La 26 aprilie se împlinesc 21 de ani de la catastrofa nucleară de la Cernobâl

La 26 aprilie se împlinesc 21 de ani de la una dintre cele mai mari avarii tehnogene din istoria umană, care a afectat, pe termen lung, milioane de persoane din mai multe ţări europene.

Specialiştii susţin că, după ce explozia centralei, aflată în Ucraina la graniţa cu Belarus, a fost eliberat un nor puternic radioactiv care a contaminat o mare parte a Europei. În consecinţă, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a crescut incidenţa la leucemie, cancere infantile ale tiroidei, precum şi efecte psihologice nedatorate radiaţiilor, cum ar fi tulburări neuropsihologice, digestive, cardio-vasculare sau bronşitele cronice.

Organizaţia ecologistă Greenpeace a afirmat într-un raport că efectele asupra sănătăţii umane ale accidentului nuclear de la Cernobâl au fost masiv subevaluate. Potrivit acestei surse, circa 2 mlrd. de oameni ar fi fost afectaţi de radiaţii în urma catastrofei. În timp ce prognozele oficiale estimează pentru viitor circa 4 mii de noi cazuri de cancer în urma exploziei de la Cernobâl, studii recente vorbesc despre 100 de mii de viitoare decese.

Cifrele oficiale ale Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomica de numai câteva mii de victime sunt o gravă simplificare a cantităţii de suferinţă umană, consideră Greenpeace. Pe de altă parte, OMS a dezminţit raportul grupării ecologiste Greenpeace şi consideră că încă noua mii de persoane vor muri de pe urma accidentului nuclear.

Statisticile spun că în ultimii ani a murit fiecare al cincelea din cei 150 mii de auxiliari, trimişi să intervină la Cernobâl imediat după catastrofă. Au fost, în marea lor majoritate, oameni apţi de muncă, între 30 şi 50 de anii.

Practic, toţi cei 3500 de cetăţeni ai Moldovei, care au participat la lichidarea avariei de la Cernobâl şi circa 1500 de copii, născuţi după aceasta în familiile lor, sunt bolnavi. Peste 200 de participanţi au decedat în aceşti 21 de ani din cauza supradozelor de radiaţie.

La 21 de ani de la catastrofa nucleară, Cernobâlul este un oraş fantomă şi arată exact ca în ziua în care a fost părăsit de oameni. Specialiştii spun că ar putea fi nevoie de 100 de ani pentru ca nivelul emisiilor radioctive să fie nul. // Info-Prim Neo

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare