Istoria apariției semnului STOP

PE SCURT

Indicatorul de circulație STOP, obiectul de culoare roșu aprins, într-o formă octogonală, este cunoscut pe plan internațional. Totuși, istoria arată că atât forma, cât și culoarea nu au făcut parte din designul original, scrie playtech.ro.

PE LUNG

William Phelps Eno este pionierul căruia i se acordă recunoașterea pentru conceptul original al semnului STOP. El a militat în favoarea utilizării automobilelor la scară largă. Eno a fost destul de influent, ținând cont că era fiul unui familii foarte bogate din New England, iar eforturile sale s-au concentrat pe datoria sa civică de a crea noțiunea de responsabilitate individuală în mintea șoferilor.

El a început schimbarea cu New York și a ajutat orașul să dezvolte, mai întâi, ”regulile drumului” în 1909, iar în deceniul următor un manual de reglementare a circulației poliției, primul manual de a cest fel care a existat vreodată.

Forma a evoluat din 1923, ca parte a unei scheme de la inginerii din Asociația Statelor Highway din Mississippi, care clasifică formele în funcție de gradul de prudență. Octogonul, după părerea lor, este al doilea cel mai important după cerc.

Culoarea a venit mult mai târziu, după multe încercări de combinare a semnelor, cu semnul de stop modern, așa cum îl știm astăzi, nefiind dezvăluit până în 1954, ironic, după moartea lui Eno. „Roșul a fost întotdeauna asociat cu oprirea”, spune Gene Hawkins, profesor la Universitatea A&M din cadrul Facultății de Construcții.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.