Intre vechi si nou: Cardurile sunt obligatorii?

in ultimul timp, R. Moldova, care si-a definitivat pozitia proeuropeana, face tot posibilul pentru a raspunde cerintelor si conditiilor impuse de UE. Una dintre acestea este si crearea conturilor personale in banci, ceea ce presupune primirea salariului fie prin intermediul cardului, fie prin cea a livretului de depuneri. Indubitabil, cardul este unul dintre atributele civilizatiei, reprezentind un mod facil si comod de primire a banilor. Exista insa o categorie de cetateni care, din diverse motive, refuza acceptarea lui. Care sunt mecanismele salarizarii prin intermediul conturilor personale am aflat de la responsabilii mai multor banci din Chisinau.

Specialistul in probleme de card de la „FinComBank”, Maria Coban, ne-a explicat ca intreprinderile de stat sau cele private incheie un contract cu banca, in baza caruia aceasta deschide conturi personale. „Carduri sau livrete de depuneri – ramine o optiune a intreprinderii. Banca nu obliga pe nimeni sa aiba card”, a mai adaugat ea. Responsabilul de la Banca Sociala, Vladimir Muntean, a recunoscut ca la majoritatea intreprinderilor reprezentantul bancii a facut agitatie pentru trecerea salariilor pe card, dar ca nu a obligat pe nimeni sa accepte modalitatea respectiva.

Asadar, cardul, ca modalitate de plata a salariilor, nu este obligatoriu si nimeni nu poate sa-l impuna persoanelor fizice. Cine nu doreste sa-l accepte trebuie sa clarifice situatia la contabilitatea intreprinderii la care lucreaza. Este suficienta o cerere din partea solicitantului pentru a-i fi deschis un livret de depuneri. Acesta se face la banca cu care intreprinderea a incheiat contract de salarizare. Tot acolo angajatul isi va primi salariul in numerar. // Daniela Galai // Timpul

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.