Connect with us
"
"

Social

Internauții, revoltați de un regulament impus într-un liceu din Ungheni

Publicat

pe

Zilele trecute, presa scria despre un regulament impus în Liceul „Vasile Alecsandri” din Ungeni, care interzice băieților să poarte părul mai lung de 7 cm. În cazul în care elevii nu respectă aceste restricții, ei riscă să li se întocmească un proces verbal.

Cel mai mult, internauții s-au arătat nemulțumiți de declarația făcută de Ana Nucă, directoarea liceului. Potrivit ei, astfel de regulamente sunt pentru a nu permite „feminizarea genului masculin. Nu putem să le dăm voie băieților să umble cu gâța împletită. La ore, în loc să scrie, lor le stă părul în ochi”, a declarat directoarea pentru reporterii ProTV.

"Nu putem să le dăm voie la baieți să umble cu gâța împletită. La ore în loc să scrie le dă părul în ochi. Nu ar trebui să mergem spre feminizarea genului masculin." Ana NucaFoto credit: Rodion Gavriloi

Geplaatst door Ion Andronache op Zaterdag 26 januari 2019

Rodion Gavriloi ironizează: „Și la fete le cade părul pe ochi, dar asta nu e grav, deoarece ele nu au nevoie să învețe. Ele vor sta acasă cu copiii, vor face mâncare, curățenie în casă și suprujeskii dolg”.

Activista Nata Scobioală se întreabă: „Și cu fetele care au părul scurt ce facem, le obligăm să-și crească părul lung ca nu cumva să se băiețească?”

Nadia Rotaru spune: Elevii sunt la liceu, nu în armată! Nu au niciun drept să le zică elevilor că vor face un proces verbal dacă nu se tund”.

Iuliana Cantaragiu: Așa se produce educarea stereotipurilor în generații după generații de oameni. Cum spune maică-mea, care e fostă profesoare, că un medic incompetent omoară un om, iar un profesor incompetent omoară o generație. Nu contează ce-i PE cap, contează ce-i ÎN cap, dna profesoare”.

Galina Cicanci se arată indignată: Orice iese din șablon se percepe drept amenințare…. Individualitate? Creativitate? Nuuu, nu permitem!”

Galina Precup: M-a îngrozit această informație! În ce epocă ne întoarcem… Mi-am amintit de timpurile mele când eram în ultimul an școlar: careuri organizate în fiecare dimineață înainte de ore, colegii mei scoși în față pentru că puratu pantaloni klioș. Erau blamați în fața tuturor elevilor, trimiși acasă să se schimbe. Câtă lipsă de respect ne provocau atunci acei învățători….Iar colegii mei au ajuns buni familiști, porfesioniști de excepție… De ce școala se bagă în chestiuni ce urmează a fi decise în familie? Când vom înțelege că nu coafura, hainele sau tunsoarea formează esența?”

Totodată, regulamentul impus de către administrația Liceului din Ungheni prevede că băieților li se permite să poarte doar pantaloni lungi, de culoare închisă (neagră sau albastră), păr scurt de până la 7 centimetri. Părul să fie nevopsit. De asemenea, este interzisă barba și cerceii. Fetelor nu li se permite să aibă ținute provocatoare și accesorii în exces. Ținutele trebuie să fie de culoare închisă, fusta până la genunchi, pantaloni cu talie normală, păr și unghii vopsite în culori care nu sunt extravagante, să nu se macheze strident, dar și să nu poarte cercei în nară, buză sau un număr mare de astfel de piese în urechi. Sunt interzise și tatuajele în zone vizibile, scrie diez.md.

Social

Barurile și cantinele vor fi închise. Guvernul ia măsuri drastice împotriva COVID-19

Publicat

pe

De către

PE SCURT

În cadrul ședinței Comisiei extraordinare de sănătate publică s-au luat mai multe decizii pentru prevenirea răspândirii COVID-19 în Republica Moldova. Astfel, începând de marți, va fi sistat complet traficul aerian, frontierele de stat vor putea fi traversate doar de cetățenii moldoveni. Până la sfârșitul lunii martie vor activa doar farmaciile, magazinele alimentare și stațiile PECO.

Toate aceste măsuri sunt luate, a declarat premierul, pentru a nu permite răspândirea epidemiei.

PE LUNG

Începând cu 17 martie, traficul aerian va fi sistat complet. De asemenea, va fi interzisă traversarea frontierei de stat de către cetățenii străini, în afară de către cei care transportă mărfuri sau de către reprezentanții diplomatici. În același timp, Ion Chicu, premierul Republicii Moldova, a anunțat că până la 31 martie vor funcționa doar farmaciile, magazinele alimentare și stațiile PECO, în timp ce cantinele, cafenelele și restaurantele își vor sista, la fel, activitatea, cu excepția prestărilor de servicii la domiciliu.

„Sunt măsuri radicale, dureroase pentru noi și au efecte economice. Multe țări deja au implementat aceste acțiuni și noi vrem să le prevenim. Săptămâna viitoare va fi critic de importantă pentru Moldova. Dacă ne mobilizăm și acționăm corect, nu vom permite epidemiei să ia amploare în Moldova. Fac apel la conștiința fiecărui cetățean, cultelor religioase și autorităților ca să coopereze. Oamenii trebuie să conștientizeze riscul enorm. Această perioadă este decisivă pentru oprirea acestei epidemii”, a declarat Ion Chicu.

De asemenea, premierul a subliniat că moldovenii care se află în altă țară ar trebui să rămână acolo, pentru a nu ajunge în situația în care să fie blocați la frontierele altor state. Toți oamenii sunt îndemnați să stea acasă și să iasă afară doar în caz de necesitate.

Menționăm că până acum, în Republica Moldova au fost înregistrate 12 cazuri de COVID-19.

COVID-19 este o infecție respiratorie care, timp de câteva săptămâni a afectat 156.948 de persoane din întreaga lume și a ucis 5.839. În același timp, 75.939 de persoane au fost înregistrate că și-ar fi revenit complet. Cele mai afectate țări de coronavirus sunt: China (unde a fost înregistart primul caz de îmbolnăvire) – 80.849; Italia – 21.157; Iran – 12.729; Coreea de Sud – 8.162; Spania – 6.391; Germania – 4.599; Franța – 4.469 și SUA – 3.043. Cei mai afectați de acest virus sunt persoanele în etate care au imunitatea mai slabă și suferă de mai multe boli. La 11 martie curent, Organizația Mondială a Sănătății a declarat că COVID-19 este pandemic și a îndemnat toate țările să ia măsuri radicale, pentru a împiedica răspândirea lui în rândurile populației. Mai multe țări au sistat zborurile și au închis frontierele, au închis magazinele, lăsând să activeze doar farmaciile și magazinele alimentare. De asemenea, au fost închise școlile și universitățile, oamenii au fost îndemnați să se izoleze în case.

Citește mai departe

Social

Restricții noi în capitală. Care sunt străzile unde parcarea este interzisă

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Inspectoratul Național de Patrulare (INP) anunță șoferii că în perioada Sărbătorilor Pascale nu vor putea să-și parcheze automobilul în unele zone din Chișinău. Aceste măsuri sunt luate pentru a asigura libera circulație și fără impedimente a tuturor participanților la trafic, precum și reducerea timpului de deplasare pentru transportul particular.

PE LUNG

Astfel, până pe data de 28 aprilie, Poliţia nu recomandă conducătorilor parcarea mijloacelor de transport în perimetrul următoarelor obiective: Gara Centrală, Piața Centrală, Gara de Nord şi Piața Domus (angro).

De asemenea, se va restricționa parcarea vehiculelor pe străzile:
str.M.B.Bodoni (tronson cuprins între străzile Columna și bd. Ștefan cel Mare și Sfînt);
str. Dosoftei (tronson cuprins între străzile Sf. Țării și M.B.Bodoni).

Pentru data de 27 aprilie, în adiacentul Catedralei Metropolitane, în vederea asigurării fluente a transportului, se recomandă parcarea vehiculelor în următoarele perimetre:
str. A. Pușkin (tronson cuprins între străzile V. Micle și C. Tănase);
str. V. Micle (tronson cuprins între străzile A.Pușkin și V.Pîrcălab);
str. Columna (tronson cuprins între străzile Tricolorului și A.Pușkin);
str. Alexandru cel Bun (tronson cuprins între străzile A.Pușkin și M.B.Bodoni);
str.M.B.Bodoni (tronson cuprins între străzile Ierusalim și Columna);
str. Ierusalim (tronson cuprins între străzile A.Pușkin și M.B.Bodoni).

Totodată, polițiștii îndeamnă șoferii să nu urce la volan dacă au consumat băuturi alcoolice, să respecte limita de viteză pe porțiunile de drum pe care se deplasează și să se asigure că și pasagerii lor sunt în siguranță.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social11 ore în urmă

SONDAJ/ Ce cred moldovenii despre coronavirus, unde se simt în siguranță și cum se vor descurca

PE SCURT 26 la sută dintre moldoveni consideră că noul tip de coronavirus a apărut în China, în pieţele cu...

Cultură12 ore în urmă

Recomandări de la o agenție de marketing: Păstrăm umanitatea în marketingul de criză

Jobul dvs. astăzi, probabil, este altfel decât era acum câteva săptămâni. Lumea a fost răsturnată în câteva zile. În acest...

Social12 ore în urmă

Pandemia a crescut numărul cazurilor de violență domestică în lume. Care este situația în Moldova?

Izolarea și carantina generată de pandemia COVID-19 este simțită diferit mai ales de către persoanele vulnerabile. Această perioadă scoate în...

Divertisment13 ore în urmă

Piesa virală „Pen-Pineapple-Apple-Pen” cu 92 milioane de vizualizări are un remake. El este despre coronavirus

PE SCURT Artistul japonez Pico Taro, care a devenit faimos datorită piesei „Pen-Pineapple-Apple-Pen”, a înregistrat un remake după celebra sa...

Social18 ore în urmă

LIVE TEXT / 115 cazuri noi de infectare cu COVID-19

PE SCURT Ora 17:07: Au fost înregistrate alte 115 cazuri de infectare cu COVID-19. În total sunt 1289. Ora 16:45:...

Cultură19 ore în urmă

Ai nevoie să vorbești cu cineva? Peste 140 de psihologi s-au gândit la tine și vor să te ajute gratuit

PE SCURT Urmând exemplul bun al colegilor din România și din alte țări, psihologa Daniela Terzi-Barbăroșie a creat un grup...

ExterneO zi în urmă

Cum vor fi atenuate restricțiile de izolare în mai multe țări din Europa

PE SCURT Austria, Cehia și Danemarca sunt primele trei țări ale Uniunii Europene care au decis să reducă ristricțiile impuse...

Advertisement

Politică

Politică5 zile în urmă

COVID-19 în Transnistria/ „Granițele” au fost blocate. Puncte de control ilegale, 3 decese și pregătire militară

PE SCURT Tiraspolul a instituit din nou puncte de control ilegal și abuziv, sub pretextul stării de urgență instituită în...

Politică6 zile în urmă

Scenariu pesimist: 31 de mii de cazuri COVID 19 până la finele lunii mai în RM. Ce prevede scenariul optimist

PE SCURT Până la finele lunii mai, în Republica Moldova ar putea să fie înregistrate în jur de 31 000...

PoliticăO săptămână în urmă

Ședința Parlamentului s-a încheiat înainte de a începe. Premierul Chicu și un deputat, implicați într-o ceartă

PE SCURT Ședința de astăzi a Parlamentului nu a avut loc din lipsă de cvorum. Asta pentru că deputații socialiști,...

Politică3 săptămâni în urmă

Igor Dodon: Ne-am pregătit pentru a implica, dacă va fi necesar, și Armata

PE SCURT Președintele Igor Dodon a menționat astăzi, că dacă va fi necesar, în acțiunile de combatere a noului tip...

Politică3 săptămâni în urmă

Oamenii care iau decizii pentru noi. Cine sunt membrii Comisiei pentru Situații Excepționale a RM

PE SCURT Parlamentul a aprobat pe 17 martie hotărârea privind declararea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în...

Politică4 săptămâni în urmă

PSRM și PDM fac alianță majoritară. Lista miniștrilor PDM

PE SCURT Partidul Socialiștilor și cel Democrat au semnat astăzi acordul de constituire a unei alianțe majoritare. Potrivit celor două...

Alegeri4 săptămâni în urmă

No pasaran. Alegerile parlamentare de la Hâncești nu vor fi anulate din cauza Covid-19

PE SCURT Măsurile de securitate luate de autorități pentru a opri răspândirea Covid-19 în țară, nu s-au răsfrânt asupra alegerilor...

Advertisement

Opinii

aprilie 2020
L Ma Mi J V S D
« mart.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930