De Cătălina Gromov
Chișinău (Moldova.ORG) — La 10 decembrie 2010, prim-ministrul Vlad Filat a avut o întrevedere cu Jerzy Buzek, Preşedintele Parlamentului European, aflat în vizită oficială la Chişinău. În cadrul acesteia Jerzy Buzek a spus că Parlamentul European este dispus să acorde sprijin şi în continuare țara noastră. În acest sens a fost aprobată decizia privind acordarea asistenţei macro-financiare pentru Republica Moldova în valoare de 90 milioane de euro, precum şi examinată posibilitatea acordării asistenţei în valoare de 100 mil. de euro prin proiectele politicii regionale.
Referitor la alegerile anticipate din 28 noiembrie 2010, preşedintele Parlamentului European a menţionat că constatările observatorilor europeni demonstrează că acestea au fost libere şi transparente. „Vă felicit cu acest succes şi cu rezultatul obţinut în cadrul alegerilor”, a spus Jerzy Buzek.
Oficialul a mai apreciat că anul 2010 a fost unul de succes pentru Republica Moldova, pentru promovarea valorilor democratice şi reformelor, avînd susţinerea deplină a partenerilor de dezvoltare.
Prim-ministrul Vlad Filat a salutat prezenţa la Chişinău a dlui Jerzy Buzek, în această perioadă importantă pentru Republica Moldova.
„Aceasta demonstrează atenţia acordată de Legislativul european Republicii Moldova. Ţara noastră este tot mai des prezentă pe agenda Parlamentului European şi vreau să exprim gratitudine Parlamentului European şi dlui Jerzy Buzek personal pentru sprijinul constant acordat Republicii Moldova în procesul de integrare europeană”, a spus prim-ministrul.
În context, Vlad Filat a apreciat Rezoluţia Parlamentului European din 21 octombrie 2010 privind reformele realizate şi evoluţia situaţiei din RM, care, ţinînd cont de importanţa pe care o are Parlamentul European după intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, poate însemna că această rezoluţie a fost o anticipare a Concluziilor pentru Moldova ale Consiliului pentru Afaceri Externe din 25 octombrie 2010. Concluziile de referinţă conţin o serie de prevederi importante pentru Moldova, inclusiv adresarea Consiliului UE către Comisia Europeană în vederea elaborării Planului de Acţiuni privind liberalizarea regimului de vize.
Totodată, Vlad Filat a remarcat activitatea şi prezenţa misiunii observatorilor electorali ai Parlamentului European la alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010, dar şi susţinerea Parlamentului European pentru consolidarea democraţiei în RM, exprimată prin apelul la dialog între forţele care au acces în Parlament în vederea depăşirii crizei politice.
Oficialii au apreciat solidar dinamica pozitivă a Dialogului UE-Moldova în toate domeniile de cooperare. Înaltul oficial, prezent astăzi la Chișinău, a menţionat că Uniunea Europeană îşi doreşte relaţii apropiate cu RM şi este interesată în asigurarea stabilităţii şi dezvoltarea unei cooperări multilaterale cu RM.