Initiativa asociatiei micului business

Initiativa Asociatiei Micului Business de a crea Coalitia pentru dezvoltarea economica a populatiei de pe ambele maluri ale Nistrului a venit din convingerea, ca societatea civila poate contribui la solutionarea multor probleme vitale. Numai avind o pozitie activa putem spera la reusita in dezvoltare economica, eradicarea saraciei si sustinerea initiativei private. in acelasi timp accentuam faptul, ca aceasta Coalitie pentru dezvoltarea economica a populatiei de pe ambele maluri ale Nistrului este o uniune benevola non politica, non profit si non guvernamentala. insasi ideia a aparut la seminarul din Odessa consacrat temei dezvoltarii micului business in Moldova, Transnistria si Gagauzia. Coalitia data are in componenta sa sapte business asociatii din regiunile amintite mai sus. Seminarul a avut loc sub egida Fondului International de Securitate.

in timpul acestei intruniri au fost discutate exclusiv problemele economice, care creaza obstacole in organizarea de intreprinderi noi mici si mijlocii si colaborarea in afaceri. Reprezentantii business asociatiilor au ajuns la concluzia, ca oamenii de afaceri trebuie sa mearga mai indraznet in intimpinare unul altuia, deoarece dezvoltarea economiei imbunatateste relatiile umane, aduc o stare psihologica mai confortabila in societate. Multa atentie a fost acordat depasirii obstacolelor birocratice si economice, care nu stimuleaza crearea unui mediu de afaceri favorabil. Bineinteles, la acest moment au fost gasite multe puncte comune. Printre acestea sunt reglementarile excesive, impozitele mari, lipsa creditelor ieftine, blocajele birocratice, necesitatea de stabilitate in societate etc. in Moldova s-au scumpit radical taxele de amplasare o obiectelor comerciale.

A aparut si o intrebare specifica. E stiut, de exemplu, ca a fost simplificata la maximum inregistrarea intreprinderilor din Transnistria in Moldova cu scopul de a stimula exportul. Dar s-a aflat, ca foarte simplu este de a obtine doar certificatul de inregistrare, dar celelate documente necesare la procedura de export practic sunt foarte greu de obtinut. La seminar a fost atrasa atentia si asupra procedurilor defectuoase si scumpe pentru inchiderea unei firme mici. Din acest motiv a fost creat un grup de lucru obstesc, care va elabora propuneri intru corectarea situatiei la deschiderea si inchiderea micilor intreprinderi.

in aceasta ordine de idei Asociatia Micului Business atrage atentia asupra unui sir de probleme, care apar in Chisinau din cauza lipsei de coordonare a aparatului Primariei Generale a municipiului. Pe de o parte se duce o lupta acerba cu asa zisul comert stradal, iar pe de alta parte sunt inchise pietele organizate si autorizate. Un exemplu elocvent este atitudinea agresiva fata comerciantii de pe stadionul Dinamo ( str.Gh.Asachi ). Primaria Generala cere ultimativ ca pina la 1 decembrie sa fie inchisa piata data. Astfel, mai bine de 450 de oameni vor ramine fara locuri de munca, fara surse de existenta. Si nu numai ei, dar si familiile lor. Un absurd total-locurile de munca sunt intentionat lichidate fara o fi create altele. E vorba de o economie antisociala promovata de Primaria Generala a municipiului Chisinau.

Evident, in astfel de conditii antreprenorii de la stadionul Dinamo vor iesi la un miting de protest la 15 noiembrie cu cerinta de se stopa marginalizarea lor si pastrarea locurilor de munca. E cunoscut faptul, ca au fost acte de intimidare a administratiei pietei, care sunt aceiasi antreprenori, care au familie si copii… Noi speram totusi la o solutionare rationala a acestei grave probleme economice si sociale.

Deci, dupa cum vedeti Coalitia pentru dezvoltarea economica a populatiei de pe ambele maluri ale Nistrului are de lucru pe mult timp inainte la nivelul sau de societate civila. Dezvoltarea economica trebuie sa stimuleze crearea de noi locuri de munca si increderea in ziua de miine. Iar noi in masura competentei noastre vom contribui la procesele economice constructive. // Infotag

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.