Imunitatea la coronavirus poate dura câțiva ani, arată rezultatele unui nou studiu

Cât ar putea dura imunitatea la coronavirus? Ani, poate chiar decenii, potrivit unui nou studiu – cel mai plin de speranță răspuns de până acum la o întrebare care a umbrit planurile de vaccinare pe scară largă, scrie NY Times. Mai mult, este cel mai cuprinzător și mai îndelungat studiu al memoriei imune la coronavirus până în prezent.

La opt luni de la infecție, majoritatea persoanelor care și-au revenit, au încă suficiente celule imune pentru a evita virusul și a preveni bolile, arată noile date. Aceste celule pot persista în organism pentru o perioadă foarte, foarte lungă de timp.

Și cercetarea se potrivește cu o altă descoperire recentă: supraviețuitorii SARS, infecție cauzată de un alt coronavirus, poartă încă anumite celule imune importante la 17 ani după recuperare.

Un număr mic de persoane infectate din noul studiu nu au avut imunitate de lungă durată după recuperare, probabil din cauza diferențelor în cantitățile de coronavirus la care au fost expuși. Dar vaccinurile pot depăși această variabilitate individuală, a spus Jennifer Gommerman, imunolog la Universitatea din Toronto.

În ultimele luni, rapoartele privind scăderea nivelului de anticorpi au creat îngrijorarea că imunitatea la coronavirus poate dispărea în câteva luni, lăsând din nou persoanele vulnerabile la virus.

Dar mulți imunologi au observat că este firesc ca nivelul anticorpilor să scadă. În plus, anticorpii sunt doar una dintre armele sistemului imunitar.

Mai des, oamenii se infectează a doua oară cu un anumit agent patogen, iar sistemul imunitar recunoaște invadatorul și stinge rapid infecția. Coronavirusul, în special, încetează să facă rău, oferind sistemului imunitar o mulțime de timp pentru a se apăra.

Dr. Alessandro Sette, imunolog la Institutul de Imunologie La Jolla și co-lider al studiului și colegii săi au recrutat 185 de bărbați și femei, cu vârste cuprinse între 19 și 81 de ani, care și-au revenit de la COVID-19. Majoritatea au avut simptome ușoare care nu necesitau spitalizare. Majoritatea au furnizat doar o probă de sânge, dar 38 au furnizat mai multe probe pe parcursul mai multor luni.

Echipa a urmărit patru componente ale sistemului imunitar: anticorpi, celule B care produc mai mulți anticorpi la necesitate; și două tipuri de celule T care ucid alte celule infectate. Ideea a fost de a construi o imagine a răspunsului imun în timp.

El și colegii săi au descoperit că anticorpii au fost durabili, cu scădere modestă la șase până la opt luni după infecție. Celulele T au prezentat doar o ușoară descompunere lentă în organism, în timp ce celulele B au crescut în număr – o descoperire neașteptată pe care cercetătorii nu o pot explica cu adevărat.

Îngrijorările cu privire la cât de mult persistă imunitatea la coronavirus au fost declanșate în principal de cercetarea acelor viruși care cauzează răceli comune. Un studiu citat frecvent, condus de Jeffrey Shaman de la Columbia University, a sugerat că imunitatea s-ar putea estompa rapid și că reinfectările ar putea apărea într-un an.

„Ceea la ce trebuie să fim foarte atenți este dacă reinfectarea va fi sau nu o problemă”, a spus dr. Shaman. Până acum, cel puțin, a remarcat el, reinfectările cu coronavirus par a fi rare.

În concluzie, nu se știe cu exactitate și este greu de prezis cât durează imunitatea. Dar studiile de până acum au sugerat că: chiar și un număr mic de anticorpi sau celule T și B pot fi suficiente pentru a-i proteja pe cei care și-au revenit.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.