În somn, mintea noastră merge într-o călătorie uimitoare

Un somn de noapte împlinit se simte acum la fel de rar și de demodat ca o scrisoare scrisă de mână. Cu toate acestea, un dezechilibru între stilul de viață și ciclul solar, biologic al omului, a devenit epidemic.

Tot ce am învățat despre somn a subliniat importanța acestuia pentru sănătatea noastră mentală și fizică. Modelul nostru somn-veghe este o caracteristică centrală a biologiei umane – o adaptare la viața de pe o planetă care se învârte, cu roata sa nesfârșită de zi și noapte. În anii 1980 și 1990, trei oameni de știință au identificat că ceasul somnului din interiorul celulelor noastre ne ține sincronizați cu soarele. Atunci când acest ritm este încălcat, crește riscul apariției unor boli precum diabetul, bolile de inimă și demență.

Oricine doarme în mod regulat mai puțin de șase ore pe noapte are un risc crescut de depresie, psihoză și accident vascular cerebral. Lipsa somnului este, de asemenea, legată direct de obezitate: fără un somn suficient, stomacul și alte organe supraproduc grelina, hormonul foamei, determinându-ne să mâncăm mai mult decât avem nevoie. Insomnia subminează întregul corp, contribuind la peste un milion de accidente auto în fiecare an, precum și la un număr semnificativ de erori medicale. Chiar și mici ajustări ale somnului pot fi problematice. 

Etapele 1 și 2 ale somnului 

Pe măsură ce adormim, creierul nostru rămâne activ și declanșează procesul de editare – decide ce amintiri să păstrăm și pe care să le aruncăm.

Transformarea inițială are loc rapid. Corpului uman nu-i place să se oprească între etape. Preferăm să fim într-un tărâm sau altul, treji sau adormiți. Deci stingem luminile, ne întindem în pat și închidem ochii. În curând, adormim. Prima etapă durează în jur de cinci minute.

Etapa 2 poate dura până la 50 de minute. Ritmul cardiac încetinește, temperatura corpului scade. Orice conștientizare a mediului extern dispare. Începem scufundarea lungă în etapele 3 și 4 – părțile profunde ale somnului.

Etapele 3 și 4

Intrăm într-un somn profund, asemănător unei come, care este la fel de esențial pentru creierul nostru ca și mâncarea pentru corp. Este un timp pentru menaj fiziologic – nu pentru vis.

„Vorbim despre un nivel de dezactivare a creierului, care este într-adevăr destul de intens”, spune Michael Perlis, directorul programului Behavioral Sleep Medicine din cadrul Universității din Pennsylvania. Etapa 4 de somn nu este departe de comă sau moarte cerebrală. În timp ce este recuperator și restaurator, nu este un lucru pe care ați dori să îl supradozați.

Putem rămâne în stadiul 4 doar aproximativ 30 de minute înainte ca creierul să se „trezească” singur. De multe ori navigăm direct prin etapele 3, 2, 1 și trezirea.

E normal să ne trezim de mai multe ori pe noapte, deși majoritatea nu observă. Ne întoarcem la somn în câteva secunde. Dar în acest moment, nu mai repetăm toate etapele din nou.

Somnul MRO (mișcarea rapidă a ochilor)

Atunci cand adormim, corpul nostru intră în etapa de somn non-MRO, urmată apoi de o perioada scurtă de somn MRO, după care întregul ciclu se repetă. 

Diferența dintre cele două etape se referă la mișcarea ochilor, în direcții diferite, aspect întâlnit doar în cazul somnului MRO. În plus, tot în cadrul acestei etape apar, de regulă, și visele.

În general, un somn sănătos începe cu o spirală până la etapa 4, o revenire momentană la starea de veghe și o sesiune MRO de 5 până la 20 de minute. Cu fiecare ciclu următor, timpul MRO se dublează aproximativ.

Tot în această etapă ne aflăm într-o stare de psihoză, visăm, zburăm și cădem – indiferent dacă ne amintim sau nu. De asemenea, ne reglăm starea de spirit și ne consolidăm amintirile.

De fiecare dată când experimentăm somnul MRO, înnebunim literalmente. Prin definiție, psihoza este o afecțiune caracterizată prin halucinații și iluzii. Visarea, spun unii oameni de știință, este o stare psihotică – credem pe deplin că vedem ceea ce nu este acolo și acceptăm că timpul, locația și oamenii înșiși se pot transforma și dispărea fără avertisment.

Astăzi, experții în somn susțin că visele rezultă din mișcarea haotică a neuronilor și, chiar dacă au rezonanță emoțională, sunt lipsite de semnificație. Abia după ce ne trezim, creierul conștient, căutând sens, îmbină rapid o imagine întreagă din resturi întâmplătoare.

Somnul MRO este guvernat de sistemul limbic – o regiune a creierului profund, jungla neîmblânzită a minții, unde apar unele dintre cele mai sălbatice instincte de bază ale noastre.

Când dormim și începem prima noastră sesiune MRO, cel mai elaborat și complex instrument cunoscut în univers este liber să facă ceea ce-și dorește. Se autoactivează. Visează. Acesta este timpul de joacă al creierului. Unii teoreticieni ai somnului postulează că somnul MRO este atunci când suntem cei mai inteligenți, perspicace, creativi și liberi. Este momentul în care cu adevărat prindem viață.

Sursa: National Geographic
Foto principală: ADENE SANCHEZ/E+/GETTY IMAGES

Studentă la jurnalism în Cluj, a înțeles că mai bună învățătură decât practica nu există și nici mai bună redacție decât Moldova.org nu-i. Și da, chiar o cheamă Eugenia Wetz și are origini poloneze.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.