„Jack Daniels” şi „Finlandia”, fabricate în condiţii de casă. Patru bărbaţi din Chişinău, prinşi de poliţişti

Patru linii clandestine de contrafacere a băuturilor alcoolice, au fost anihilate de oamenii legii din capitală. Fondatorii  „afacerii” s-au dovedit a fi patru bărbați cu vârste cuprinse între 35 și 40 de ani, domiciliați în municipiul Chișinău.

În urma investigațiilor efectuate, s-a stabilit că suspecții contrafăceau și comercializau băuturi tari a diferitor mărci comerciale naționale și internaționale ”Jack Daniels”, ”Jim Beam”, ”Finlandia”, ”Red Label”, ”Elzin”, ”Absolut”. Aceștia, plasau pe diferite pagini web, anunţuri precum că băuturile sunt originale, fabricate de producătorul autorizat.

Totodată, s-a stabilit că bărbații, repartizau pliante  liste de prețuri pe întreg teritoriul țării, livrând băuturile către restaurante, baruri, localuri de agrement, și alte întreprinderi din domeniul alimentației publice.

Alcoolul era vândut  la preţ redus, fără achitarea taxelor şi impozitelor corespunzătoare, inclusiv fără utilizarea timbrelor de acciz, punând în acest sens în pericol viața și sănătatea consumatorilor.

Afacerile ilegale se desfășurau în diferite depozite,  în condiții insalubre.

În urma perchezițiilor pe 18 adrese în Chișinău, au fost ridicate zeci de mii de timbre de acciz pentru băuturi alcoolice autohtone, seturi de etichete  în asortiment, ambalaje tetra-pack pentru vodca „Jelzin”, băuturi alcoolice de import, fără timbre de acciz, sticle, utilaje, ambalaje  în valoare de peste 500 000 lei, alcool în valoare de peste 400 000 lei și mijloace bănești – 283 000 lei, 10010 dolari SUA și 1020 euro.

La solicitarea poliției, niciun bărbat nu au putut prezenta acte sau certificate ce ar permite desfășurarea activității, la moment bărbații sunt cercetați în libertate.

În acest caz a fost inițiată o cauză penală. Suspecții sunt cercetați în libertate. Conform legislației aceştia riscă amendă de la 20 000 la 30 000 mii de lei sau închisoare de la 3 la 7 ani.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.