INTERVIU: Influența contextului socio-politic asupra creației interpretului Mihail

dima1Interpretul originar din R. Moldova Mihail Sandu, premiat în acest an în cadrul Marei Gale a Premiilor Muzicale Radio România, a lansat o nouă piesă „Simt că ne-am îndepărtat”, regizat de un alt basarabean Dima Dimov. Cu cel din urmă am discutat despre ultimul clip al interpretului, dar și despre cum contextul socio-politic al regiunii transnistrene i-a influențat creația.

Mihail s-a născut în Rusia, însă a crescut în satul Doroțcaia, aflat peste Nistru, dar sub jurisdicția Republicii Moldova. În 2004, acesta s-a stabilit în Cluj, unde studiază la Universitatea de Arte și Design din Cluj Napoca.

– Dumitru, tu ai colaborat cu Mihail nu doar la nivel de video, ci ai participat și la crearea undei sonore. Totuși, drumurile vi s-au despărțit la un moment dat. De ce?

– Într-adevăr. Am ales să mă concentrez mai mult pe film, iar Mihail m-a înțeles și m-a susținut. El a continuat să muncească la ceea ce-i place și câștigat în lupta cu sine însuși.

– În ce a constat această luptă interioară?
– În mersul zilnic la studio, munca până la ore târzii, scriere pieselor pe care nimeni nu le-a auzit nici până acum. E vorba de starea lui de artist, care știe că unele piese mai trebuie șlefuite sau chiar să nu răsune niciodată-n boxe.

– Poate ai observat și tu că artiștii originari din R. Moldova au un specific – ei sunt la fel de familiari cu arta și cultura românească, precum sunt cu cea rusească. Iar asta le influențează foarte mult creația.
– E interesant acest fenomen. Eu simt aceasta la Mihai, care a crescut într-un context, unde doar încă două sate sunt ale Moldovei, unde oamenii nu pot merge la prășit din cauza vameșilor din Transnistria care nu le permiteau sub pretextul că pământurile nu le aparțin. Evident, a crescut într-un anturaj specific și este un adevărat avantaj să înțelegi mai multe culturi, umorul și chiar arta rusească.
Totuși, nu știu cât de mult a vorbit rusește acasă, or el provine dintr-o familie de români nativi. Dar se vede că o cunoaște bine, căci a făcut cover-uri foarte reușite le piesa „Batareika” – Juki, sau ale formației 5’nizza. Recent a făcut cover la o piesă de-a regretatului Anatol Dumitraș și toată lumea-l întreabă dacă e piesa lui.

– Deci se simte influența atmosferei în care a crescut?
– Muzica lui Mihail nicidecum nu sună în stilul popular românesc de la București, care a evoluat de la sfârșitul anilor 90 până-n prezent. Acolo cinci ani au fost dominați de trupa Accent, alți de Fly Project, alții de Inna, Delia, Smiley. Mihail, în schimb, nici nu știu cum a apărut și nici nu știu dacă se încadrează. Mie mi-ar plăcea foarte mult ca Mihail să experimenteze mai departe. E un experiment social ceea ce face el, e un mod de afla ce se întâmplă în societate prin muzica lui. În același timp, Mihail nu face muzica cu scopul de a aduna cât mai multe vizualizări pe Youtube.

– Și totuși, se pare că muzica lui Mihail se bucură de un succes aparte…
– Cultura românească din R. Moldova s-a dezvoltat foarte interesant în perioada comunistă, mai ales noi fiind rupți de centrul cultural, de România. S-a dezvoltat într-un stil un pic mai diferit, începând de la cum se scriau versurile, de la cum se simțea muzica, ce motive existau… Dar vreau să zic că românii iubesc tot ce ține de cultura rusească la un nivel aproape subconștient. Nu știu de ce. Românilor le place tot ce-i din est, probabil pentru că fac oarecum parte din această parte a lumii.

– Cum a apărut piesa „Simt că ne-am îndepărtat”?
– Din câte am înțeles, în perioada când a devenit cunoscut pentru „Mă ucide ea”, Mihail avea deja piesa aceasta-n cap. Știu că avea ritmul de chitară, versurile – nu. Într-o zi m-a chemat într-o căbănuță unde s-a retras pentru a scrie și atunci am reușit să facem împreună partea de bass, el să scrie versurile.

Momente din timpul filmărilor în Malta

– Ați filmat în Malta, o țară cu adevărat frumoasă. Când ați filmat și cât a durat producția?
– Am filmat în mai. Nu am avut ca scop să filmăm anume acolo, dar o agenție de turism ne-a oferit această șansă și noi ne-am folosit de ea. Este o țară mică care mi-a plăcut foarte mult, simt că vreau să revin acolo neapărat. Acțiunea din clip are loc pe insula Gozo, iar filmările au durat 3 zile. Mi-am dorit ca și Mihail, designer de profesie, să participe la crearea clipului, mai ales că el a montat precedentul său clip „Mă ucide ea”.

– Îți mulțumesc pentru interviu și vă urez noi colaborări frumoase!

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.