Investiţiile străine, în scădere. Ce urmează?/ ANALIZĂ

Scăderea investiţiilor străine directe a alarmat societatea moldavă. Datele prezentate de către Banca Naţională întăreşte tot mai mult pesimismul privind creşterea economică a ţării anunţată mai devreme de ministrul Economiei, Valeriu Lazăr. Totodată, remitenţele au cunoscut o creştere considerabilă. Aceste resurse financiare pot facilita dezvoltarea statului, important este să acţionăm.

Investiţiile străine directe sunt în scădere
Pentru al doilea semestru, consecutiv, investiţiile străine directe au cunoscut o perioada de recesiune. Per total pentru primele şase luni ale anului, investiţiile s-au redus cu 17 la sută, comparativ cu perioada similară a anului trecut, arată datele Băncii Naţionale (BNM).

Cumulat, în lunile ianuarie-iunie ale acestui an au fost atrase investiţii în mărime de aproape 170 de milioane de dolari, faţă de 204 milioane de dolari în prima jumătate de an a lui 2011. În acelaşi timp, s-a accelerat şi ritmul ieşirilor de capital din economia naţională. Dacă în primul semestru al anului trecut retragerile de capital au fost în mărime de 68 de milioane de dolari, atunci în prima jumătate a acestui an, ieşirile de investiţii au depăşit 80 de milioane de dolari. Suma este cu 19 la sută mai mare decât cea înregistrată în şase luni ale anului trecut.

Ne aşteptăm la o scădere economică
Scăderea investiţiilor străine se înscrie într-un şir mai mare de involuţii, înregistrate de economia naţională în 2012. Astfel, după ce, în primul semestru, economia moldovenească a crescut cu doar 0,8 la sută, autorităţile au anunţat că nu exclud revizuirea în sens negativ a prognozei de avans cu 3 la sută a PIB-ului.

Unele centre independente de analiză economică prognozează, pentru finele anului, o creştere economică de doar 0,5 la sută, potrivit publika.md.

Opoziţia parlamentară, de asemenea s-a pronunţat negativ, afirmând ca evoluţia economiei moldoveneşti se înscrie în limita „erorii statistice”, sugerând, astfel, că PIB-ul este, de fapt,în scădere.

Creşterea PIB-ului e şi responsabilitatea cetăţeanului
Se pare ca sezonul estival din acest an a fost unul de succes pentru cei care au lucrat în afara hotarelor ţării. Moldovenii au reuşit să transmită celor de acasă sume considerabile. Acestea sunt datele reprezentate de instituţia bancara supremă din Republica Moldova- BNM.

Astfel, în luna august a acestui an au fost transferaţi de peste hotare 143.790 milioane de dolari. Asta deşi, în aceeaşi lună a anului 2011, în Moldova au venit aproape 139 de milioane de dolari, iar în 2010 peste 107 milioane de dolari.

Banii trimişi de peste hotare în luna august sunt cei mai mulţi în acest an. Astfel, a fost doborât recordul lunii iunie, când în Moldova au venit prin transfer cu 200 de mii de dolari mai puţin.

Totodată, datele oficiale arată că, în ultima lună de vară a acestui an, au fost trimişi prin sistemele de transfer internaţional de bani 39 de milioane de dolari, circa 36 milioane de euro şi aproape 25 milioane de ruble.

Aceleaşi cifre arată că de la începutul anului 2012 până la sfârşitul verii, a fost trimis de peste hotare aproximativ un miliard de dolari.

Acest miliard ar putea fi investit cu uşurinţă pentru prosperitatea ţării, fie prin deschiderea afacerilor proprii, care ar aduce un plus de valoare adăugată dezvoltării economice a ţarii, fie prin participarea în cadrul programelor propuse de autorităţile publice în susţinerea tinerilor antreprenori.

O oportunitate pentru rudele ce primesc aceşti bani dinafara ţării ar fi programul iniţiat de Organizaţia pentru dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM).

Programul PARE 1+1 are drept scop mobilizarea resurselor umane şi financiare ale lucrătorilor emigranţi moldoveni în dezvoltarea economică durabilă a Republicii Moldova prin stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii de către lucrătorii migranţi şi beneficiarii de remitenţe. Doar în acest an aproximativ 50 de antreprenori au fost finanţati de stat în dezvoltarea afacerilor proprii.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.