Istoria – sub ghilotina puterii comuniste

De Nicolae Roibu

Sâmbătă, a avut loc Conferinţa naţională a Asociaţiei Istoricilor din R. Moldova (AIRM), prilejuită de cea de-a 20-a aniversare a organizaţiei. În deschiderea forului, primul preşedinte al AIRM, prof. univ. Alexandru Moşanu, membru de onoare al Academiei Române, a menţionat că, încă de la sfârşitul anilor ’80 şi începutul anilor ’90 ai secolului trecut, Asociaţia Istoricilor a optat pentru o istoriografie naţională bazată pe adevăr, pe dreptul istoric şi de neam.

În luările lor de cuvânt, istoricii Pavel Parasca, Ion Negrei, Andrei Eşanu, Sergiu Musteaţă, Anton Moraru, Anatol Petrencu, Gheorghe Palade, Vasile Dobrogeanu au menţionat că AIRM s-a manifestat ca o uniune de luptători pentru cauza comună a tuturor românilor basarabeni din stânga Prutului. „Arma noastră a fost şi rămâne adevărul istoric”, au spus ei. AIRM s-a manifestat plenar atât în timpul grevelor studenţeşti din primăvara anului 1995, cât şi în 2003, când, prin Legea organică intitulată „Concepţia politicii naţionale”, a fost impusă societăţii ideologia moldovenismului agresiv antiromânesc de sorginte stalinistă. Totodată, istoricii au constatat cu regret că, în 2006, ca urmare a dezorganizării opoziţiei parlamentare şi extraparlamentare, a creării unui curent de colaboraţionişti şi trădători, guvernanţii comunişti au reuşit să elimine din învăţământul preuniversitar Istoria Românilor şi s-o substituie cu o istorie sovietizată, numită în mod fraudulos „istorie integrată”.

Conferinţa a adoptat şi o declaraţie prin care condamnă politica inconsecventă şi duplicitară promovată pe plan internaţional de guvernarea comunistă, îndemnând cetăţenii R. Moldova ca la alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie curent să sprijine partidele de opoziţie. „Evenimentele din 7 aprilie, provocate şi organizate de instituţiile puterii, încălcarea flagrantă a drepturilor omului prin efectuarea a numeroase arestări şi maltratări ale tinerilor protestatari paşnici denotă deturnarea proceselor democratice şi caracterul dictatorial al regimului politic de la Chişinău”, se spune în declaraţie. Potrivit AIRM, „R. Moldova riscă să devină un focar de instabilitate politică la hotarele Uniunii Europene şi ale Blocului Nord-Atlantic”.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.