședință a Guvernului în clădirea Executivului. Ea a vorbit despre planurile pentru viitor, a comentat decizia de ieri a Guvernului Filip de a-și da demisia, precum și despre situația actuală din țară.

De asemenea, ea a venit cu un apel către Diaspora moldovenească.

PE LUNG

„Fac apel către Diasporă: le-am promis că vom face tot posibilul să scoatem de la putere acest regim, să creem condiții și să redăm încrederea oamenilor într-un viitor bun acasă. Și acum le spunem că este timpul să revină, să ne ajute să construim o economie puternică, să-și facă o afacere aici, să deschidă locuri de muncă, să revină în sistemul educațional, să revină în sistemul medical. Îi așteptăm cu mare drag”, a declarat prim-ministra. 

Amintim că, în această săptămână, după ce în Parlament a fost votat noul Guvern, condus de Maia Sandu, mai mulți moldoveni, care se află în străinătate, au ieșit în stradă și-au prezentat susținerea și recunoașterea noului cabinet de miniștri.

Citește mai departe

Social

Marșul Poporului a fost amânat

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Cabinetul de miniștri, în frunte cu Maia Sandu, s-a întrunit la prima ședință în clădirea Guvernului.

Miniștrii au venit la Guvern la ora 10.00 și au intrat pe ușa principală a clădirii Executivului.

PE LUNG

„Știm cât de mult au lucrat oamenii legii în ultimele zile. Haideți să ne luăm un răgaz în liniște. Să ne bucurăm de victoria pe care am obținut-o acasă, alături de familie și prieteni. Rămâneți acasă și odihniți-vă după o luptă lungă și grea. Știu că ați fi dorit să ne vedem cu toții la Marșul Poporului și să afle o lume întreagă că Moldova e liberă. Am fi fost foarte mulți, zeci de mii de oameni, și asta ar fi pus o responsabilitate mare pe forțele de ordine. Este nevoie de timp pentru a restabili pe deplin funcționarea structurilor de forță și a asigura securitatea cetățenilor la un eveniment de asemenea proporții. Polițiștii sunt obosiți, în toate aceste zile au fost hărțuiți, amenințați, obligați să îndeplinească indicații ilegale. Au fost ținuți în soare pe vreme toridă, fără a li se explica de ce și pentru cât timp… Capii regimului au fugit. Plahotniuc s-a speriat de forța dumneavoastră. După ce vom asigura funcționarea unei justiții independente, Plahotniuc și fugarii care au construit regimul corupt și banditesc vor fi readuși în țară și pedepsiți conform legii. Mâine ne odihnim și ne bucurăm, iar de luni începem munca grea pentru curățarea sistemului și reconstrucția instituțiilor, așa încât viața fiecărui cetățean să devină mai bună”, a spus Maia Sandu, prim-ministra Republicii Moldova.

„Am decis să-i rugăm pe oameni să stea acasă alături de cei dragi, să savurăm în familie această mare victorie. Vrem să fim siguri că nu vom cădea victemele unei înscenări. Decizia noastră este dictată și de starea anormală a oamenilor legii. Avem toate garanțiile că o manifestațiile de mare amploare ar putea avea loc, dar oamenii legii sunt obosiți și trebuie să le dăm un răgaz”, a declarat Andrei Năstase, ministrul Afacerilor Interne.

Amintim că atât deputații Blocului ACUM, cât și cei PSRM, au chemat oamenii în această duminică, la ora 11:00, la un „Marș al Poporului”, pentru a face apel la Curtea Constituțională și instituțiile de stat să nu se mai supună și acționeze în interesul unor persoane politice. Acest apel de chemare a fost făcut cu câteva zile înainte de anunțul PDM că se retrage de la guvernare prin demisia Guvernului Filip.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social16 ore în urmă

IT / Chatbot pe facebook pentru prevenirea și combaterea violenței domestice

PE SCURT Sophiko Gogochashvili, o tânără din Georgia, știe cum să prevină și să combată violența domestică. La hackathonul pentru...

Politică18 ore în urmă

ULTIMA ORĂ: Noile hotărâri ale Curții Constituționale

PE SCURT Cei șase magistrați ai Curții Constituționale au revizuit hotărârile pe care le-a luat în perioada 7-9 iunie și...

Politică19 ore în urmă

Curtea Constituțională anunță revizuirea hotărârilor luate pe 7-9 iunie

PE SCURT Curtea Constituţională anunță printr-un comunicat de presă că, astăzi, 15 iunie, la ora 14:00, va pronunța dispozitivul Hotărârii...

Politică19 ore în urmă

Consilierii municipali cer demisia lui Ruslan Codreanu și a lui Nistor Grozavu

PE SCURT Consiliul Municipal Chișinău a aprobat o declarație în care a acordat un vot de neîncredere primarului interimar Ruslan...

Politică20 de ore în urmă

Noul ministru al Apărării a fost prezentat Armatei Naționale

PE SCURT După demisia Guvernului Filip, astăzi, 15 iunie, Igor Dodon l-a prezentat pe Pavel Voicu, noul ministru al Apărării....

Politică21 de ore în urmă

Gheorghe Cavcaliuc și-a anunțat demisia și dorința de a se implica în politică

PE SCURT Gheorghe Cavcaliuc, șeful adjunct al Inspectoratului General de Poliție (IGP), a anunțat că-și dă demisia. El va pleca...

Social21 de ore în urmă

Apelul Maiei Sandu către Diasporă

Pe SCURT Maia Sandu, prim-ministra Republicii Moldova, a ieșit în fața presei după prima ședință a Guvernului în clădirea Executivului....

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri7 zile în urmă

Graba strică treaba? Filip anunță alegeri anticipate într-o zi de vineri

PE SCURT Astăzi, dis-de-dimineață, Pavel Filip a declarat că Curtea Constituțională l-a suspendat pe Igor Dodon din funcția de președinte,...

AlegeriO săptămână în urmă

Dodon nu dizolvă parlamentul, PDM îi cere demisia, alegeri parlamentare anticipate și prezidențiale la toamnă

PE SCURT Președintele Igor Dodon a declarat astăzi într-o conferință de presă că nu va dizolva parlamentul și va convoca...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Activi, dar puțini. Ce spune un expert despre activismul tinerilor din Moldova

PE SCURT Tinerii sunt criticați, blamați, judecați și adesea, catalogați drept niște leneși care nu vor să participe la scrutinele...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Pentru prima dată în istoria Parlamentului European: o studentă de 21 de ani a devenit deputată

PE SCURT 21 de ani, 3 luni și 3 zile – anume atâta avea studenta Kira Marie Peter-Hansen, când a...

Alegeri4 săptămâni în urmă

Bulversați și obosiți. Cum privesc oamenii negocierile dintre deputați

Au trecut două luni de la alegerile parlamentare din februarie 2019, dar Moldova încă nu are un Parlament funcțional. Cele...

Alegeri1 lună în urmă

Irina Vlah, înregistrată în calitate de candidat independent la funcția de bașcan al Găgăuziei

PE SCURT Irina Vlah a fost înregistrată în calitate de candidat independent la alegerile pentru funcția de bașcan al Găgăuziei....

Alegeri1 lună în urmă

Candidații la funcția de bașcan vor susține testul la limba găgăuză. Prima își va testa cunoștințele Irina Vlah

PE SCURT Pentru a fi înscriși în cursa pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, candidații vor trebui să susțină testul...

Advertisement

Opinii

iunie 2019
L Ma Mi J V S D
« mai    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com