În Moldova ar putea apărea primele TV digitale terestre. Ce presupune o TV digital terestră?

Astăzi au intrat în vigoare modificările și completările la Codul audiovizualului care stabilesc cadrul normativ necesar implementării procesului de tranziție și funcționare a televiziunii digitale terestre pe teritoriul Republicii Moldova.

În conformitate cu noile reglementări, Consiliul Coordonator al Audiovizualului va putea organiza concursuri în vederea eliberării licențelor de emisie pentru utilizarea multiplexelor digitale terestre.
„În prezent, la concurs pot fi expuse pozițiile (sloturile) din primul multiplex cu acoperire națională de circa 70% din populația țării și 65% din teritoriul Republicii Moldova. Primul multiplex are capacitatea de a difuza până la 15 servicii de programe TV.”, se spune în comunicatul de presă al serviciului de presă al Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor

Televiziunea digitală terestră oferă un șir de avantaje, între care: calitatea constantă bună a imaginii în toată zona de recepție, mai multe programe TV disponibile spre vizionare, sunetul stereo, imaginea HD (de înaltă definiție) și posibilitatea de a privi emisiunile cu câteva coloane sonore sau subtitrate în mai multe limbi, precum și alte servicii suplimentare.

Republica Moldova și-a asumat angajamentul de a efectua tranziția la televiziunea digitală terestră prin semnarea Acordului regional privind planificarea serviciului de radiodifuziune digitală terestră „Geneva-2006”, la care sunt parte 104 state.

Conform Wikipedia Televiziunea digitală terestră (engleză Digital Video Broadcasting – Terrestrial DVB-T) este un sistem de televiziune digitală care folosește normele DVB-T, ISDB și ATSC în benzile de unde VHF-III / UHF-V deja utilizate la transmisiile terestre analogice. Aici „terestru” se referă la difuzarea (prin aer) a semnalului pe baza unor antene amplasate la sol (nu pe sateliți sau altcumva).
Tehnologia DVB-T a apărut pentru prima dată în anul 1997 ca o necesitate de a transmite mai multe posturi de televiziune într-o calitate superioară, în același spațiu spectral necesar unui singur program transmis analogic.
Sistemul DVB-T2 (DVB-T de generația a doua) a fost standardizat în septembrie 2009 și are importantul avantaj al capacității sporite față de sistemul DVB-T cu aproximativ 30%. Aceasta face posibilă lansarea unor noi servicii care necesită utilizarea de capacități mari cum ar fi televiziunea de înaltă definiție HDTV și televiziunea 3D.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.