In Republica Moldova exista trafic de organe umane, afirma un academician rus

Academicianul rus Sergei Gotie, seful Sectiei transplanturi din cadrul Centrului de hirurgie Petrovski din Moscova a declarat in ultima editie a cotidianului „Rossiskaza Gazeta” ca in Republica Moldova ar continua sa existe retele de trafic de organe umane, transmite DECA-press.
„Eu stiu exact ca in Turcia poti vinde un rinichi. De aceasta se folosesc oamenii care au nevoie de bani si exista informatii despre faptul ca este un torent de nevoiasi din Moldova continua sa-si vanda organele ”, a spus Gotie pentru „Rossiskaza Gazeta”.
Anterior, DECA-press a difuzat o investigatie jurnalistica, in care a incercat sa descrie situatia privind traficul de organe umane. In urma investigatiei jurnalistice s-a constatat ca in Moldova traficul de organe practic nu mai exista iar institutiile de drept din Moldova au combatut activ acest fenomen. Viorel Ciobanu, procuror, seful Sectiei prevenire si combatere a traficului de fiinte umane din cadrul Procuraturii Generale, a declarat reporterului DECA-press ca geografia fenomenului traficului de organe in Moldova este determinata de trei zone unde au avut loc focare: la sud (Cimislia, Vulcanesti), la Centru (satul Mingir din raionul Hancesti) si la nord (Edinet). Toate cazurile au avut loc in perioada 1990 -2002.
Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova ne-a informat ca in primele noua luni ale anului 2007 din numarul total de 238 infractiuni legate de trafic de fiinte umane, inclusiv copii, au fost inregistrate numai 4 cazuri de trafic de persoane in scop de prelevare a organelor pentru transplantare cu destinatia Turcia. Dar, MAI precizeaza ca infractiunile respective au fost comise in anii 2001-2002. In 2006 a fost depistat un singur caz de acest gen, ceea ce denota ca MAI depune mai multe eforturi in vederea depistarii cazurilor de trafic de organe, chiar si daca acestea au o vechime mai mare de 5 ani.
Datele MAI denota ca unele cazuri de trafic de persoane in scop de prelevare a organelor au existat si dupa 2002. Astfel, la etapa a treia un focar al fenomenului a fost depistat in doua raioane din nordul tarii – Edinet si Ocnita. Un traficant pe nume Marin Strugaru, a fost condamnat la 8 ani privatiune de libertate.
Responsabilii de la Minister sustin ca in ultimii ani autoritatile Republicii Moldova au intreprins mai multe actiuni in vederea contracararii fenomenului. Astfel, in anul 2001 a fost instituit Comitetul National pentru combaterea traficului de fiinte umane. Totodata, in 2005 a fost aprobat Planul National de prevenire si combatere a traficului de fiinte umane. In 2005 a fost adoptata si Legea „Cu privire la prevenirea si combaterea traficului de fiinte umane”. In 2006 au fost operate modificari la Codul penal referitor la stabilirea raspunderii penale pentru persoanele juridice si persoanele cu functii de raspundere, care sunt implicate in traficul de fiinte umane. In 2005 a fost instituit Centrul pentru combaterea traficului de persoane al MAI. De asemenea, au fost ratificate mai multe tratate si acorduri internationale, care se refera la acest fenomen si au fost stabilite relatii de colaborare cu ONG din tara si de peste hotare. // DECA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.