Connect with us
"
"

Social

Japonia are un nou ataşat militar în Republica Moldova

Publicat

pe

PE SCURT

Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Masanobu Yoshii, l-a prezentat astăzi ministrului Apărării Eugen Sturza pe noul ataşat militar acreditat pentru ţara noastră, cu sediul la Kiev, locotenent-colonel Daichi Sakamoto.

Locotenent-colonelul Daichi Sakamoto a declarat că este onorat să deţină funcţia de ataşat militar pentru ţara noastră şi că va depune eforturi pentru iniţierea unor proiecte, care să contribuie la amplificarea colaborării pe diferite segmente.

PE LUNG

Potrivit Ministerului Apărării, Eugen Sturza l-a felicitat pe diplomatul militar cu ocazia numirii în funcţie şi i-a urat succes în exercitarea mandatului.

Totodată, ministrul Apărării i-a informat pe cei doi oficiali despre stadiul actual al reformei militare, cu accent pe Programul Armata Profesionistă, dezvoltarea corpului de subofiţeri, sergenţi şi soldaţi, implementarea pachetului DCBI, participarea Armatei Naţionale în operaţiuni de menţinere a păcii, precum şi alte activităţi desfăşurate de instituţia de apărare.

La rândul său, Masanobu Yoshii a menţionat că ţara sa este interesată de dezvoltarea unui parteneriat benefic pentru ambele armate, rolul diplomatului militar fiind, în acest sens, unul vital.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Externe

Caz de succes / Cum controlează Singapore pandemia de coronavirus

Publicat

pe

PE SCURT

Singapore este considerat un caz de succes în oprirea răspândirii de coronavirus. Aici, autoritățile luptă cu virusul fără a bloca țara, copiii frecventează în continuare școala și adulții merg la muncă.

Răspândirea pandemiei de coronavirus de tip nou în Singapore a început pe 23 ianuarie. În timp ce națiunile din Vest așteptau să vadă cât de serioasă este problema, Singapore deja lupta cu pandemia, transmite Foreign Correspondent, care a analizat fiecare pas al autorităților și s-a întrebat dacă pot fi replicate acțiunile acestei țări.

PE LUNG

La sfârșitul lunii decembrie, când am văzut ce se întâmpla în China, noi am acționat foarte repede, a declarat doctorul australian Dale Fisher, un expert în boli infecțioase, care a ajuns în Singapore în timpul epidemiei SARS din 2003 și care acum face parte din echipa care se luptă cu coronavirusul. Este consultant cheie la Organizația Mondială a Sănătății.

Educația

Prevenirea infecției a devenit scopul principal al autorităților. La apelul ministrului Sănătății, mai mulți experți  au devenit parte a campaniei de informare. Dale Fisher, expertul din Australia, a devenit personaj principal în benzile desenate pe nume The Covid Chronicles”. Este vorba de o serie de ilustrații educaționale despre focarul continuu de COVID-19. Cronicile oferă actualizări periodice cu privire la toate lucrurile pe care trebuie să le știe populația despre COVID-19.

Odată cu primele cazuri de COVID-19, autoritățile au reacționat rapid. Au pus accent pe educație. Nu au închis școlile, ci au solicitat ca fiecare elev și fiecare vizitator să nu intre în școli fără să le fie măsurată temperatura și fără să dezinfecteze mâinile.

De asemenea, profesorii au făcut lecții cu copiii despre ce este coronavirusul de tip nou, cum ne afectează, cum se spală corect pe mâini, cum se tușește corect. Toate acestea au fost făcute prin metode interactive.

Cu puține cazuri de infectare locală, oamenii se simt în siguranță să-și ducă copiii la școală. „Noi vrem ca ei să înțeleagă că, în pofida situației în care ne aflăm, fiecare trebuie să fie responsabil pentru siguranța tuturor”, a comentat profesoara din școala primară Rivervale, K Pavitra Kanaiah. „Noi spunem ce simțim. Le spunem să nu-și facă griji, dacă practică o igienă bună.”

Profesorii spun că aceasta este o oportunitate bună de a-i învăța pe copii valori cum ar responsabilitatea. Responsabilitate față de tine, față de igiena personală și desigur responsabilitatea socială față de prieteni și familie. De asemenea, copiii sunt învățați să demonstreze respect față de cei care lucrează pentru combaterea răspândirii virusului. Ei sunt învățați, de exemplu, să spună mulțumesc, pentru că le-au măsurat temperatura.

Enlarge

1584989998257
Foto: Tommy Cheng/AFP via Getty Images

S-au pregătit încă din 2003

În ianuarie, când a fost depistat primul caz, fiecare laborator din spitalele publice era deja capabil să facă teste. 

În același timp, autoritățile au activat o rețea de peste nouă sute de clinici unde oamenii cu simptome puteau solicita sfaturi și, dacă era necesar, erau trimiși pentru testare. Cei care au fost testați pozitiv, au fost puși în carantină și monitorizați cu strictețe.

Medicii din aceste clinici sunt foarte bine echipați și protejați. De asemenea, înainte de a se răspândi virusul, câteva sute de doctori au fost instruiți despre cum să protejeze pacienții, dar și pe sine în cazul unei epidemii de virus.

Dar, ceea ce este important, este faptul că aceste clinici au oprit oamenii cu COVID-19 să infecteze pe alții în spitalele generale. Asta pentru că fiecare clinică din rețea separa pacienții și le oferea asistență. Încurajând oamenii să meargă la aceste clinici pentru triaj, Singapore a putut să intensifice testarea cetățenilor.

De asemenea, s-a decis ca orice pacient internat cu o boală respiratorie acută să fie testat. Expertul Fisher spune că identificarea cazurilor în etapa inițială a bolii este, într-adevăr, o soluție. Această lecție au învățat-o în 2003, când a fost epidemia SARS (Sindromul Acut Respirator Sever). Atunci, în Singapore au fost infectați 238 de oameni, iar 33 au decedat.

„Ne pregătim pentru asta de la SARS… Este grav înregistrat în istoricul medical din Singapore”, a spus Fisher.

După SARS, Singapore a construit o clădire cu o capacitate de 300 de pacienți destinată gestionării următoarei răspândiri a virușilor. În caz de necesitate, numărul paturilor poate fi extins până la 500.

În acest spital vin cei cu infecția de coronavirus confirmată. Sunt tratați în camere cu uși duble numite „Negative pressure rooms” unde intră doar aerul proaspăt și iese doar aer curat.

„În așa mod, comunitatea care locuiește în apropiere este protejată, iar oamenii se simt în siguranță”, a comentat asistentul medical principal al instituției.

Enlarge

hzncid0309kcs
Spitalul construit după epidemia de SARS din 2003.
Foto: KUA CHEE SIONG

Singapore, țară „parțial liberă”

În februarie, expertului Fisher i s-a cerut să stea în carantină 14 zile, după ce s-a întors din China dintr-o călătorie pentru o constatare medicală. „Dacă oamenii au încălcat carantina, asta este o potențială infracțiune criminală. Poți să ajungi la închisoare, poți să-ți pierzi permisul de muncă care îți permite să muncești într-o țară dacă ești străin, poți primi amenzi”, spune Fisher. 

„Când am ieșit din carantină, am primit pe telefon un mesaj care mă îndemna să fac click pe un link. Am făcut click pe acel link și am primit încă un mesaj: mulțumim pentru cooperare. Deci, guvernarea urmărește. Și asta este bine”, povestește infecționistul Fisher.

Singapore funcționează ca un stat unipartid, ceea ce înseamnă că un singur partid este la guvernare – Partidul Acțiunii Populare, care este la guvernare încă din 1959, când s-a autonumit. Freedom House clasifică țara ca fiind „parțial liberă”.

În această situație, monopolul puterii a avut un impact pozitiv, spune jurnaliștii de la Foreign Corrspondent. 

Într-un Colegiu de Medicină din Singapore, există o unitate a Ministerului Sănătății care folosește munca de detectiv și tehnologia pentru a identifica focarele, a stabili traseul și harta persoanelor infectate cu coronavirus și contactele pe care le-au avut. 

Doctora Olivia este una dintre cei care urmăresc unde fiecare pacient a fost și cu cine a interacționat de când s-a infectat. „Dacă suntem capabili să identificăm toate contactele unui caz, înainte să aibă simptome, noi putem să rupem lanțul transmiterii. De asemenea, identificarea contactelor la timp ne permite să-i direcționăm spre asistență medicală cât de repede posibil”, explică specialista.

La începutul lunii martie, coronavirusul se răspândea în întreaga lume. Dar Singapore, cu 5 milioane și jumătate de oameni, aveau un număr de până la două sute de infectări și niciun deces.

Dar succesul statului constă în infrastructură. Singaporienilor li se cere să descarce o aplicație de urmărire pe telefoanele lor. Cei care sunt infectați sunt supuși sistemului de „urmărire a contactelor”, unde oficialii din domeniul sănătății urmăresc pe toți cei care au avut contact cu cei infectați.

Simon Baptist, directorul companiei The Economist Intelligence Unit, spune că este aproape imposibil să mergi undeva în Singapore și să nu fii înregistrat de camerele de supraveghere.

„De asemenea, guvernarea are acces la datele companiilor, la tranzacțiile oamenilor, locurile pe care oamenii le frecventează. Dar în mijlocul unei pandemii, asta este ceea ce le dă oamenilor încrederea de a merge afară”, a comentat Simon. 

În Singapore a fost aproape mereu liniște, iar oamenii erau calmi. Panica și cumpărarea excesivă a început la începutul lunii februarie, când autoritățile au mărit nivelul de alertă. Dar s-a oprit panica cumpăratului după ce premierul s-a adresat națiunii. „Frica poate face mult mai mult rău decât ar putea face virusul. Poate să creeze panică și poate să ne determine să facem fapte rele cum ar fi blamarea unui anumit grup pentru răspândirea coronavirusului. În schimb, noi trebuie să avem curaj și să trecem împreună peste această perioadă stresantă. Fiți precauți, aveți grijă unul față de altul, stați calmi și trăiți-vă viața” a declarat Lee Hsein Loong, premierul Singapore, cerându-le oamenilor să nu cumpere în exces produse alimentare și măști. 

„Cetățenii Singapore au o încredere înaltă în autorități. Și oamenii sunt fericiți să facă ceea ce li se zice. Singapore are caracteristică de a nu avea o presă liberă, ceea ce înseamnă că nu există o diversitatea a vocilor, dar în situații așa cum este pandemia de coronavirus, le oferă posibilitatea autorităților să controleze informația. Toată informația difuzată de la televizor, radio sau ziare este aprobată de către autorități.Toată asta ca să fie panică în comunitate”, explică directorul companiei The Economist Intelligence Unit, Simon Baptist.

Oamenii continuă să meargă la muncă

„Faptul că am fost foarte stricți cu un număr mic de oameni pentru o perioadă foarte scurtă de timp, le-a permis majorității să se simtă liberi. Școlile sunt deschise, copiilor li se cere să nu vină la școală dacă se simt bolnavi, noi credem că succesul arată așa”, spune consultantul OMS, Fisher.

Multe cafenele au rămas deschise, datorită riscului minor de infectare locală, dar au făcut ajustări majore. Galvin, asistent manager a unei cafenele din Singapore povestește că angajaților le măsoară temperatura, le amintește să-și spele mâinile după ce-și pun o mască specială pe față care să prevină căderea salivei a angajaților în mâncarea oaspeților sau chiar peste oaspeți. Ei dezinfectează toate suprafețele ca vizitatorii să se simtă în siguranță. 

În aeroporturi se utilizează scanerele termo pentru a verifica temperatura pasagerilor. Oamenii pot să meargă la lucru și să utilizeze transportul public. Cei care lucrează în transportul public dezinfectează totul în unitățile de transport.

Mikel este șofer de autobuz. „Înainte de a purcede la lucru, întreg staff-ului i se măsoară temperatura. În al doilea rând, în fiecare zi, autobuzele sunt dezinfectate. Mai mult, când are loc schimbul șoferilor, toate ferestrele și ușile sunt deschise ca să intre aer curat”, menționează șoferul.

Infectări noi odată cu repatrierea cetățenilor

În pofida succesului înregistrat, numărul cazurilor a crescut rapid din cauza celor reîntorși acasă, în Singapore. Dacă pe 13 martie erau 200 de cazuri, pe 28 martie erau deja 802 cazuri și 3 decese.

Autoritățile imediat au închis restaurantele, cinematografele și cluburile de noapte până la sfârșitul lunii aprilie. Noile legi amenință cu 6 luni de închisoare pentru oamenii respectă distanța de un metru în spațiu public.

Imagine principală: REUTERS/Feline Lim

Citește mai departe

Social

LIVE TEXT/ 14 curse charter pentru moldoveni. Ei vor fi obligați să achite și testul COVID-19

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Ora 14:04

Chișinăul solicită convocarea de urgență a grupului de experți în sănătate pentru a discuta colaborarea cu reprezentanții Tiraspolului în contextul pandemiei noului coronavirus COVID-19.

Ora 13:40

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Oleg Țulea, a declarat astăzi la o conferință de presă că graficul celor 14 curse charter ce vor fi operate în perioada 6-19 aprilie va fi precizat ulterior pe zile, iar listele celor care se vor întoarce acasă sunt formate de către ambasadele R. Moldova. „Orice alte liste nu sunt relevante”, a menționat ministrul. Cetățenii selectați vor fi contactați personal pentru a primi detalii despre modalitatea de cumpărare a biletelor avia.

Ora 13:10

Militarii Armatei Naționale au donat salariul pentru o zi de lucru în susținerea acțiunilor de prevenire a virusului de tip nou COVID-19. A fost colectată suma de circa 700 000 lei.

Ora 12:50

Presa de la Tiraspol a anunțat astăzi despre confirmarea a patru noi cazuri cu COVID-19 în stânga Nistrului. Este vorba despre patru locuitori ai orașului Tiraspol. Probele acestora au fost trimise în ajun la laboratorul specializat de la Chișinău, iar astăzi au fost anunțate rezultatele.

Ora 11:50

Autoritatea Aeronautică Civilă a anunțat că în perioada 6-19 aprilie urmează a fi oeganizate 14 curse charter pentru repatrierea cetățenilor RM. În anunțul privind operarea curselor charter se arată că în prețul biletului intră costul transportului, hrana pasagerilor și costul pentru efectuarea testului la noul coronavirus.

Ora 10:50

1173 de cetățeni, care au intrat în R.Moldova în ultimele 24 de ore, au semnat declarația pe propria răspundere privind obligația achitării în termen de 72 de ore a primei de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru anul curent.

Ora 10:35

Centrele relații cu consumatorii ale SA „Moldovagaz” vor fi sistate pentru încă o săptămâna, până luni, 13 aprilie. Toate întrebările apărute pot fi adresate la numărul 1304 în cazul locuitorilor municipiului Chișinău sau la subdiviziunile teritoriale, contactele cărora pot fi găsite pe site-ul întreprinderii.

Ora 10:13

Consiliul Concurenței a monitorizat evoluția prețurilor la produsele alimentare, odată cu declararea stării de urgență și extinderea COVID-19. Analiza a arătat că în luna martie s-au scumpit lactatele, carnea de pasăre. De asemenea, se atestă majorări la prețurile medii de raft la produsele solicitate în sezonul de primăvară – crupe și și legume.

Ora 9:50

Până la ziua de azi, 3 aprilie, în Republica Moldova au fost confirmate 505 de cazuri de infecție cu noul tip de Coronavirus, dintre care  425 sunt cazuri de transmitere locală, iar 80 – de import. Din numărul total de pacienți, la moment, 62 de persoane cu COVID-19 se află în stare gravă, 221 de persoane sunt în stare de gravitate medie, iar 158 în stare satisfăcătoare.

La briefingul de dimineață, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Viorica Dumbrăveanu a anunțat despre tratarea a încă două persoane cu COVID-19, astfel încât numărul persoanelor vindecate a ajuns la 26.

PE LUNG

UPDATE.Ora 14:04

Reprezentantul politic din partea Chișinăului pentru problema transnistreană, Cristina Lesnic, a invitat reprezentanții Tiraspolului în grupul de lucru la nivel de experți pentru ocrotirea sănătății la o reuniune în format videoconferință în contextul pandemiei noului coronavirus COVID-19. O scrisoare în acest sens a fost expediată astăzi atât Tiraspolului, cât și Misiunii OSCE în Moldova și reprezentanților mediatorilor și observatorilor în formatul „5+2”.

La ședința din 9 aprilie e planifică discutarea modului de colaborare cu reprezentanții Tiraspolului în contextul situației epidemiologice actuale.

Probele biologice de la persoanele suspecte a fi infectate cu COVID-19 sunt preluate de pe malul stâng al Nistrului și procesate în laboratorul acreditat al Agenției Naționale Sănătate Publică (ANSP). La data de 2 aprilie, experții ANSP au oferit instruiri suplimentare pentru 7 persoane responsabile din partea transnistreană în gestionarea situației.

UPDATE. Ora 13:40

Ministrul Oleg Țulea a precizat că prioritate la includerea pe listele de pasageri vor avea copiii, studenții, persoane aflate la tratament medical dar și cetățenii care se află în dificultate.

Secretarul de stat al MAEIE, Eugen Revenco, a precizat că listele întocmite la ambasadă vor fi transmite către operatorii aerieni și ei vor lua legătura cu fiecare pasager. Media curselor este una pe zi. Totodată, el a precizat că organizarea acestor curse charter nu înseamnă că după 19 aprilie vor fi zboruri care pe a duce cetățenii înapoi, menționând că este vorba despre curse charter pentru repatriere, și nu „pentru a reveni în scurte vacanțe la Chișinău”.

UPDATE. Ora 13:10

Ministerul Apărării a anunțat că militarii Armatei Naționale au donat salariul pentru o zi de lucru în susținerea acțiunilor de prevenire a virusului de tip nou COVID-19. Astfel, fost colectată suma de circa 700 000 lei, militarii din toate unitățile, instituțiile și subdiviziunile Ministerului Apărării mobilizându-se în acest scop.

Suma adunată va fi transferată în contul special deschis de Ministerul Finanțelor pentru combaterea coronavirsului în Republica Moldova.

UPDATE. Ora 12:50

Potrivit presei de la Tiraspol, trei femei de 27, 60 și respectiv 69 de ani și un bărbat de 36 de ani din Tiraspol au fost diagnosticați cu COVID-19. Cei patru au fost internați în ajun la spitalul din Slobozia. Probele acestora au fost trimise la laboratorul specializat din Chișinău, iar rezultatele testelor au confirmat diagnoza. Aceeași sursă mai scrie că medicii de la Tiraspol așteaptă rezultatele probelor ale altor trei persoane, care în ajun de asemenea au fost internate în spital cu suspecție la COVID-19.

UPDATE. Ora 11:50

Autoritatea Aeronautică Civilă a anunțat că urmează a fi efectuate 14 curse aeriene charter pentru repatrierea cetățenilor RM. În acest context autoritatea a publicat un anunț privind cererea ofertelor pentru operarea curselor aeriene efectuate.

Potrivit acestuia, în perioada 06-12 aprilie urmează a fi efecuate cursele aeriene:

Frankfurt-Chișinău
Lisabona-Chișinău
Madris-Chișinău
Bruxelles-Chișinău
Varșovia-Chișinău
Dublin-Chișinău
Londra-Chișinău

În perioada 13-19 aprilie:

Amsterdam-Chișinău
Veneția-Chișinău
Paris-Chișinău
Berlin-Chișinău
Roma-Chișinău
Londra-Chișinău
Praga-Chișinău

Data exactă a fiecărui zbor nu a fost anunțată.

„Prețul final pentru operarea cursei aeriene va include: prețul transportului, costul pentru efectuarea testului COVID-19, hrana pasagerilor”, se arată în anului autorității aeronautice.

UPDATE. Ora 10:50

Poliția de Frontieră a anunțat că în ultimele 24 de ore în toate punctele de trecere a frontierei au fost supuse screeningului 2 901 persoane și completate 2 097 de fișe epidemiologice individuale. La fel, au fost completate și semnate 1 173 de Declarații pe propria răspundere privind obligația achitării în termen de 72 de ore a primei de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru anul curent.

Prin culoarul tranzit al teritoriului Ucrainei și intrarea în țară prin punctele de trecere Otaci și Criva, s-au înregistrat 202 cetățeni moldoveni, repatriați din Federația Rusă și Polonia. În Aeroportul Internațional Chișinău a fost consemnată la intrarea în țară a unei rute charter din Franța, fiind înregistrați 222 de pasageri moldoveni. Nicio persoană nu a prezentat simptome ale infecției COVID-19.

UPDATE. Ora 10:35

SA„Moldovagaz” a precizat că facturile pentru gazele naturale consumate pot fi achitate și prin intermediul site-ului www.moldovagaz.md. Mai mult, comisionul în mărime de 2 procente nu se va percepe.

Introducând într-o căsuța dedicată numărul contului său personal indicat în factura pentru consumul de gaze naturale (nu cel IDNP), consumatorii vor avea opțiunea să achite ușor, sigur și fără să iasă din casă consumul curent sau datoria existentă.

Tranzacția poate fi efectuată prin intermediul sistemelor de plăți sau a cardurilor bancare utilizate atât în Republica Moldova, cât și din afara țării. Interfața programului oferă consumatorului și opțiunea de a plasa de sine stătător indicatorii actuali ai contorului personal de gaze naturale.

În perioadă de valabilitate a codurilor epidemiologice nu se va purcede la deconectări.

UPDATE. Ora 10:13

Consiliul Concurenței a precizat că în luna martie comparativ cu februarie, s-au majorat prețurile după cum urmează: lapte ~1,83%, smântână ~0,55% și unt din lapte de vaci ~3,84%,  brânza de vaci  ~2,82%. Totodată, prețul s-a diminuat la carnea de porc/bovină ~1, 57 % și majorat la carnea de pasăre ~2,05% .

De asemenea, se atestă majorări comparative la prețurile medii de raft la produsele solicitate în  sezonul de primăvară: crupe ~1,48% și legume ~4,9%.

Informațiile disponibile indică la menținerea prețurilor medii de raft pe parcursul ultimelor  luni la produse precum: pâine, ouă de găină și ulei de floarea soarelui.

„Este de menționat că „panica pandemică” de creare a rezervelor de produse alimentare de către consumatori, a condiționat epuizarea stocurilor la unele entități economice, în special la hrișcă, precum și majorarea esențială și nefondată a prețurilor de raft (cca 28 lei/kg în magazinele de cartier). Ulterior modificării comportamentului consumatorilor, situația s-a normalizat, prețurile diminuându-se esențial (cca 19,20 lei /kg în magazinele de cartier)”, a precizat instituția.

Ora 9:50

Viorica Dumbrăveanu a mai menționat că spitalul raional din Ștefan Vodă (oraș unde a ost instituit regim de carantină )a intrat în regim de carantină, iar toți pacienții diagnosticați cu virusul COVID-19, care se aflau acolo, au fost transferați în capitală. Spitalul raional din Soroca, (o altă localitate care a intrat în carantină) rămâne funcțional. Acesta este dotat corespunzător și dispune de resurse umane.

Precizăm că ieri au fost anunțate 82 de cazuri noi de COVID -19, iar bilanțul a ajuns la 505 de oameni infectați.

Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale îndeamnă cetăţenii să fie responsabili şi să respecte recomandările autorităţilor, pentru a preveni răspândirea infecţiei cu noul Coronavirus:

-Stați acasă! Evitați la maxim posibil locurile publice;

-Dacă sunteți nevoiți să ieșiți din casă, păstrați distanța socială de minim 1 m;

-Cei care au revenit din țările cu risc sporit de infecție sau au contactat cu o persoană infectată, autoizolați-vă la domiciliu pentru 14 zile, inclusiv de membrii familiei și contactați medicul de familie. Măsurați temperatura corpului de 3 ori pe zi;

-Spălați-vă cât mai des pe mâini cu apă și săpun;

-Respectați eticheta tusei (în șervețel de unică folosință sau pliul cotului);

-La primele simptome de boală, precum: tuse, febră, eliminări nazale, apelați de urgență Serviciul 112.

Citește mai departe

Sănătate

LIVE TEXT / 82 de cazuri noi de infectare și un deces. Centrul de triere de la Moldexpo este gata. Poate primi 75 de pacienți infectați cu COVID-19

Publicat

pe

De către

PE SCURT

UPDATE ora 17:30

Astăzi au fost realizate 323 de teste pentru depistarea virusului. În urma acestora, au fost depistate 82 de cazuri noi de infectare, în total 505. Cinci dintre acestea sunt de import (Franța, Anglia, Ucraina, și o persoană a venit prin Dubai). 77 sunt infectări locale – Soroca, Chișinău, Ștefan Vodă, Fălești, Bălți, Cahul, Criuleni, Ialoveni, Strășeni, Telenești și din regiunea din stânga Nistrului. A fost înregistrat și un deces.

UPDATE ora 16:55

Lucrările de amenajare a primului Centru de triere a pacienților suspecți la COVID-19, de la ,,Moldexpo”, s-au încheiat. Au fost pregătite 75 paturi separate amplasate în odăi improvizate. A fost adus utilajul necesar medicilor. Centrul fiind amenajat în 3 zile de către specialiștii din domeniul medical împreună cu militarii.

UPDATE ora 16:50

Potrivit unui comunicat de presă lansat de Spitalul raional Căușeni din totalul de 50 de pacienți ajunși la Căușeni, 26 au fost diagnosticați pozitiv cu noul coronavirus, iar 12 au primit rezultate negative al testelor de laborator și au fost externați la domiciliu.

UPDATE ora 16:40

Cahuleanca Victoria Dunas, stabilită în Belgia de șapte ani, a inițiat o campanie de colectare de fonduri pentru a susține medicii Spitalului Raional Cahul în lupta cu COVID-19. De pe 26 martie, până astăzi, s-au adunat peste 2100 euro, transmite Ziua de Azi.

Până la moment, pe platforma de colectare de fonduri, pentru susținerea medicilor din Cahul au donat 61 de persoane.

UPDATE ora 15:45

Începând de ieri, 1 aprilie, circulația persoanelor din orașele Soroca și Ștefan Vodă, precum și în satul Carahasani din raionul Ștefan Vodă, este monitorizată de 51 militari ai Armatei Naționale.

UPDATE ora 15:05

180 de cetățeni ai R. Moldova sunt blocați în aeroportul din Praga, după ce și-au cumpărat bilete la o cursă avia care nu a fost autorizată de Comisia pentru Situații Excepționale.

Citește și articolul despre mecanismul de repatriere al cetățenilor RM, care a fost instituit abia acum 2 zile.

UPDATE ora 12:05

Primăria municipiului Chișinău va aloca patru milioane de lei pentru dezvoltarea unei platforme de educație de la distanță. Aceasta va conține circa 4800 de lecții online.

UPDATE ora 12:05

Căminul nr. 1 al Universității Tehnice a Moldovei a ieșit din carantină.

UPDATE ora 11:55

În prezent, Republica Moldova dispune de peste 15 mii de teste, iar capacitatea de testare ajunge la circa 2000 de teste pe zi.

UPDATE ora 11:30

Fosta ministră a Sănătății a criticat dur decizia Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, de a interna pacienții infectați cu COVID-19 în Secția Boli Infecțioase a Spitalului Clinic Bălți. „Este lipsită de chibzuință”, susține fosta ministră a sănătății, Ala Nemerenco.

UPDATE ora 11:00

Fracțiunea PAS a sesizat Curtea de Apel privind decizia Comisiei Situații Excepționale de a impune obligatoriu cumpărarea polițelor medicale cetățenilor veniți de peste hotare. Aceștia spun că decizia este una neconstituțională și ilegală.

UPDATE ora 9:40

Din cele 423 de cazuri,  65 persoane sunt în stare gravă, iar alte 172 sunt în stare medie. Ceilalți 186 de pacienți au o stare satisfăcătoare.

Avem 75 de cazuri de import din Italia, Ucraina, Franța, România, Federația Rusă, Elveția, Cehia, Germania, Bulgaria, Belarus, Ungaria, Austria. Cazuri cu transmitere locală – 348.

PE LUNG

UPDATE ora 16:50

Potrivit unui comunicat de presă lansat de Spitalul raional Căușeni din totalul de 50 de pacienți ajunși la Căușeni, 26 au fost diagnosticați pozitiv cu noul coronavirus, iar 12 au primit rezultate negative al testelor de laborator și au fost externați la domiciliu., transmite jurnalista Renata Lupăcescu.

50 de pacienți suspecți de infectare perin Covid 19 au trecut în ultimile patru zile prin Spitalul Raional Căușeni. 49 de suspecți sunt din Ștefan Vodă, iar unul din Căușeni. Dintre aceștia, 10 au ajuns în spital doar în ultimile 24 de ore, iar șapte au fost internați în secția de boli infecțioase. Totodată începând cu unu aprilie curent și Spitalul din Ștefan Vodă a început a interna persoane suspecte sau infectate prin Covid, astfel la data de unu aprilie 17 pacienți din Căușeni au fost transferați în secția de boli infecțioase din raionul vecin. Alți 2 pacienți au fost transferați la Chișinău.

UPDATE ora 16:55

Lucrările de amenajare a primului Centru de triere a pacienților suspecți la COVID-19, de la ,,Moldexpo”, s-au încheiat. Au fost pregătite 75 paturi separate amplasate în odăi improvizate. A fost adus utilajul necesar medicilor. Centrul fiind amenajat în 3 zile de către specialiștii din domeniul medical împreună cu militarii.

Crucea Roșie a donat pentru Centru seturi de lenjerie pentru 500 de paturi și dezinfectați. Coordonator la fața locului este doctorul Oleg Crudu, directorul suspendat pentru perioada de criza a spitalului municipal Sfânta Treime, dar și pretorul din sectorul Buiucani.

„Încăperea a fost dezinfectată, mai urmează să fie dezinfectată încă odată până la primirea pacienților. Centrul este dotat cu băi și grupuri sanitare. În prezent se lucrează la pregătirea celui de-al doilea pavilion, acesta având o capacitate mai mare până la 300 de paturi”, a anunțat primarul Ion Ceban.

UPDATE ora 16:40

Cahuleanca Victoria Dunas, stabilită în Belgia de șapte ani, a inițiat o campanie de colectare de fonduri pentru a susține medicii Spitalului Raional Cahul în lupta cu COVID-19. De pe 26 martie, până astăzi, s-au adunat peste 2100 euro, transmite Ziua de Azi.

„Spitalele au nevoie de mai mult ajutor echipamente, materiale care pot fi achiziționate doar cu bani. Am lansat acum 6 zile campanie de donații financiare, având drept scop achiziționarea cel puțin a unui ventilator pulmonar, aparat care este foarte important pentru spitale în cauzele grave a persoanelor cu COVID-19” ne-a declarat Victoria Dunas.

Potrivit Victoriei, comunică activ cu primăria municipiului Cahul, iar domnul primar i-a promis o susținere largă, inclusiv în facilitarea utilizării banilor după destinație și pentru cele mai stringente necesități.

Până la moment, pe platforma de colectare de fonduri, pentru susținerea medicilor din Cahul au donat 61 de persoane.

UPDATE ora 15:45

Începând de ieri, 1 aprilie, circulația locuitorilor din orașele Soroca și Ștefan Vodă, precum și în satul Carahasani din raionul Ștefan Vodă, este monitorizată de 51 militari ai Armatei Naționale. Asta după ce în localitățile respective a fost instituit regimul de carantină. În operațiunile de gestionare a circulației acestora sunt implicate și 7 unități de tehnică din dotarea Armatei Naționale.

Totodată, echipaje mixte de militari, polițiști și carabinieri continuă patrularea locurilor publice în municipiile Chișinău și Cahul, dar și în localitățile din raionul Hîncești, pentru a asigura respectarea de către cetățeni a regimului de carantină și izolare la domiciliu.

Acțiunile respective vor continua, iar cetățenii sunt rugați să respecte recomandările autorităților în prevenirea răspândirii COVID19.

UPDATE ora 15:05

180 de cetățeni ai R. Moldova sunt blocați în aeroportul din Praga, după ce și-au cumpărat bilete la o cursă avia care nu a fost autorizată de Comisia pentru Situații Excepționale.

Reprezentanții Autorității Aeronautice Civile și reprezentanții Ministerului de Externe sunt la curent cu situația creată în aeroportul din Praga și spun că nu este vina autorităților statului pentru că e vorba de o escrocherie, întrucât compania aeriană care a vândut biletele nu avea dreptul să facă acest lucru. Comisia pentru Situații Excepționale a autorizat o cursă charter din Praga spre Chișinău pentru data de 3 aprilie, dar aceasta e destinată pentru alți pasageri, nu cei care stau blocați astăzi în aeroport.

Irina Bodolica a atenționat pentru TV8 că, în perioada epidemiei de coronavirus, sunt „foarte mulți oameni care vor să facă bani și va crește numărul de escrocherii, iar oamenii riscă să stea blocați în aeroporturi”.

UPDATE ora 12:05

Primăria municipiului Chișinău va aloca patru milioane de lei pentru dezvoltarea unei platforme de educație de la distanță. Aceasta va conține circa 4800 de lecții online.

„În acest moment se pregătesc circa 4800 de lecții on-line, se pregătesc de înregistrarea lor aproximativ 32 de echipe de filmare, sunt gata și focus grupurile. Am avut o discuție cu domnul Șarov pentru integrarea tuturor platformelor de educație on-line în una comună”, a spus Ceban.

Primarul a menționat că o decizie referitoare la susținerea sau nu în termen a examenelor de bacalaureat va fi luată de conducerea Ministerului Educației. Potrivit datelor prezentate de Ministerul Educației Culturii și Cercetării, circa 92% din elevii și studenții din țară sunt deja antrenați în procesul studiilor de la distanță.

UPDATE ora 12:05

Astăzi, termenul de 14 zile de carantină obligatorie pentru căminul nr. 1 al Universității Tehnice a Moldovei a expirat, iar regimul de carantină a fost scos cu acordul specialiștilor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Totuși, cei 70 de studenți vor respecta în continuare măsurile de rigoare. Din cămin, vor putea ieși doar cei care lucrează sau dacă vor avea nevoie să facă cumpărături. În ultimul caz, însă, studenții nu pot lipsi din cămin mai mult de două ore.

UPDATE ora 11:55

În prezent, Republica Moldova dispune de peste 15 mii de teste pentru COVID-19, iar capacitatea de testare a laboratoarelor ajunge la circa 2000 de teste pe zi. Declarația a fost făcută de către prim-ministrul țării, Ion Chicu, la o ediție specială de la TV8. Rezerva de teste este folosită de Agenția Națională de Sănătate Publică (ANSP). Sectorul privat își procură separat testele.

„Astăzi am semnat un contract cu o companie chineză pentru livrarea a încă 100.000 de teste suplimentare, care vor fi aduse către 15 aprilie.”

UPDATE ora 11:30

Fosta ministră a Sănătății a criticat dur decizia Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, de a interna pacienții infectați cu COVID-19 în Secția Boli Infecțioase a Spitalului Clinic Bălți. „Este lipsită de chibzuință”, susține fosta ministră a sănătății, Ala Nemerenco.

Aceasta a amintit de faptul că blocul, în care sunt internați pacienții cu coronavirus la Bălți, „nu a fost reparat de mai bine de 30 de ani și nu dispune de grupuri sanitare, pacienții fiind nevoiți să-și satisfacă nevoile fiziologice în căldări bio. Asta în condițiile în care la Bălți există Spitalul de Boli Cronice, care dispune de condiții mai bune”.

O să-mi sară iar toți în cap că îi critic. Dar cum să nu critici dacă gerșelile lor o să coste vieți omenești? Încerc să…

Geplaatst door Ala Nemerenco op Woensdag 1 april 2020

Mai multe detalii despre situația din SCR Bălți în acest articol.

UPDATE ora 11:00

Fracțiunea PAS a sesizat Curtea de Apel privind decizia Comisiei Situații Excepționale de a impune obligatoriu cumpărarea polițelor medicale cetățenilor veniți de peste hotare. Aceștia spun că decizia este una neconstituțională și ilegală.

„Decizia Comisiei Situații Excepționale de a interzice accesul în Republica Moldova a cetățenilor care nu au plătit prima de asigurare medicală înainte de procurarea biletului de avion este neconstituțională și ilegală.

În această perioadă dificilă, când mii de conaționali și-au pierdut locurile de muncă în străinătate și nu au o sursă de venit care să le permită să rămână în diaspora, autoritățile, în loc să găsească soluțiile optime pentru a-i proteja și a le asigura posibilitatea de a reveni în siguranță acasă, le îngrădesc dreptul constituțional de a reveni acasă.”

UPDATE ora 9:40

Le briefingul din această dimineață, ministra Sănătății a menționat doar numărul pacienților în stare gravă sau medie.

La Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” sunt internați:

39 – stare gravă

57 – stare medie

La Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii sunt internați:

33 – stare medie

La Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” sunt internate:

3 – stare medie

12 – stare gravă

La Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (în ambele clinici) sunt internate:

34 – stare medie

A fost activat și Maternitatea nr. 2 din Chișinău unde sunt persoane în stare satisfăcătoare.

La Spitalul de Urgență sunt internate 6 persoane în stare gravă, 1 persoană în stare medie.

De asemenea, la Spitalul Clinic Bălți sunt internate 14 în stare medie.

La Căușeni sunt internate 9 persoane în stare medie.

La Spitalul „Arhanghil Mihail” sunt internați 8 persoane stare gravă, cu gravitate media – 21.

În rest, este vorba de persoane în stare satisfăcătoare.

În total, sunt 423 cazuri de infectare cu COVID-19.

Majoritatea cazurilor sunt înregistrate în mun. Chișinău – 170. În or. Ștefan Vodă sunt înregistrate 50 de persoane cu COVID-19, Soroca -41 , Hâncești – 27, Cahul – 20, Ialoveni – 18, Sângerei – 10, Căușeni – 8, Anenii Noi – 7, Orhei – 6, Râșcani și Bălți – câte 5 cazuri, Taraclia – 4 cazuri, Nisporeni, briceni – câte 3 cazuri, Cantemir, Florești, Strășeni, Cimișlia – 2 cazuri, Basarabeasca, Călărași, Dubăsari, Leova, Telenești – câte 1 caz, Fălești, Vulcănești – 1 caz. În regiunea din stânga Nistrului – 31 cazuri.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

LifestyleO oră în urmă

Ai bebeluș? Comandă online tot de ce ai nevoie și fii parte dintr-un program de loialitate avantajos!

Bebelușii sunt o constantă sursă de energie și de fericire, care solicită grijă și atenție continuă. În aceste condiții, grija...

Externe3 ore în urmă

Caz de succes / Cum controlează Singapore pandemia de coronavirus

PE SCURT Singapore este considerat un caz de succes în oprirea răspândirii de coronavirus. Aici, autoritățile luptă cu virusul fără...

Social4 ore în urmă

LIVE TEXT/ 14 curse charter pentru moldoveni. Ei vor fi obligați să achite și testul COVID-19

PE SCURT Ora 14:04 Chișinăul solicită convocarea de urgență a grupului de experți în sănătate pentru a discuta colaborarea cu...

Politică23 de ore în urmă

Ședința Parlamentului s-a încheiat înainte de a începe. Premierul Chicu și un deputat, implicați într-o ceartă

PE SCURT Ședința de astăzi a Parlamentului nu a avut loc din lipsă de cvorum. Asta pentru că deputații socialiști,...

CulturăO zi în urmă

Ce spun politicienii și celebritățile care s-au infectat cu COVID-19

PE SCURT Peste 938 000 de cazuri de infectare cu COVID-19 au fost înregistrate până astăzi în 199 de țări...

SănătateO zi în urmă

LIVE TEXT / 82 de cazuri noi de infectare și un deces. Centrul de triere de la Moldexpo este gata. Poate primi 75 de pacienți infectați cu COVID-19

PE SCURT UPDATE ora 17:30 Astăzi au fost realizate 323 de teste pentru depistarea virusului. În urma acestora, au fost...

Social2 zile în urmă

Mecanism de repatriere cu întârziere. Și mecanismul, și repatrierea. Ce fac alte state

PE SCURT Au trecut 15 zile de la instituirea stării de urgență în Republica Moldova (17 martie) și 25 –...

Advertisement

Politică

Politică2 săptămâni în urmă

Igor Dodon: Ne-am pregătit pentru a implica, dacă va fi necesar, și Armata

PE SCURT Președintele Igor Dodon a menționat astăzi, că dacă va fi necesar, în acțiunile de combatere a noului tip...

Politică2 săptămâni în urmă

Oamenii care iau decizii pentru noi. Cine sunt membrii Comisiei pentru Situații Excepționale a RM

PE SCURT Parlamentul a aprobat pe 17 martie hotărârea privind declararea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în...

Politică3 săptămâni în urmă

PSRM și PDM fac alianță majoritară. Lista miniștrilor PDM

PE SCURT Partidul Socialiștilor și cel Democrat au semnat astăzi acordul de constituire a unei alianțe majoritare. Potrivit celor două...

Alegeri3 săptămâni în urmă

No pasaran. Alegerile parlamentare de la Hâncești nu vor fi anulate din cauza Covid-19

PE SCURT Măsurile de securitate luate de autorități pentru a opri răspândirea Covid-19 în țară, nu s-au răsfrânt asupra alegerilor...

Politică4 săptămâni în urmă

Moțiune simplă, povara miliardului furat, suspendarea reducerii pedepsei deținuților. Ce s-a aprobat astăzi la Parlament

PE SCURT Blocul ACUM a înaintat astăzi în ședința Parlamentului o nouă moțiune simplă împotriva politicii externe a Republicii Moldova,...

Politică4 săptămâni în urmă

Stoianoglo confirmă reținerea și audierea a patru persoane din conducerea BNM. Alte declarații ale procurorului general

PE SCURT Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a anunțat astăzi că a eliberat o ordonanță prin care a permis reținerea și...

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova4 săptămâni în urmă

Vlogul lui Dodon. Președintele răspunde, iar politologii comentează

PE SCURT  Deja de trei luni, președintele Igor Dodon comunică cu cetățenii Republicii Moldova prin intermediul unui vlog dinstribuit pe...

Advertisement

Opinii

aprilie 2020
L Ma Mi J V S D
« mart.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930