Connect with us
"
"

Cultură

In citeva zile au facut pentru imaginea Moldovei in lume mai mult decit intregul corp diplomatic

Publicat

pe

Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, i-a primit pe membrii formatiei muzicale "Zdob si Zdub", cu ocazia recentei participari la Concursul muzical "Eurovision-2005". Interpretii au fost insotiti de Tudor Bejenaru si Lidia Bejenaru, protagonista piesei cu care trupa a evoluat la Kiev.

intrevederea, stabilita initial pentru ziua de joi, 26 mai, a fost reprogramata pe motivul deplasarii trupei intr-un turneu in Federatia Rusa. Astfel, intilnirea membrilor formatiei cu Presedintele a avut loc in ziua de nastere a sefului statului, ocazie cu care artistii i-au inminat lui Vladimir Voronin flori si au intonat "Multi ani traiasca!".

in holul Presedintiei, alaturi de seful statului, interpretii au fost intimpinati cu aplauze de catre angajatii Aparatului Presedintelui Republicii Moldova, la solicitarea carora sotii Bejenaru, acompaniati la faimoasa toba de catre solistul trupei Roman Iagupov, au interpretat un cintec popular. De asemenea la insistenta celor prezenti, "Zdob si Zdub" au interpretat vestita piesa "Bunica bate doba", cu care au cucerit locul sase in cadrul prestigiosului concurs european.

Discutia dintre Vladimir Voronin si membrii formatiei "Zdob si Zdub" a demarat cu felicitari si multumiri din partea sefului statului pentru succesul repurtat de trupa in cadrul "Eurovision". "in citeva zile, ati facut pentru imaginea Moldovei in lume mai mult decit putea sa obtina intregul corp diplomatic in citiva ani. Programele de promovare a imaginii sint de durata si foarte costisitoare, iar dumneavoastra ati realizat in aceasta privinta o adevarata explozie", a spus presedintele.

Vladimir Voronin a tinut sa mentioneze si o alta performanta inregistrata de "Zdob si Zdub" in colaborare cu "Bunica" Lidia Bejenaru: "Participarea dumneavoastra la concursul "Eurovision" a solidarizat societatea moldoveneasca. Se poate afirma fara exagerare ca atunci cind "Zdob si Zdub" se afla pe scena din Kiev, inimile cetatenilor Moldovei au batut in unison", a spus presedintele.

Seful statului a apreciat prima participare a Republicii Moldova la cea de-a 50-a editie a "Eurovision" drept una impresionanta si de bun augur. Totodata, presedintele si-a exprimat regretul in legatura cu faptul ca, din lipsa de experienta, nu s-a reusit exploatarea la maximum a tuturor oportunitatilor de promovare a formatiei in perspectiva participarii la concurs. Seful statului i-a informat pe membrii trupei ca, incepind cu ziua de joi, in cadrul Guvernului va functiona Comitetul pentru pregatirea participarii Moldovei la "Eurovision-2006", condus de prim-ministrul Vasile Tarlev. "Trebuie sa luam in calcul erorile comise si sa facem totul pentru a valorifica locul Moldovei in finala urmatorului concurs, loc pe care dumneavoastra cu brio l-ati asigurat", a mentionat presedintele. Seful statului a dat indicatii ministrului Culturii si Turismului Artur Cozma, prezent la intrevedere, sa urmareasca achitarea neintirziata a tuturor cheltuielilor suportate de trupa in legatura cu participarea la "Eurovision-2005" si neacoperite pina in prezent din bugetul statului.

Vladimir Voronin a sustinut initiativa membrilor trupei cu privire la organizarea, in cadrul Sarbatorii Vinului din toamna anului curent, a unui festival de worldmusic (muzica moderna cu elemente etno). De asemenea, seful statului a exprimat disponibilitatea autoritatilor de a sprijini formatia "Zdob si Zdub" in realizarea unui videoclip si in editarea unui compact-disc cu varianta video a piesei "Bunica bate doba". Presedintele s-a aratat convins ca aceasta compozitie va deveni "hit-ul anului" pe continentul european.

Vladimir Voronin a marturisit ca a urmarit cu incordare toate etapele concursului, si ca impartaseste opiniile, tirajate si in presa europeana, potrivit carora formatia "Zdob si Zdub" a avut cea mai reusita evoluare in cadrul "Eurovision-2005", respectiv a meritat un loc mai inalt in clasamentul final.

Seful statului a anuntat ca a semnat un decret prin care, pentru activitate de creatie prodigioasa, succese obtinute la Concursul International de Cintec "Eurovision-2005" si contributie la promovarea unei imagini favorabile tarii peste hotare, membrilor formatiei "Zdob si Zdub" li se confera urmatoarele distinctii de stat:

– Iagupov Roman, artist-vocalist: titlul onorific "Maestru in Arta";

– Gincu Mihai, compozitor, aritst-instrumentist: Titlul onorific "Om Emerit";

– Pugaci Anatol, aritst-instrumentist: Medalia "Meritul Civic";

– Mazilu Valeriu, aritst-instrumentist: Titlul onorific "Om Emerit";

– Dandes Victor, aritst-instrumentist: Titlul onorific "Om Emerit";

– Buzurniuc Igor, aritst-instrumentist: Medalia "Meritul Civic";

– Caireac Corina, manager Relatii cu publicul: Medalia "Meritul Civic";

– Dinga Igor, producator, impresar: Medalia "Meritul Civic";

– Bejenaru Lidia: Medalia "Meritul Civic".

Citește mai departe
Advertisement

Cultură

Sfinții doctori: cum le mulțumește o artistă din România lucrătorilor medicali

Publicat

pe

De către

Artista Wanda Hutira din România a realizat o serie de șase postere prin care își dorește să le mulțumească medicilor și lucrătorilor medicali pentru lupta pe care o duc împotriva coronavirusului. Deși au stârnit multe polemici pe internet, iar acuzațiile de blasfemie au venit chiar și din partea autorităților locale din București, posterele cu personaje sfinte din diferite religii și culturi în uniforme de medici au împânzit capitala României.

Puteți admira lucrările mai jos:

Lucrările au fost realizate pentru agenția de publicitate McCann România.

Sometimes miracles come from people. This series from Wanda Hutira is part of a new project by McCann Romania.We want…

Geplaatst door Catalin Dobre op Maandag 13 april 2020

Citește mai departe

Cultură

Trei filme muzicale de la Oana

Publicat

pe

De către

Cu fiecare săptămână care trece și eu încerc să scriu despre filme, mi se pare că sunt din ce în ce mai puțin potrivită pentru a face asta. Săptămâna asta am încercat să scriu despre filme românești și, după mai multe tentative, m-a apucat groaza și gândul că n-am înțeles nimic din filmele pe care voiam sa le recomand. Așa că am făcut o mică pauză, să îmi limpezesc mintea, și am ascultat muzică. De aici a răsărit gândul: să las filmele românești pe altă dată sau pentru altcineva, și eu să scriu despre filme care au legătură cu muzica. Filmele câștigătoare sunt, în ordine cronologică: Amadeus (1984), The piano teacher (2001) și Kurt Cobain: Montage of Heck (2015).

Amadeus (1984) – r. Milos Forman

„Amadeus” nu este un film despre geniul lui Mozart, ci despre invidia rivalului său Salieri, al cărui blestem era să aibă talentul unui compozitor de mâna a treia și urechea unui iubitor de muzică de prim rang, astfel încât știe cât de rău este el și cât de bun este Mozart.

Într-un film atât de grandios, unele dintre cele mai frumoase momente sunt extrem de subtile. Prima interacțiune a lui Salieri cu muzica lui Mozart este descrisă de el ca o experiență euforică: Salieri descrie modul în care notele „interacționează” una cu alta, reușind să îl facă să simtă plăcere și durere simultan, ajungând în punctul culminant să îl facă să părăsească camera fiind cuprins de panică. Discutând uneori cu prietenii despre filmul acesta, nu puteam să ne hotărâm ce îl omoară pe Mozart: stilul său de viață sau faptul că trebuie să scrie Recviemul. În scena în care Mozart este pe patul de moarte și îi dictează lui Salieri Recviemul, ochii lui Salieri par să scurgă din Mozart muzica și viața. Chiar dacă Mozart moare, muzica lui rămâne vie, fapt care îl înnebunește pe Salieri.

La câțiva ani de la moartea lui Mozart, vinovăția încă îl macină pe Salieri. La azil, unde este instituționalizat, declară că este regele mediocrității. Ironia este că Salieri nu era tocmai mediocru. Era un compozitor destul de cunoscut care a câștigat mai bine decât Mozart, dar care s-a lăsat condus de convingerea că Dumnezeu ar trebui sa îl binecuvânteze cu un talent egal cu al lui Mozart. În goana după talent își pierde credința și mințile. Deși este antagonistul în această poveste, Salieri nu atrage ura spectatorului asupra sa, ci mai degrabă o formă de milă prin empatie, pentru că fiecare dintre noi a fost în poziția de a vrea să exceleze într-un anumit domeniu, în care mereu există cineva mai talentat ca noi.

The piano teacher (2001) – r. Michael Haneke

O frază pe care o aud mereu când cineva vrea să urmeze o carieră complicată, cum e și în cazul carierelor în muzică, este: ,,dacă nu reușești, poți să te faci profesor!”, de parcă asta ar fi floare la ureche. În filmul lui Haneke, Isabelle Huppert o joacă pe Erika Kohut, o distinsă profesoară de pian la Conservatorul din Viena. Severă și rece, clișeul profesoarei clasice de pian, Erica ascunde totuși o altă personalitate, cea a masochistei. Nu putem decât să ne întrebăm ce o face pe Erika atât de sterilă, pentru că nu aflăm pe parcusul filmului. Putem însă să presupunem: de la mama ei dominantă, chiar sufocantă, cu care își împarte apartamentul, la tatăl absent, despre care aflăm ca a murit în urma unei boli mentale și cariera ratată de artistă, găsim destule motive care să o facă să se inchidă în sine atât de mult. Toate aceste sentimente reprimate ale Erikăi nu duc numai la o pasiune specială pentru Schubert și Schumann, ci și pentru masochismul sexual. Haneke ne provoacă așteptările, cum, într-o secvență ce are loc într-un sex shop, prezența Erikăi provoacă o stare de neliniște printre bărbații aflați acolo pentru a-și satisface fanteziile, dar sunt puși față în față cu o femeie în carne și oase. Când apare Walter, tentativele ei de a interacționa social sau sexual cu el sunt stângace sau violente, însă apariția lui scoate o parte umană a ei la suprafață.

Kurt Cobain: Montage of Heck (2015) – r. Brett Morgen

În adolescența mea dominată de Tumblr nu m-a pasionat niciodată în mod special Nirvana. Chiar dacă majoritatea prietenilor mei știau aproape toate cântecele, aveau ringtone-uri cu melodiile lor și postere prin camere, eu fredonam nesigur „Smells Like Teen Spirit” când îl ascultam cu ei. După ce am văzut însă documentarul ăsta într-o după amiază leneșă din vara lui 2015, am fugit acasă, am ascultat cuminte toate cântecele de câteva ori și am rămas cu ele în minte mult timp. Motivul care m-a transformat în două ore din necunoscătoare în fană este probabil cheia în care e făcut documentarul. Deși există și interviuri cu oamenii care l-au cunoscut pe Kurt Cobain, unele părți montate din arhiva lui personală de filmări, înregistrări, desene, chiar și jurnalul lui sunt atât de personale, că ai impresia că el ți le povestește ție și numai ție.

Citește mai departe

Cultură

Dezbaterile AntiNostalgia revin online. Religia, o formă de colaborare sau de rezistență anticomunistă?

Publicat

pe

De către

„Religia între disidență, represiune, ilegalitate și exil”, aceasta este tema celei de-a doua dezbateri organizate de Radio „Europa Liberă” în cadrul noului sezon al proiectului multimedia AntiNostalgia – Privind spre viitor. De facto, este vorba despre evenimentul planificat pentru luna martie și suspendat din cauza pandemiei COVID-19, și pe care echipa îl va reedita online vineri, 24 aprilie, ora 18:00, pe Facebook.

A fost religia o metodă de rezistență anticomunistă sau o formă de colaborare cu regimul? De ce comunismul a încercat să elimine orice formă de credință în Dumnezeu din mintea și sufletul „omului nou”? De ce, în același timp, omul de rând își asuma riscul de a continua să-și practice religia, în pofida fricii induse și a riscurilor la care se expunea? Și cum se face că și după căderea comunismului în regiunea noastră Biserica a continuat să se plieze pe necesitățile Puterii?

Sunt întrebări la care vom căuta răspunsuri împreună cu invitații speciali ai „Europei Libere”. Scriitoarea Moni Stănilă, care a făcut studii de teologie în România, va vorbi despre rezistența prin credință pe cele două maluri de Prut. Despre religie din perspectiva socială ne va spune Vitalie Sprânceană – sociolog, jurnalist, activist civic și redactor la portalul PLATZFORMA.MD.

În toate țările din fostul lagăr socialist regimul totalitar comunist a prigonit bisericile şi a promovat ateismul ca politică de stat. Religia era numită de Marx „opiu pentru popor”. În RSS Moldovenească sute de clerici și credincioși au fost întemniţaţi, exilaţi sau executaţi. Lăcaşurile de cult au fost jefuite, distruse sau transformate în depozite, spitale și cuburi sătești. „Europa Liberă”, în cadrul proiectului TV „Pur și Simplu”, a realizat mai multe filme la acest subiect.

Nu doar creştinii ortodocşi au fost prigoniți și persecutați în perioada sovietică. Adepții mai multor culte, inclusiv baptiştii, se întruneau pe ascuns şi multiplicau în secret publicaţii religioase, punându-și în pericol siguranța și libertatea.

Pe când în fosta RSS Moldovenească, un întreg grup religios – „Martorii lui Iehova” – a fost strămutat în Siberia, în timpul celui de-al treilea val de deportări staliniste, pe 1 aprilie 1951.

Proiectul multimedia „AntiNostalgia – Privind spre viitor” este desfășurat cu susținerea Ambasadei Statelor Unite la Chișinău. Prima ediție a avut loc anul trecut.

Moni Stănilă s-a născut în Tomești, județul Timiș, România. A studiat teologie și litere la Universitatea de Vest din Timișoara și a obținut un master în teologie la Universitatea „Andrei Șaguna” din Sibiu. Este secretar literar al Uniunii Scriitorilor din Moldova și împreună cu Alexandru Vakulovski coordonează cenaclul „Republica” al Bibliotecii Municipale „B. P. Hașdeu”. A publicat câteva cărți de poezie și trei romane, cărțile ei fiind traduse în mai multe limbi.

Vitalie Sprînceană a studiat ştiințe politice la Universitatea Americană din Bulgaria, a făcut filozofie în Republica Moldova și acum face un doctorat la Universitatea George Mason din SUA. Este fotograf amator și autor de blog.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Lifestyle2 ore în urmă

Pandemia ne-a mutat la sat

PE SCURT Chiar și pâna la pandemia de coronavirus mulți dintre locuitorii marilor orașe din întreaga lume se gândeau că...

Social4 ore în urmă

29 mai 2020. COVID-19, PE SCURT: 55% din pacienți au fost tratați

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Social24 de ore în urmă

Ce este al doilea val al pandemiei și când să-l așteptăm?

În multe țări numărul persoanelor infectate cu COVID-19 a scăzut, în unele nu se mai înregistrează cazuri noi, iar de...

Economie24 de ore în urmă

Vinul Moldovei în cifre

Republica Moldova este tot mai cunoscută la nivel mondial, datorită Vinului Moldovei – produs al mândriei naționale, ambasador al țării...

EconomieO zi în urmă

VIDEO/ Suport în valoare de 3,6 milioane lei. Acțiunile Kaufland Moldova pe timp de pandemie

Întreaga lume, inclusiv Republica Moldova, continuă să lupte cu pandemia cauzată de noul Coronavirus. De la începutul crizei generate de...

IstorieO zi în urmă

„După 75 de ani, (tot) între mituri și realități”: al Doilea Război Mondial, într-o nouă dezbatere „AntiNostalgia” la Europa Liberă

PE SCURT Astă-seară, la 17.00, Radio Europa Liberă vă invită la o nouă dezbatere online, organizată în cadrul proiectului multimedia...

SocialO zi în urmă

28 mai 2020: COVID-19, PE SCURT: Opt persoane au decedat

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Advertisement

Politică

Politică4 zile în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Tiraspolul atacă Chișinăul: „Deficit de conștiință și rațiune”

PE SCURT Așa-zisele autorități din regiunea transnistreană redeschid treptat afacerile și instituțiile. 143 de beneficiari și angajați ai internatului psihoneurologic...

PoliticăO săptămână în urmă

De la nostalgie până la tușonkă și hrișcă. Timpuri, pandemie și elite politice

COVID-19 a bulversat întreaga lume, ne-a închis hotarele, ne-a limitat drepturile, ne-a blocat accesul și ne-a îndemnat să stăm acasă....

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Primul caz de re-infectare, focar major în internatul din Bender și acuzații politice 

PE SCURT Săptămâna 11-17 mai a fost marcată de câteva evenimente în regiunea transnistreană și în relația dintre Chișinău-Tiraspol. Există...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: sate blocate și ședințe ratate

PE SCURT Săptămâna trecută a fost marcată de câteva evenimente în relația Chișinăului cu regiunea transnistreană. De mâine se relaxează...

Politică4 săptămâni în urmă

COVID-19 în Transnistria. Noi acuzații la adresa Chișinăului. Despre împrumutul rusesc: „forțele pro-occidentale și pro-române controlează Curtea Constituțională”

PE SCURT Săptămâna 27 aprilie – 3 mai s-a dovedit a fi mai intensă pe linia politică Chișinău – Tiraspol....

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în Transnistria/ Autoritățile separatiste vorbesc despre „provocări existente în relațiile cu Republica Moldova”

PE SCURT După ce săptămâna trecută la Tiraspol se tiraja mesajul „Chișinăul își deghizează cinic fraudele diplomatice și birocratice prin...

Externe1 lună în urmă

Cum un oraș din Polonia a scăpat de publicitate și ce face Chișinăul

PE SCURT Jurnalistul polonez Dawid Krawczyk povestește cum orașul Nałęczów din Polonia a scăpat de publicitate și a obținut reputația...

Advertisement

Opinii

mai 2020
L Ma Mi J V S D
« apr.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031