Inițiativa PLDM de modificare a Constituției nu poate fi aplicată

Partidul Liberal Democrat a anunțat marți inițierea unui proiect de modificare a Constituției pentru alegerea președintelui în mod direct. Inițiativa însă este mult prea tardivă, susțin experții, pentru că nu poate fi modificată legea supremă în ajunul alegerilor prezidențiale.

PLDM-istul Tudor Deliu a anunțat că proiectul a fost semnat de toți deputații fracțiunii și a făcut apel și la alți colegi să o susțină. În replică, socialistul Igor Dodon, a cărui formațiune de asemenea sprijină alegerile prezidențiale directe a anunțat că PSRM a elaborat deja o inițiativă similară și i-a invitat pe pldm-iști să o semneze pe aceasta.

Deliu a mai anunțat că odată cu semnarea acestui proiect, deputații PLDM își retrag semnăturile de pe proiectul AIE III de modificare a Constituției astfel ca șeful statului să poată fi ales cu 51 de voturi în parlament. Analiștii politici susțin că acest gest poate fi calificat drept un prim pas al PLDM de ieșire din AIE III.

Amintim că anterior președintele Curții Constituționale Alexandru Tănase a declarat că acum, când a rămas mai puțin de jumătate de an până la expirarea mandatului șefului statului Constituția nu mai poate fi modificată prin referendum. „Nu a rămas nici timp suficient pentru iniţierea unui referendum de modificare a Constituţiei, deoarece mandatul preşedintelui expiră în mai puţin de şase luni. Şi Comisia de la Veneţia are o atitudine rezervată faţă de referendum ca metodă de modificare a Constituţiei”, a declarat Tănase la un post de televiziune.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.