Ipoteză: Elicopterul prăbuşit în Republica Moldova era singurul de la SMURD fără radar meteo

Elicopterul de tip EC-135 cu numărul de înmatriculare 347, prăbuşit în Republica Moldova, nu era dotat cu un radar meteo, fiind singurul dintre cele folosite de SMURD care nu avea un astfel de dispozitiv, au declarat oficiali din cadrul Inspectoratului General al Aviaţiei Române (IGAV) pentru Mediafax.

Aceleaşi surse precizează că mai este un alt astfel de elicopter fără radar meteo,”cel venit în urmă cu aproape două săptămâni, pe asigurarea de la Sutghiol”, dar că acesta nu a fost dat în funcţiune, fiind “în proceduri de înmatriculare”.

Reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne precizau, joi, că aparatul de zbor era folosit la misiuni pe teritoriul Republicii Moldova, ca urmare a unui acord încheiat între România şi Republica Moldova în 2014 şi că acesta făcuse 12 astfel de zboruri în Moldova.

Întrebat despre dotarea cu radar meteo a aparatului de zbor, Raed Arafat secretar de stat, a declarat: “aici, cei de la Aviaţie trebuie să vă răspundă. Era autorizat de zbor la vedere, cu un singur pilot. Dacă pilotul sesizează că nu sunt bune condiţiile pe care le are în faţă, el decide dacă abandonează misiunea”

Radarul meteo este dispozitivul care îl ajută pe pilot să vadă, printre altele, ce tip de nori sunt în zonă.

“Radarul meteo prinde conturul norilor şi pilotul putea să vadă zona care era cu nori şi cu ploaie, pe traiectul lui. Astfel, poţi evita zona, te ajută să nu intri în zona calamitată. Radarul meteo nu te ajută să vezi terenul, el nu îţi spune cât de aproape eşti de pământ, el vede doar norii. Singurul care îţi mai spune că te apropii de teren este un aparat special care lucrează cu GPS. Nu cred ca acest elicopter avea un astfel de GPS cu toate funcţiunile, avea probabil doar de orientare”, a declarat pilotul Valentin Ialomiţeanu pentru Mediafax.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.