Inevitabil și strict necesar! Pâinea urmează să se scumpească: Asociaţia brutarilor solicită o majorare cu 15 %

Producătorii de pâine și produse de panificație din Moldova solicită majorarea cu 15% a prețului  de comercializare a pâinii, invocând scumpirea prețului la grâul alimentar, precum și a tarifelor la gazele naturale și energia electrică.

”Vorbim despre niște schimbări la tarife. S-au schimbat costurile la grâu şi respectiv la făină, la energie și acest lucru ne afectează pe noi. Dacă resursele energetice în costul pâinii sunt de 10 la sută, atunci prețul la făină este de peste 49%. Iar făina s-a scumpit”, a declarat astăzi la o conferinţă de presă directorul S.A. ”Franzeluța”, Victor Cojocaru.

Cojocaru a menționat că, în prezent, sunt efectuate calculele în acest sens care vor fi prezentate la Ministerul Agriculturii și la Consiliul pe Produs,  iar în baza lor va fi luată o decizie. Potrivit lui, neajustarea preţurilor la pâine va conduce la falimentarea întreprinderilor de panificaţie, întrucât pierderile au fost înregistrate de mai mult timp.

Directorul “Franzeluța” Victor Cojocaru a menţionat între altele că deşi se solicită o majorare de 15 %, la unele tipuri de pâine ar fi necesar să se ridice prețul “măcar cu 1 leu și 60 de bani, ca să se ajungă măcar la zero rentabilitate”.

“Toți consumatorii au înțeles că asta este un lucru inevitabil și strict necesar. Un producător trebuie să-și acopere cheltuielile și asta este ceva normal. 80% din pâinea pe care o produce Franzeluța este sub cota zero de rentabilitate. Pâinea “Moldoveneasă” de 650 de grame noi o vindem cum o rentabilitate de minus 18 la sută”, a adăugat directorul Freanzeluța.

Iniţiativa de ajustare a preţurilor la pâine a fost susţinută şi de ministru Agriculturii Ion Sula, care a declarat că dacă solicitările vor fi argumentate, atunci vor fi acceptate.

“O dată ce produc, întreprinderile trebuie să aibă un venit. Dintr-un kilogram de grâu se obțin 730 de grame de făină, dacă grâul se scumpește cu un lei, făina se scumpește cu 1 leu și 60 de bani. Dacă solicitările vor fi argumentate, vor fi acceptate”, a spus ministrul Agriculturii, Ion Sula.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.