În Moldova vine „ MAZ”-ul!

La Chișinău vor fi asamblate autobuze de marca „MAZ”. Un memorandum de înțelegere privind renovarea transportului urban de călători a fost semnat joi la Minsk între Ministerul belarus al Industriei şi cel al Economiei din Moldova. Documentele au fost semnate în prezenţa președintelui Nicolae Timofti și cel al Republicii Belarus Alexandr Lukașenko.

Astfel, la Chișinău nu vor fi asamblate doar troleibuze,cum se făcea până acum, urmând să fie creată o întreprindere moldo-belarusă de asamblare a autobuzelor “MAZ”. Deocamdată nu au fost prezentate informaţii privind valoarea sau etapele de iniţiere a acestui proiect.

„Unul din exemplele bune de conlucrare moldo-belarusă este asamblarea, la Chișinău, a troleibuzelor belaruse. Am stabilit astăzi să extindem acest proiect, urmând să asamblăm în Republica Moldova și autobuze de marca „MAZ””, a menţionat preşedintele Nicolae Timofti, după întrevederea cu preşedintele belarus Lukaşenko.

La rândul său, Alexandr Lukaşenko a menţionat că realizarea unor astfel de proiecte comune creează oportunităţi pentru exportarea producţiei pe pieţele europene.

„Astfel de proiecte sunt oportune pentru ambele părţi. Mizăm pe susţinerea conducerii Moldovei”, a menţionat preşedintele belarus.

Lukaşenko a precizat că în anul trecut a fost stabilit un record – pentru prima dată balanţa comercială moldo-belarusă a depășit cifra de afaceri de circa 400 milioane dolari. Din 2000 comerţul bilateral s-a majorat de cinci ori. Pentru Belarus, Moldova este al patrulea partener de afaceri din țările CSI.

“Este o balanţă considerabilă considerabilă. Cred că vom putea să ajungem chiar până la jumătate de miliard de dolari”, a spus şeful statul belarus.

De asemenea, în cadrul întrevederii de la Minsk a fost examinată posibilitatea majorării exportului de fructe, legume şi vinuri îmbuteliate în Belarus. La rândul său, partea belarusă îşi propune să exporte în Moldova piese agricole, produse petroliere, medicamente, frigidere, produse ale industriei uşoare.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.