Johan Mathisen: Nivelul investitiilor straine directe in Republica Moldova este similar cu cel din statele Europei Centrale inainte de aderare la UE

Nivelul investitiilor straine directe in economia Republicii Moldova creste atingand nivele similare celor inregistrate in unele state la inceputul procesului de tranzitie spre UE, a declarat in cadrul sedintei ordinare a Clubului Presei Economice Johan Mathisen, reprezentantul Fondului Monetar International (FMI) la Chisinau, transmite DECA-press.
In urma cu 5-8 ani acelasi nivel al investitiilor a fost atins in Bulgaria, Romania. Cresterea investitiilor si exporturilor sunt in acest an mult mai mari decat am prognozat, a mentionat rezidentul FMI. Fondul anticipeaza un volum al investitiilor straine directe in Republica Moldova de 450 milioane de dolari SUA, in 2007.
Desi volumul investitiilor straine directe pe cap de locuitor a atins nivelul altor state din CSI, respectiv 116,4 USD estimativ pentru 2007, in Republica Moldova acest indicator este mult mai mic decat in noile state-membre ale UE. Johan Mathisen a facut referinta la Romania si Bulgaria, unde nivelul investitiilor straine pe cap de locuitor a constituit in anul 2006 respectiv 529,2 USD si 672,3 USD.
Soldul balantei de plati a revenit la traiectoria initiala, sub semnul plus, dupa depasirea socurilor externe din 2006. Presiunile exercitate de contul curent raman a fi moderate, in pofida cresterii deficitului comercial, compensat pe deplin de fluxurile sporite de capital. A crescut rata acumularii activelor straine, ce reflecta cresterea volumului de investitii straine.
Concomitent cresc si investitiile locale. "Pe masura ce aceste investitii se vor orienta spre sfera de productie, ne asteptam ca va creste productivitatea in general, se va reflecta atat in cresterea veniturilor, cat si a salariilor reale", a mai spus Johan Mathisen.
Referindu-se la privatizarea Bancii de Economii, reprezentantul Fondului a declarat ca acesta va constitui un subiect aparte in discutiile pe care misiunea FMI le va purta in decembrie cu Guvernul Republicii Moldova. Potrivit Memorandumului privind politicele economice si financiare, evaluarea BEM urma sa fie finalizata in anul 2007, insa dupa ce compania Deloytte & Touche, care a castigat tenderul de evaluare a Bancii de Economii, si-a manifestat interesul pentru participarea in calitate de intermediar la privatizarea bancii moldovene procesul de privatizare a fost stopat, iar acordul cu compania a fost reziliat.
"Vom discuta optiunile care exista", a declarat presei Johan Mathisen. Desi incurajeaza Guvernul sa persevereze in acest proces, FMI nu grabeste Chisinaul. Practica a aratat ca atunci "cand se conditioneaza foarte rigid, indiferent de situatie, rezultatele pot fi nesatisfacatoare", important e ca privatizarea sa se faca "bine si corect", a mai spus rezidentul FMI.
Sedinta Clubului presei economice este organizata cu sprijinul reprezentantei Hewlett Packard in Moldova si al bancii VICTORIABANK. // DECA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.