Incubatoarele de Afaceri – stimulent economic în mediul rural/ INETRVIU

Printre proiectele implementate de Uniunea Europeană în Republica Moldova se înscrie şi „Asistenţa Tehnică pentru Suportul Bugetar Sectorial – Stimularea Economică în Zonele Rurale”. Conceptul acestuia presupune susţinerea dezvoltării unui mediu socio-economic de succes în ariile rurale şi în regiunile slab dezvoltate economic. Astfel, sunt lansate Incubatoare de Afaceri, fiinaţate de UE – 90% şi din partea administraţiei publice locale – 10% .

Pentru Incubatorul de Afaceri din Leova au fost alocate 300.000 de euro – bani europeni şi 500.000 de lei de către consiliul raional. Despre activitatea acestuia, administratorul Vitalie Gargaun a detaliat pentru Moldova.ORG

– Fiecare antreprenor când se lansează într-o afacere se gândeşte şi la profit. După un an de activitate a Incubatorului de Afaceri de la Leova, puteţi vorbi despre unele rezultate, despre domenii profitabile?

Incubatorul de afaceri de la Leova, ca şi celelalte existente în alte localităţi, este un instrument viabil de susţinere, în primul rând, a tinerilor antreprenori, a celor care au idei de afaceri, dar nu ştiu cum să le implementeze. Creat prin intermediul Programului de Suport Bugetar pentru Stimularea Economică a Zonele Rurale, Incubatorul de Afaceri îi ajută să implemeteze diverse activităţi economice. Deocamdată, este prematur să vorbim despre profit, deoarece activăm abia un an şi rezultatele nu pot fi evidente într-o asemenea perioadă scurtă. Cert e că după ce am depăşit unele bariere, am înlăturat unele lacune în etapa de organizare, vor urma şi rezultatele, inclusiv, profitul beneficiarilor acestui proiect. Deja am acumulat experienţă şi va urma perioada de ascensiune. Profitul va fi atunci când companiile incubate vor reuşi să se încadreze de sine stător în economia naţională.

– La momentul actual în incubator sunt 15 întreprinderi, care prestează servicii în diverse domenii. În mod individual, acestea au deja profit?

Aproximativ 70% dintre acestea deja au profit, acesta reieşind din cifrele financiare din rapoartele prezentate Consiliului de Administrare. Unele dintre întreprinderi au venit mai mare, altele mai puţin, aceasta funcţie de sfera de activitate.

– Sunt domenii mai atractive, cu un număr mai mare de clienţi?

Dacă e să mă refer strict la activitatea incubatorului, atunci acestea sunt Serviciile IT, Reparaţia calculatoarelor, Copy-Centru, Salonul de Frumuseţe, Şcoala Auto. Mai sunt şi altele, care la fel, se bucură de mulţi clienţi – patiseria, proeictările în construcţie, predarea limbilor străine, agenţia imobiliară şi de publicitate.

– Care au fost modalităţile de selectare a acestor companii, deoarece numărul doritorilor de a iniţia o afacere era mult mai mare. Cine a stabilit criteriile de evaluare a planurilor de afaceri?

Condiţiile de concurs pentru selectarea beneficiarilor acestui proiect au fost dure. Din cei aproape 50 de solicitanţi ai spaţiului în Incubatorul de Afaceri au fost selectate şi incubate 18 proiecte, ulterior au mai venit 3, dar au plecat 6. Criteriul principal a fost importanţa domeniului de activitate la nivel local, cât de necesare erau serviciile propuse pentru comunitate. Un alt moment a fost obligativitatea creării mai multor locuri de muncă, nu doar activitatea individuală. Adminstraţia monitorizează îndeplinirea acestor criterii, a condiţionalităţilor din contractele semnate. Astfel, au fost create 52 de locuri de muncă, dar acest număr urmează să se mărească. Dat fiind faptul că impozitarea este o modalitate eficientă de acumulări de finanţe în bugetul local, în fondul social, în asigurări în medicină, această extindere ne bucură.

– Ce sumă este alocată în bugetul local, ca rezultat al activităţii acestor întreprinderi?

La ultima şedinţă a Consiliului de Adminsitrare s-a raportat cifra de afaceri pentru primele 9 luni ale anului 2013, aceasta fiind 1milion 360 de mii. Calculul este simplu, deoarece este stabilit un procent unic de impozitare.

– Acest proiect presupune că spaţiul în Incubatorul de Afaceri se oferă pe un termen de trei ani. Ce urmează după aceată perioadă, rezidenţii trebuie să părăsească localul sau să încheie un nou contract, cu alte condiţii?

Aşa este, proeictul este pentru 3 ani, dar Regulamentul stipulează că mai pot rămâne încă un an, la decizia Consiliului de Administrare, cu unele modificări în contracte. Aşa cum am menţionat, este un proces în evoluţie, unii vor pleca, îşi vor extinde activitatea, alţii vor iniţia proiect noi, deoarece raionul Leova este preponderent agrar şi este oportună acoperirea mai multor domenii de activitate, de prestări servicii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.