Ion Sturza: “Vom avea multe surprize neplăcute – ce a fost „a nostro” demult a devenit „a vostro””

„Ar trebui ca cineva să facă o evaluare serioasă a activelor şi pasivelor băncilor moldoveneşti. Vă asigur că vom avea multe surprize neplăcute. Ce a fost „a nostro” demult a devenit „a vostro””, declară într-un interviu pentru revista „Profit” ex-premierul Ion Sturza.

Întrebat despre culoarea cartonaşului pe care instituţiile financiare internaţionale i-au arătat sistemului bancar de la Chişinău, Ion Sturza a menţionat că acesta “ încă nu este roşu”.

“Roşu ar însemna deconectarea de la SWIFT. Astăzi situaţia e de culoarea gălbenuşului mai degrabă. Ce e de făcut? De luat mâinile politice de pe BNM. De adus profesionişti oneşti şi patrioţi la conducerea BNM. Pot fi şi străini. De ce nu?!”, a opinat omul de afaceri.

Totodată, milionarul a explicat că numeroasele scandaluri, atacuri raiderîn din sistemul bancar indică că este vorba despre un regulator – Banca Naţională a Moldovei – foarte slab, neprofesionist şi extrem de influenţat.

„Moldova are cea mai restrictivă, chiar prohibitivă legislaţie bancară din lume. În aceste condiţii ne ciocnim şi de o totală lipsă de transparenţă de acţionariat. Şi mai suntem şi lider mondial la spălatul banilor. Jumătate din bănci sunt instrumente de delapidare şi deservesc interesele afiliaţilor sau ale unui grup restrâns de persoane cu conexiuni politice”, a adăugat Ion Sturza.

Moldova.ORG reaminteşte că recent Iurie Leancă a dispus realizarea unei investigații cu angajarea unor companii internaţionale, pentru a evalua care este situația în sistemul bancar din Moldova și, în mod special, la BEM.

Asta după ce, printr-o decizie a Curții Supreme de Justiție, Banca de Economii a revenit în proprietatea statului. Totodată, BNM a instituit o administrare specială la BEM şi Banca Socială, până la numirea unui nou consiliu de administraţie.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.