Igor Dodon, suspendat temporar din funcția de președinte al țării

Curtea Constituţională a decis marți, 2 ianuarie, instituirea interimatului funcţiei de preşedinte al Republicii Moldova, în urma unei sesizări depuse de către un grup de parlamentari. Aceasta după ce Igor Dodon a refuzat de a semna decretul de numire a noilor membri de Guvern.

Parlamentarii au sesizat Înalta Curte pentru pentru a debloca procesul de desemnare a noilor miniștri.

Curtea Constituţională a constatat că în acest caz există circumstanţe care justifică instituirea interimatului funcţiei de preşedinte, iar  decretele de desemnare a noilor miniștri în funcții urmează a fi semnate fie de către președintele Parlamentului Andrian Candu, fie de către premierul Pavel Filip.

Reamintim că, șeful statului a respins la 28 decembrie în mod repetat candidaturile la funcțiile de miniștri, înaintate de Guvernul Filip.

Potrivit lui, majoritatea candidaților propuși au demonstrat inconsecvență, lipsă de profesionalism și oportunism regretabil în funcțiile și activitățile desfășurate anterior. Inclusiv, unii dintre ei au fost implicați direct sau indirect în frauda bancară”.

Amintim că, la 19 decembrie, președintele PDM, Vlad Plahotniuc a anunțat remanieri la Guvern și a nominalizat șapte noi membri, dintre care doi foști premieri și un un ex-președinte al CC. Persoanele nominalizate de coaliția de guvernare sunt:

  • Chiril Gaburici – ministru al Economiei;
  • Iurie Leancă – vicepremier pentru Integrare Europeană;
  • Alexandru Tănase – ministrul Justiției;
  • Tudor Ulianovschi -ministru al Afacerilor Externe;
  • Cristina Lesnic – vicepremier pentru reintegrare;
  • Svetlana Cebotari– ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.
  • Liviu Volconovic – ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Președintele Igor Dodon a mai fost suspendat temporar din funcție în luna octombrie a anului trecut, după ce a refuzat în mod repetat să semneze decretul de numire în funcție a ministrului Apărării, Eugen Sturza.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.